Eskiden psikoloji mi vardı?

Bu cümleyi son zamanlarda çokça duymaya başladık. Çocuk psikolojisi, ergen psikolojisi, gençlik psikolojisi derken içimizden birileri duygularımıza tercüman olup seslerini yükseltmeye başladı, 'Aman Eskiden Psikoloji mi vardı canım?'

Bu cümleyi son zamanlarda çokça duymaya başladık. Çocuk psikolojisi, ergen psikolojisi, gençlik psikolojisi derken içimizden birileri duygularımıza tercüman olup seslerini yükseltmeye başladı, "Aman Eskiden Psikoloji mi vardı canım?"

 

Eskiden psikoloji vardı elbette, hem de ilk insan yaratıldığı zamandan beri psikoloji denen şey vardır. Ama insanların psikolojisi bu denli zayıf değildi. Geniş aileler vardı, evde nine, dede vardı, çocuklar çoktu. Bireysel davranışlar çok fazla dikkate alınmazdı. Bireylerden ziyade kalabalıkları yönetme çabası hakimdi. Ama şimdi aileler küçüldü. Gelin kaynana polemikleri aile içinde nine dede kavramının ortadan kalkmasına neden oldu.

 

Geçim kaygısı çocuk sayısının azalmasına neden oldu. Hal böyle olunca da evde sadece anne, baba ve bir veya iki çocuk kaldı. Uğraşacak fazla insan olmayınca karı koca bir biriyle uğraşmaya başladı. Buna kadınların ekonomik bağımsızlıklarını elde etmeleri de eklenince boşanmalar arttı, çocuklar aile kavramından uzak büyümeye başladılar.Amacımız iyi bir sosyolojik tahlil yapmak değil ancak son tahlilde görünüyor ki var olabilmeyi başaran ailelerde son dönemde yeni bir sendrom başladı: "Çocuğun psikolojisi bozulur" sendromu.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme