Van Milletvekili, eski Bakan ve Başbakanlardan Ferit Melen hakkın rahmetine kavuştuktan sonra ailesi tarafından kişisel eşyaları ve kütüphanesinde bulunan kitapları Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne bağışlanmıştı. Melen'in içinde çalışma masası dahil özel eşyaları uzun süre sergilenmeyince çeşitli söylentiler de ileri sürülmüştü.
Aldığım duyumlara göre YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın talimatlarıyla depremde hasar gören, güçlendirilen YYÜ Ferit Melen Merkez Kütüphanesi yeniden düzenleniyor. Kütüphanenin giriş kısmında, özel müze görünümünde bir bölümde Ferit Melen'in kişisel eşyaları ona yakışır şekilde sergilenecek. Bu bölümde Ferit Melen ile ilgili fotoğraflar, belgeler sergilenecek. YYÜ öğrencilerine " Okuduğunuz bu memleket önemli devlet adamları yetiştirmiştir. Bunlardan biri de Ferit Melen'dir" denilecek. Vefa gösteren, başta Rektör Peyami Battal ve emeği geçenleri kutlarız. Darısı Vani Mehmet Efendi, Vankulu, Fehim Arvasi, Seyit Ahmet Arvasi, Ruhi Su, Tayyar Dabbağoğlu ve diğerlerinin başına.
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektörlük girişinde konukları Diyarbakır'ın yetiştirdiği önemli şahsiyetlerinin maskları, öz geçmişlerinin bulunduğu köşe karşılar. Gördüğümde çok etkilenmiş ve hoşuma gitmişti.
Beklentim, önerim; YYÜ Rektörlük girişinde " VAN'IN DEĞERLERİ" isimli bir nezih köşe oluşturularak Van'ın saygın isimleri orda ön plana çıkarılarak tanıtılmalıdır. Bunu valilikte yapabilir! Van'a sahip çıkmak; ilin tarihine, kültürüne ve yetiştirdiği, bağrından çıkan değerlerine sahip çıkmakla mümkündür.
Gazetecinin görevi; sormak, soruşturmak, araştırmak, eleştirmektir ve yazmaktır.
Bende öyle yaptım.
Ama neden imzalamadıklarını öğrendim.
İmzalamayan isimler, meğer konseyden kendilerini arayanlara; " Basın açıklamasında Milletvekillerine yönelik cümleyi çıkarın açıklamayı imzalayalım. Çıkarmasanız imzalamayız." demişler. Konseyi o cümleyi çıkarmamış, üç isimde metni imzalamamış.
Konseyin gerçeği kamuoyuna açıklaması çok mu tehlikeli?
Hatırlatalım. Söylenenin, yazılanın aksi bir sözünüz, açıklamanız varsa köşemiz size açıktır.
Van'da üzüm bağları, çiftlikler ve şarapçılık konusu ilgi duyan çevrelerde ciddi anlamda konuşuluyor, gündeme geliyor. Üçüncü nesil, okumuş gezmiş, görmüş Vanlı gençler bu işe baya hevesli. Hatta şarap uzmanı olan yabancılarla yatırım konusunu görüşenler bile var.
Üretim arz ve talep meselesidir. Olmaz demeyin. Son yıllarda nelerin olabileceğini gördük, yaşadık.
Siyasetin kokusu, dumanı, duyumu kulislerden yayılır.
BDP'de siyaset yapan bir isme sordum. Dedi ki " Bu isim ve diğerleri adaylık için çok uzak. Kendisine, " Mademki bu isimlerin başkan adayı olmayacağını söylediniz. Peki, BDP çevrelerinde adı geçen isim, ya da isimler kim olabilir? " dedim.
"BDP Van Belediye Başkan adayı çok büyük ihtimalle Bekir Kaya'dır. Farklı isimlerin gündeme gelmesi söylentiden ibarettir" dedi.
Van'da siyaset kazanı kaynıyor. Siyasetin ateşi yükseliyor.