• Haberler
  • Ekonomi
  • Evi, arsası, yazlığı olan herkesi ilgilendiriyor! Tapuda yeni dönem başladı

Evi, arsası, yazlığı olan herkesi ilgilendiriyor! Tapuda yeni dönem başladı

Türkiye Noterler Birliği'nin internet sitesi üzerinden seçilecek noterlik aracılığıyla taşınmazını satmak isteyen kişi, yeni bir uygulama sayesinde işlemlerini gerçekleştirebilecek. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'Noterler aracılığıyla taşınmaz satışının gerçekleştirilmesi büyük bir kolaylık sağlayacak' dedi.

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği, arsa, tarla, konut, iş yeri gibi tüm taşınmaz satışlarının noterliklerde yapılabilmesi için hazırlıklarını tamamladı. Yeni uygulama bugün itibarıyla ülke genelinde başlatıldı.

Taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliği'nin internet sitesindeki e-Başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak. Taşınmazın satışına engel bir durum olmadığı tespit edildikten sonra, ilgililere gerekli harç ve tapu döner sermaye hizmet bedeli ödeme bilgileri cep telefonlarına mesaj olarak gönderilecek.

Harç ve masrafların ödenmesinin ardından taraflar, taşınmaz satış sözleşmesini imzalamak üzere notere davet edilecek. Sözleşmeler, noter huzurunda alıcı ve satıcı tarafından imzalanacak ve kaydedilecek. Ardından, sözleşmeler elektronik ortamda Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine gönderilecek ve taşınmaz, tapu kütüğüne tescil edilecek.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni uygulamayla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Vatandaşlarımız için büyük kolaylıklar sağladık. Elektronik noter uygulaması sayesinde noter randevuları e-noter üzerinden alınabilecek, böylece vatandaşlarımız hizmetleri daha etkin bir şekilde alabilecek. Bugün itibarıyla taşınmaz satışının noterler aracılığıyla gerçekleştirilebilmesine ilişkin uygulamamız büyük bir kolaylık sağlayacak. Geçen yıl TBMM'de yasalaştırdığımız önemli düzenlemenin bugün hayata geçmesi bizi çok mutlu ediyor.

"Uyuşmazlıkları ortadan kaldıracak"
Hafta sonları da nöbetçi noter uygulamasının başlatılacak olması, hafta sonu da taşınmaz satışı yapma imkanı sunacak. Noterlerimizin hukukçu denetimi sayesinde çıkabilecek uyuşmazlıkların ortadan kaldırılacağı önemli bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Noterler Birliği Başkanı'na teşekkür ediyoruz. Bugün yapılan ilk işlemde taraflara hayırlı olmasını diliyoruz. Ayrıca basın mensuplarına da teşekkür ediyoruz. Tapu harçları ve noterlik ücretleriyle birlikte vatandaşlar, daha az masraf ve daha kısa sürede bu avantajdan yararlanacaklar."

 

 

Bakmadan Geçme