Ev sahiplerinden şaşırtan yöntem

Fahiş kira artışı yapan ev sahipleri bununla yetinmeyerek bir de kredi notu raporu, SGK belgesi ve sicil kayıt örneği gibi evrakları talep etmeye başladı.

Kiralık ev fiyatlarındaki artış devam ederken, kiracıların ev bulma sıkıntısı da katlanarak artıyor.  

Kira bedeli olarak fahiş fiyatlar belirleyen ev sahipleri, ilanlarda istedikleri taleplerle de şaşırtıyor. Ayda 15 bin liraya kiraya vermek istediği evini tutmak isteyen kiracıdan, banka kredi puanını gösteren rapor talebinde bulunan Denizlili ev sahibinin isteği yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Denizli'de, 3+1 15 bin lira kira ile ilana koyulan evin ilan detaylarını görenler neye uğradığını şaşırdı. İlanın açıklama kısmında kredi notu raporunun talep edilmesi, kredi notu düşük olan kiracıları zor duruma sokarken, uzmanlar kiracıların bu tarz bilgileri ev sahiplerine verme zorunluluğu olmadığını aktardı.

Ev ararken çok şaşırdığı bir ilan gördüğünü ve ev sahibiyle konuştuğunda talepleri karşısında şoka girdiğini söyleyen vatandaş Duygu Kaya şunları aktardı:

“İnternette kiralık daire ilanları ararken kendime uygun olabilecek kiralık daire ilanı ile karşılaştım. İlanı inceledikten sonra ev sahibini aradım.

Görüşme sırasında benden gelir raporumu ve kredi notu raporumu talep etti. İnanılmaz bir şeydi ve çok şaşırdım. İlanlarda birçok tuhaf durum ile karşılaştım ama bu daha ilginç bir durumdu. Tabii alışkın olmadığımız bu duruma karşı tepkisiz kalamadım" dedi. Kira fiyatlarının arttığını, ev bulmanın zorlaştığını ifade eden Kaya, "Bunların üstüne ilginç şartlar ile karşı karşıya kalınca tuhaf olduk. Söyleyecek hiçbir şey bulamıyorum. Allah sonumuzu hayır etsin”

Son zamanlarda ev sahiplerinin farklı isteklerde bulunduğunu ve bu istekleri kiracıya çekinerek anlattıklarını söyleyen Sinan Yıldız, “Mülk sahiplerinden bize bu tür istekler geliyor. Örnek vermek gerekirse 'sigara içmeyen, adli sicil kaydı ve SGK belgesi isteyenler ile karşılaştık.

Açıkçası kredi notu raporu ve gelir belgesini isteyenler ile ilk defa karşılaştık. Biz bu konuyu duyduğumuzda şoke olduk. Mülk sahiplerinin emlakçılar olarak bizden ciddi istekleri var. Bizler, şu anda ev sahiplerine olabildiğince matematiksel olarak planlanan rakamlar üzerinde kiraların gidilmesini söylüyoruz. Küresel bir enflasyonun da kira artışlarına etkisinin olduğunu biliyoruz fakat enflasyonun dışında da bir sıkıntımız var” ifadelerine yer verdi.

Ev sahiplerinin ilan verilen sitelere ekspertiz gözüyle baktıklarını ve yaşanan deprem felaketi sonrasında fiyatların git gide arttığını söyleyen Yıldız şunları aktardı:

“Mülk sahipleri kiralama ve satış internet sitelerini bir nevi expertiz gibi görüyor. 'Onun dairesi 15 bin TL yapıyorsa, benim dairem 20 bin TL kiraya verelim' gibi talepler son zamanlarda çok gelmeye başladı. Tabii ki depremden dolayı yaşanan kiralık daire azalması nedeniyle fahiş fiyatları yazıp, 'mecburen tutacaklar' düşüncesi maalesef en üst düzeyde.

Biz mülk sahiplerinden aldığımız evleri kiracılara verirken maalesef sıkıntılar yaşıyoruz. Açıkçası onlar için empati kurduğumuzda bizler ev sahiplerinin şartlarına anlatırken utanıyoruz. Bu noktada yaşanan zor günleri matematiksel değil, gönül bağıyla bir birimizi idare etmek gerekiyor.

Son olarak kredi notunun istenmesi olayına gülsek mi ağlasak mı bilemedim. Ev sahipleri ve kiracılar arasında yılan hikayesine dönmüş bir olay var. Ben yetkililerin bu durum için ilerleyen süreçte önlem alacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Ev sahiplerinin kızdıran bir başka talebi ise kira bedellerini yıllık olarak talep etmeleri oldu. Ev sahipleri bu talepleriyle enflasyona karşı korunmayı amaçlarken, bu doğrultuda kiralanan evler olarak rezidans ve eşyalı daireler ön plana çıkıyor.

Gayrimenkul sektöründeki durgunluğun hala sürdüğünü söyleyen emlakçı Şerafettin Başaran, “Kira ödemelerinde, yıllık isteyen ev sahipleri oluyor. Bunun nedeni ise enflasyon sebep oluyor.

Genelde peşin ödemeli kiralarda eşyalı ve rezidans daireler talep görüyor. Şu anda bir ay içerisinde 2 tane kiralık daire vermişiz. Ev sahipleri genelde memurlara vermek istiyorlar. Tabi yıllık ödemelerde dairenin kirası 15 bin TL ise 14 bin TL’ye indirme durumu oluyor. Yıllık peşin kiralamalardaki artış geçtiğimiz yıllara göre ise yüzde 10’nu bulmuş durumda” değerlendirmesinde bulundu.

yeni-proje-9-001.jpg

Konut kiralamalarındaki bir başka sorun ise tahliye taahhütnamesi oldu. Ev sahipleri kontrata imza atmadan önce istenildiğinde evi boşaltmasını talep etmek için kiracısından tahliye taahhütnamesi talebinde bulunuyor.

Son zamanlarda bu tarzdaki taleplerde artış olduğuna dikkat çeken başaran, “Satılık daire fiyatları yüksek o yüzden çok fazla talep olmuyor. Kiralıkta ise talep devam ediyor. Daireyi kiraya verdiğimiz zaman, kira sözleşmesi ve tahliye taahhütnamesi istiyoruz” bilgilendirmesinde bulundu.

Bakmadan Geçme