Ev hanımlarına müjde: Emeklilik yolu açılıyor!

Erken emeklilik müjdesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim beyannamesinin tanıtımı sırasında verilmişti. Çalışmayan kadınlar için yeni bir emeklilik sistemi getirileceğini söyleyen Erdoğan'ın sözleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da doğrulandı.

Yeni sistem sayesinde, milyonlarca insan erken emeklilik imkanına kavuşacak. Peki, erken emeklilikten kimler faydalanabilecek? Erken emeklilik için başvuru şartları nelerdir? Çalışmayan kadınların emeklilik koşulları ve diğer ayrıntılar haberimizde.

SGK'nın yaptığı açıklamaya göre, çalışmayan ev kadınları da erken emeklilik hakkını elde edebilecek. Fakat bu haktan yararlanmak için bazı koşulları yerine getirmek zorunludur. Bu koşullar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanmıştır.

Emekli olmak isteyen çalışmayan kadınlar, ilk olarak sosyal güvenlik kurumuna giderek isteğe bağlı sigorta başlatabilirler.

Çalışmayan kadınlar, isteğe bağlı sigorta işlemini tamamladıktan sonra prim ödemelerini kendileri yapmalıdır. Bu aşamada devlet, çalışmayan kadınların prim ödemelerine katkıda bulunarak yardımcı olacaktır. Yani ev kadınlarının primlerinin üçte biri devlet tarafından ödenecek.

Çalışmayan ev kadınları, erken emeklilik hakkını kazanmak için devletin prim desteğinden faydalanabilirler. Ancak bunun için önce ev kadınlarının isteğe bağlı emeklilik için sosyal güvenlik kurumuna şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir. Müracaat sonrasında düzenli prim ödemelerinin yapılması zorunludur. Devlet desteğinden yararlanmak için tek şart primlerin düzenli olarak ödenmesidir.

Çalışmayan ev kadınları, emeklilik müracaatlarını nasıl yapacaklar? Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belirlemiş olduğu koşulları taşıyan ev kadınları, nüfus cüzdanı fotokopileri ve dilekçelerini hazırlayarak yazılı müracaat yapabilirler. İleride ise müracaatların E-devlet üzerinden de gerçekleştirilebileceği ifade edilmektedir. Müracaatın bitmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu'nun emeklilik aylığı bağlama işlemi başlayacaktır. İlgili kurumun, isteğe bağlı emeklilik aylıklarını bir ay içinde bağlaması zorunludur. kaynak: kamubülteni

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme