Eş Başkanlar Basınla Bir Araya Geldi
Vanın Gürpınar Belediyesi eş başkanları, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.
Kahvaltından sonra belediye tarafından kurulan seranın gezilmesinin ardından açıklamalarda bulunan Eş Başkanı Yıldız Çetin, katılımlarından dolayı basın emekçilerine teşekkür etti. Amaçlarının basınla bir araya gelmenin yanı sıra ilçenin birikmiş sorunlarını ve sahipsizliğini basın emekçileri ile paylaşmak olduğunu dile getiren Çetin, "Gürpınar halkının yüzde yetmişi belediyenin kapısının nereden açıldığını dahi bilmiyordu" dedi.
Kendi belediyecilik anlayışlarına da değinen Çetin, belediyecilik anlayışlarının halkçı bir belediye olduğunu kaydederek, kendilerinin belediyeyi halkla birlikte planladıklarını ve halkı esas aldıklarını sözlerine ekledi. Yaptıklarının yeterli olmadığını da belirten Çetin, daha fazlasını yapmaları gerektiğini söyledi. Halkla ortaklaşmaya çalıştıklarını da ifade eden Çetin, ülkenin en büyük coğrafi sınırlarına sahip bir ilçede yaşadıklarını, ilçenin kuruluşundan bu yana bir tek şey yapılmadığını da kaydetti. Büyükşehir Yasası ile birlikte tüm köylerin mahalle statüsü kazandığını hatırlatan Çetin, "Öyle köylerimiz var, 80 kilometre uzaklıkta ve bu köylerimize bugüne kadar hiçbir hizmet götürülmemiş. Bu köylere yılda sadece bir tek çivi bile çakılmış olsaydı, birçok hizmetin önü açılmış olacaktı, ama hiçbir şey yapılmadı maalesef" dedi.
Tüm köylere eşit yaklaştıklarını da hatırlatan Çetin, "Bizim için tüm köyler birdir. Bir köye asfalt götürüyorsak, diğer köye kilitli parke taşı götürüyoruz. Bu anlamda hizmette de eşitliği esas alıyoruz" ifadelerini kullandı.
En büyük dileklerinin ise sürmekte olan savaşın barış ve demokratik çözüm ile sonuçlanması, insanların barışa ve huzura kavuşması olduğunu da kaydeden Çetin, "Halk barış ve huzura kavuştuktan sonra biz de hizmetin en iyisini, en güzelini halka götürmeye devam etmek istiyoruz" dedi.
Eş başkanlık sistemine de değinen Çetin, "Bilindiği üzere toplumumuzda kadın rahat değil. Sadece belediye değil, diğer kurumlara da gidip gelemiyor, kendisini rahat ifade edemiyordu. Fakat bizim partimiz tarafından geliştirilen eş başkanlık sistemi ile kadınlar artık kendilerini daha rahat ifade edebiliyor, belediyelere daha rahat gidip gelebiliyor, kendi sorunlarına daha rahat çözüm üretebiliyorlar" dedi.
Kadınlar için rahat çalışma ortamlarının da oluşturulduğuna dikkat çeken Çetin, "Hizmete soktuğumuz kilim atölyeleri ile kadınlar çalışmaya dahil oldular. Kilim atölyelerimizde 50 civarında kadın arkadaşımız çalışmaktadır. Belediyemizde kadın çalışanların sayısını arttırdık, seramızda da 15'i kadın toplamda 50 kişi çalışmaktadır" dedi.
İki tane kooperatif kurduklarını da belirten Çetin, "Bunlardan bir tanesi tarım kooperatifi, diğeri de kadın kooperatifidir. 15 kadın arkadaşımız da yeni kurduğumuz atölyede hem terlik hem masa örtüsü hem de önlük gibi üretimler yapacaklar. Bu atölyemizin de açılışını önümüzdeki hafta yapacağız" ifadelerini kullandı.
Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız ise, her şeyden evvel bir barışa ihtiyaç olduğunu söyleyerek, "Kuşkusuz birçok şeye ihtiyacımız var, ama her şeyden evvel barışa ihtiyacımız var. Bunun için de hepimizin barış için gecesini gündüzüne katarak çalışması gerekmektedir" dedi.
Gürpınar Belediyesi’nin de diğer birçok belediye gibi kurucu bir belediye olduğunu hatırlatan Yıldız, "Biz de her şeyi başından planlayan, kurgulayan bir belediye konumundayız. Seçimlerden sonra 79 tane köy ve bir o kadar da mezraya hizmet götürmek ile yükümlüydük, hem de bir tane kamyon ve bir tane kepçe ile. Böyle olunca insanın eli kolu bağlanır. Bir tane kepçeyi bir tane kamyonu nereye göndereceksiniz? Sonra biz yaklaşık 4 milyon liralık araç alımı yaptık. Alımını yaptığımız iş makinelerimizi köylere gönderdik. Köylere gönderilen iş makinelerinin halk açısından çok büyük bir değeri vardı. Çünkü ilk kez köylerine iş makineleri giriyor ve bir şeyler yapıyordu. Bu da halkta çok olumlu tepkilere neden oluyordu. Köylerde sağlık durumu iyi değil. Okullaşma durumu iyi değil. Yaygın hizmetleri olmadığından büyük problemler yaşıyoruz. Tüm bu sebeplerden dolayı belediye olarak yaygın hizmeti oluşturabilmek için araç filosu oluşturduk, personel kapasitemizi arttırdık" diye konuştu.
Kanalizasyon sisteminin keşfedildiği ilçede şimdi kanalizasyonun olmadığını dile getiren Yıldız, "Çavuştepe Kalesi'nde 2 bin 800 yıl önce kanalizasyon sistemi kurulmuş. Ama şimdi yok. Biz yönetimi devraldıktan sonra ilçeye kanalizasyon gelmeye başladı. Bir kısmını bitirdik, gerisini de önümüzdeki yıllarda halledeceğiz inşallah. Fakat bunu yaparken o kadar büyük zorluklarla karşılaşıyoruz ki, Ankara o kadar büyük zorluklar çıkartıyor ki, insanın bütün hevesi kırılıyor. Tüm bunları aşabilmenin, modern bir belediyecilik inşa etmenin yegane yolu, Yerel Yönetim Özerklik Şartı'nın hayata geçirilmesidir. Burada vali de var, kaymakam da var, belediye başkanı da var, muhtarı da var. Otursunlar sorunlarını tartışsınlar ve çözümü ortaklaşa bulsunlar. Çünkü sorunlar Ankara'ya gitti mi bir daha oradan çıkmıyor" dedi.
Köylere yönelik yaptıkları hizmetlere de değinen Eş Başkan Yıldız, "Köylerimizin içini kilitli parke taşı ile döşüyoruz. Şu ana kadar 9 köyümüzü bitirdik. Önümüzdeki yılda hedefimizde en az 20 köy var. Buralarda da köy içi çalışmaları hızlandırarak yollar yapılırken, pissuları da köy dışına çıkartmayı hedefliyoruz" dedi.
Belediye olarak hayata geçirdikleri açık sera alanına da değinen Zeki Yıldız, "Deneme amaçlı bu yıl böylesi bir çalışma yaptık. Bizim burada bilindiği üzere emeğin ham hali var. Serada 3 ürün ektik, bunlardan iki tanesini aldık, bir tanesinin halen mevsimi var. Bu alanda bir deneyim oluşmasını sağladığımıza inanıyorum. Umarız önümüzdeki yıllarda bu insanlarımız kendi tarlalarında bu ürünleri ekerler ve hem kendi hem de ilçe ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunurlar. Gelecek yıl için de bizim bu alanda büyük hedeflerimiz var. Dediğimiz gibi biz bu yıl biraz da deneme amaçlı bir çalışma yürüttük. Gelecek yıl bunun çok üstünde bir üretimi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. En az 800 bin metrekarelik alanda üretim yapmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.