ESKİ VAN'I TEKRAR ORTAYA ÇIKARACAĞIZ

Van Kalesi'nin kuzeyinde bulunan höyükte İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında yapılan kazı çalışmalarının bu yılki bölümü sona erdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile İstanbul Üniversitesi adına yapılan ve Aygaz Genel Müdürlüğü'nün de desteklediği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığındaki kazı çalışmaları sona erdi. Bu yıl 4 alanda kazı çalışmaları yaptıklarını ve çok olumlu geçtiği ifade eden Dr. Konyar, "Kalenin üst kısmında Urartuların saray kalıntılarını gün yüzüne çıkardık. Höyükteki alanda ise önceki yıllarda ortaya çıkartılmış Urartu mimarisinin devamı olan yeni mahalleler ve orta çağ mezarları gün yüzüne çıkartıldı. Fakat 2012 yılı için en büyük sürprizi Urartu’ya ait 2 tane çeşme yapısını ortaya çıkarmış olmamız ki bunlarda bir bilindiği üzere Menua çeşmesi olarak adlandırılan bir çeşme. Çeşmenin hemen yanı başında olan bir yazıtla çeşmeyi yaptırdığını anlatıyor. Bir diğer kazı alanında ise horhor bölgesinde su bakımından zengin olduğu yerde orijinal Urartu çeşmesi ortaya çıkardık. İlginç olan bu çeşme 20. yüz yılın başına kadar kullanılmış olmasıdır. Yani 2800 yıl boyunca kullanılmış bir su yapısı, çeşme yapısı ortaya çıktı. Su kaynağını bulma noktasında önümüzdeki yıllarda çalışma yapacağız ve kullanılabilir hale getirmeyi planlıyoruz ki o bölgede 3 tane aynı türden çeşme olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“ESKİ VAN ŞEHRİNİ TEKRAR ORTAYA ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ”
2013 yılı eski Van için kazı anlamında daha yoğun geçeceğini ifade eden Konyar, “Gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı, gerek Van Valiliği’nin görüşleri çerçevesinde yüz yılın başında Rus işgali sonrası yakılıp yıkılan eski Van şehrini tekrar ortaya çıkarmayı planlıyoruz. Çok geniş alanda anıt yapıların birbirine bağlayacak sokakların, caddelerin ve eski Van dokusunu 2013 yılında ortaya çıkarmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Van Kalesi’nin kuzeyinde bulunan höyükteki kazı çalışmalarında bir sunu kabı bulduklarını ifade eden Konyar, “Uzun bir akıtacağı olan ve yaban keçisi motifliyle bezenmiş dikey kulpu olan bir ‘Riton’ sunu kabını gün yüzüne çıkardık. Urartu’nun klasik saray çanak çömleğinden ayrı halk üretimi bir kap bu. Bizce bu yılın en etkili ve en çarpıcı buluntusu bu Riton oldu. Çünkü Van yöresinde bu güne kadar yapılmış kazıların hiç birinde bu türden eser bulunamadı. Daha çok İran bölgesinde bu tür eserler var. Van’da bu eserin yer alması biraz yerel kültürün halk bazında İran’la ilgili olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
vanhaber, van, haber, van haber
eski van, urartu, kazı, turizm, çeşme

Bakmadan Geçme