• Haberler
  • Ekonomi
  • EYT'de akıl almaz sahtekarlık! İptaller ve iadeler başladı...

EYT'de akıl almaz sahtekarlık! İptaller ve iadeler başladı...

Emeklilikte Yaşa Takılan binlerce kişinin emeklilik hayalleri gerçek olurken, bu süreçte büyük bir dolandırıcılık yapıldığı ortaya çıktı. Kâğıt üzerinde sigortalı gösterilen ve böylelikle EYT yasasından emekli olanlara denetimler arttı. Sahte EYT emeklileri suçüstü yakalandığında emekli aylığı fazlasıyla geri ödemek zorunda kalacak.

EYT'de akıl almaz sahtekarlık! İptaller ve iadeler başladı...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzun yıllar boyunca emeklilik hayali kuran Emeklilikte Yaşa Takılanlar, verdikleri mücadeleyi kazandı. 5 milyon EYT'liden Mart ayından itibaren prim gün şartını sağlayan yaklaşık 1,9 milyonu kişi emeklilik için SGK'ya başvuru yaptı. Emeklilik hakkı kazanan EYT'liler, Nisan ayından itibaren hem maaş ve ikramiyelerini almaya başladı. SGK'da işlemi tamamlanan EYT'liler birikmiş maaş ve ikramiyelerini alırken, EYT'de büyük bir sahtekârlık yapıldığı ortaya çıktı.

SAHTE EYT'LİLER YAKAYI ELE VERDİ
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),  emeklilik için gün doldurmak, sigorta ve vergi teşvikinden yararlanmak vs gibi yasal olmayan yollarla çalışıyor gibi görünen kâğıt üzerinde sigortalı gösterilen kişiler, sahte işyerlerine yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Usulsüz yollarla devleti zarara uğratanlara karşı yapılan incelemelerde sahte sigortada birçok farklı yönteme başvurulduğu ortaya çıktı.

EMEKLİLİK HAKKINI KAYBEDİYOR, AYLIĞINI FAZLASIYLA GERİ ÖDÜYOR
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının ardından sahte sigortayla emekli olan ya da olmaya çalışan çok sayıda sahtekâr yakayı ele verdi. SGK, sahte işyerlerinde çalışan adına bildirilen hizmetleri tek tek iptal etmeye başladı. Örneğin, üç yıl sahte sigorta yaptıran geçmişte yatırdığı primleri kaybediyor, emekli aylığı olarak aldığı bütün parayı faiziyle geri devlete ödüyor. Bu işyerlerinden bildirilen hizmetler emekli aylığı bağlama işlemlerinde dikkate alınmıyor. Emekli olduktan sonra sahte işyeri tanımlaması yapıldıysa bu hizmetler geçersiz sayılıyor.

5 YIL HAPİS CEZASI VAR
Sahte işyeri açıp insanları sahte sigortalı yapanlar hakkında sahtecilikten 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılıyor. İşverenden sahte işyerinin açık kaldığı döneme ilişkin vergiler cezasıyla alınıyor. Yapılan soruşturmaların ardından, usulsüz işlemlerle sahte sigortalı gösterilmelerine yardımı olan, para karşılığında işyerlerinde prim yatırmadan sahte sigortalılık sağlayıp Kurumu dolandıran personel hakkında da yasal işlem yapılıyor.

EYT'den yararlanabilmek için 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak işe başlamış olmak gerekiyor. EYT başvurularında yapılan incelemelerde bazı çalışanların prim günleri usulsüz sigorta girişleri nedeniyle iptal ediliyor.

HİZMET DÖKÜMÜNDE BU HARFLERE DİKKAT!
SGK, gerçek çalışmaya dayanmayan yani sahte sigortalı bildirimi yaptığı tespit edilen, şüphe oluşan işyerleri için "sahte, kontrollü veya şüpheli" işyeri tanımlaması yapıyor. Bu işyerlerinden sigortalı bildirimi yapılmış kişilerin sigortalı hizmet dökümlerinede  (S), (K), (Ş) harflerinden biri konuluyor. Çalışanların e- devlet üzerinden hizmet dökümlerinde işyeri kodlarını kontrol etmelerinde fayda bulunuyor.

Sahte işleri tanımlaması yapılan işyerlerinden bildirilen hizmetler iptal ediliyor. Emekliliğe hak kazanılsa dahi sahte sigortalı olarak yapılan hizmet bildirimleri dikkate alınmıyor. Bu hizmetler silinmesinin ardından emekli aylığı için geçerli prim gün sayısı yeniden hesaplanıyor. Sahte sigortalar iptal edilirken, yatırılan sürenin primleri de siliniyor, emekli aylığı olarak alınan bütün para faiziyle geri alınıyor.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme