Ev hanımları sergiledikleri tiyatroda usta oyunculara taş çıkardı
Van merkez Edremit Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün 'Ailem Eğitimde Geleceğim Güvende' projesi kapsamında düzenlenen Aile Eğitim Programı Belge Törenine ev hanımlarının sergilediği tiyatro gösterisi ve skeç damga vurdu.
Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen programda sergilenen tiyatroda bölge kadınlarının çektiği sıkıntılar ve halk eğitim merkezlerinin kadınların hayatına kattığı değişiklikler yöresel bir ağızla anlatılırken, skeçte ise müstakil evden apartman hayatına geçişte ev hanımlarının yaşadığı sıkıntılar sahnelendi. Tamamı ev hanımları tarafından sergilenen tiyatro ve skeç katılımcılardan büyük alkış alırken, bir ev hanımı tarafından İstiklal Marşı’nın son kıtalarının okuması ise katılımcıları duygulandırdı.
Edremit Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdurrahman Baycan, şuana kadar 221 civarında kurs açtıklarını belirterek, "Bu kurslarımıza katılanların çoğu bayanlardan oluşuyor. Özellikle aile eğitimleri ile ilgili kurslarımız son derce önem arz etmektedir. Bu kurslarımızın amacı ise toplumumuzdaki ailelerin bilinç düzeyini yükseltmek, ev hanımlarımızın çocuklara yaklaşım tarzlarını değiştirmek ve ailelerimizin bu noktada daha bilinçli nesiller yetiştirmelerine olanak sağlamaktır. Bunun da meyvelerini alıyoruz. Bugünkü etkinlik de yapılan çalışmaların bir sonucuydu" dedi.
"Bu anneler hayatlarında hiçbir zaman tiyatroda oynamamışlardı"
"Yetkililerden bir tek isteğimiz var"
"İlk defa böyle bir oyunda yer aldım"
Kaynana ve kocasından şiddet gören gelin rolünü oynayan Gülçin Abi de burada bulunmaktan mutlu olduğunu belirterek, "Bu kurs için Zühre hocama teşekkür ediyorum. Gelin rolünü oynadım. Ev hanımıyım. Bir kızım var. Bu tür şeyleri maalesef toplumumuzda görmekteyiz. Umarım ev hanımlarının bilinçlenmesi ile bunlar azalır" diye konuştu. Program ev hanımlarına verilen eğitim sertifikalarıyla son buldu.
Ev hanımlarının ilk defa böyle bir oyunda yer aldıklarını ifade eden Baycan, "Bu hanım kardeşlerim belki ilk defa böyle bir tiyatro oyununda yer almalarına rağmen birçok profesyonel tiyatro oyuncuları kadar güzel bir performans gösterdi. Bayanlarımızı bu anlamda tebrik ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Halk Eğitim Aile ve Çocuk Eğitimi Hocası Zühre Yaz ise kadınların hemen hemen tamamının ev hanımı olduğunu belirterek, "Bizler kendi konularımıza uygun tiyatro ve skeçler hazırlıyoruz. Burada, bölgemiz kadınlarının yaşadığı sorunları tiyatroya aksettirdik. Yine bunu bu kadınlarımızla ortaya koyduk ki bu annelerin çoğu kendi yaşadığı ya da çevresinde yaşanan sorunları burada canlandırdı. Onun için biz bu çalışmaları önemsiyoruz. Bu anneler hayatlarında hiçbir zaman için tiyatroda oynamamışlardı. İlk kez oynadılar. Böylece onlardaki doğal olan yetenekler ortaya çıktı. Bütün kadınlarımızda gizli kalmış hazineler olduğuna inanıyoruz. Biz sadece bunları keşfedip bir nevi hazine sandığının anahtarını açıyoruz" dedi.
Ev hanımlarının kendileri bir tarafa çoğunun eşlerinin dahi çalışmadığını söyleyen Zühre Yaz, "Bizim yetkililerimizden bir tek isteğimiz var o da bu ekiple bütün okullarımızda bu oyunları biletli bir şekilde oynamaktır. Bu sayede ev hanımlarımız için hem istihdama yönelik küçük bir harçlık olur. Hem de bu sanatı bu insanların doğallığıyla sergilemiş oluruz" diye konuştu.
Tiyatroda ev reisi rolünü alan 27 yaşındaki Nuran Gündoğdu, bir çocuk annesi olduğunu belirterek, "Hayatımda hiçbir tiyatro eğitimi almadan arkadaşlarla birlikte bir tiyatro sahneledik. Çok güzel olduğunu düşünüyorum. Benim de rolüm erkek rolüydü. Normalde ev hanımıyım. Bir çocuğum var. İlk defa böyle bir oyunda yer aldım çok mutluyum" dedi.
Kaynana rolünü oynayan Şükrüye Mehmetoğlu da 2 çocuk annesi olduğunu belirterek, "Bu tiyatro Zühre hocamızın fikriydi. Onunla birlikte bundan iki ay önce çalışmalarımıza başladık. İnşallah güzel bir sonuç ortaya koymuşuzdur. Benim de rolüm kaynana rolüydü. Biraz zordu ama çalışınca oluyor herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Tiyatroda annesiyle birlikte rol alan minik Öykü de şiir okuduğunu söyledi.
Tiyatro ve skeç sonrası Türk bayrağı açarak İstiklal Marşı’nın son kıtalarını okuyan ev hanımları seslendirdikleri yöresel türkülerle de büyük alkış aldı.