FESTİVAL HAVASINDA NEVRUZ

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından Van Kalesi Atatürk Kültür Parkı alanında düzenlenen Nevruz kutlamaları on binlerce vatandaşın katılımıyla festival havasında geçti. BDP Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Bekir Kaya projelerini açıkladı.

İlhan Siyahtaş

Atatürk Kültür Parkı'nda düzenlenen kutlamalara Van ve ilçelerden çok sayıda vatandaş katıldı. Kutlamalara katılan vatandaşlar, polisler tarafından arandıktan sonra alana alındı.  Halkın yoğun ilgi gösterdiği 2014 Nevruz kutlamasına Van bağımsız milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Kemal Aktaş, BDP Van milletvekilleri Özdal Üçer ve Nazmi Gür, BDP Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Bekir Kaya ve Hatice Çoban, BDP MYK üyesi Saadet Becerikli, BDP PM üyeleri Ramazan Yıldız ve İhsan Coşku, BDP Van İl Başkanı Musa İtah ve ilçe belediye eş başkan adayları, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Cizre ve Kobani kantonları temsilcileri katıldı.

Kutlamada konuşan BDP Van İl Başkanı Musa İtah, “ Van'ın özgürlüğü kutlu olsun. 30 Mart'ta Van'ın kantonunu, 14 belediyeyi de alarak kutlayacağız. 31 Mart'ta Nevruz coşkusuyla seçim zaferimizi kutlayacağız" dedi. 

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve Cizre Kantonu Temsilcisi Ekrem Mahşuş'un Arapça konuşmasının ardından seslenen PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, " Bizim projemizde asla faşizm kazanmayacaktır, bizim projemizde Sayın Öcalan'ın ortaya koyduğu demokratik birliktelik kazanacaktır" dedi. Abdullah, "Rojava'nın üç noktasında halkların kardeşlik buluşmasıyla üç kanton ilan edildi. Bugün hala kantonlara dönük saldırılar var. Halkımız 7'den 70'e herkes bu direnişin içerisinde yer alıyor. Bu diyalog gerçekleştiği zaman tüm halklar özgür bir biçimde yaşayacaklar" dedi. 

BEKİR KAYA PROJELERİNİ AÇIKLADI

Kutlamada bir konuşma yapan BDP Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Bekir Kay, projelerini açıkladı. Kaya, eğitim, sağlık, ulaşım, bisiklet ve yaya yollarından park sorununa kadar birçok projelerinin olduğunu ifade etti.

İlçe belediye eş başkan adayları ile birlikte platforma çıkan Kaya, Van'da 5 yıl içerisinde yapacakları projelere değinerek, "Bu projeler halkımızın projeleridir. Biz belediye eş başkanları olarak, halkımızın ortaya koyduğu bu projelerin yürütücüleri ve uygulayıcıları olacağız. Yaklaşık 3 aydır başladığımız seçim çalışmalarında halkımızın bizden istediği ve yapılabilir olan tüm çalışmalar, hedeflerimiz arasına dahil edilmiştir. " dedi.


BDP Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Bekir Kaya projeler ile ilgili olarak şunları söyledi:

ULAŞIM 


Kara ulaşımını rahatlatmak amacıyla deniz ulaşımı geliştirilecek. Kent merkezinde bisiklet yolları yapılacak. Kent merkezinde bazı bölgeler yayalaştırarak yayaların daha rahat hareket edebilmeleri sağlanacak. Yer altı otoparkları yapılarak kentteki park sorununu çözülecek.  Kent meydan ilişkisi kurulacak. Ulaşım Master Planıyla toplu taşımayı teşvik eden projeler hayata geçirilecek.  Akıllı Kart Uygulaması, Akıllı Durak Sistemi, Araç Takip Sistemi, Araç İçi Güvenlik Kamera ve Yolcu Bilgilendirme Sistemi, Ulaşım Bilgi Sistemi uygulanacak. Kentin birçok noktasında alternatif yollar açılacak.

AFET VE RİSK

Afet-Acil Durum Yönetim Planı hazırlanacak, Kriz Yönetim Birimi kurulacak. 


KÜLTÜR-SANAT VE TURİZM 


Kent Turizmi Rehberliği ve Danışma Ofisi kurulacak. Gönüllü Turizm elçileri projesi hayata geçirilecek. İnanç turizmi geliştirilecek. Tarihi dönemlerini temsil eden 20 mimari eserin sergileneceği, tarihi dokunun ön planda tutulduğu bir park oluşturulacak. Büyükşehir Şehir Tiyatrosu, Ebdurrehîm Hekkarî Konservatuarı, Ehmedê  Hanî Konservatuarı, Dengbej Evi, Kent Konservatuarı, Kültür-Sanat Kompleksi, Sanat Galerisi ve amfi tiyatrolar yapılacak. Doğa, Kültür-Sanat festivalleri organize edilecek, Folklor ve Çok Sesli Çocuk Korosu Şenliği düzenlenecek, Heykeltıraş ve resim, Kitap Fuarı, Uluslararası Çocuk Etkinlikleri gibi festivaller düzenlenecek. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kültür, tarih ve sanat akademisi açılacak. Sanat okulları, Eğitim evleri, Köy kültür evleri, Okuma evleri ve kütüphaneler kurulacak.  Özalp’te 33 Kurşun Anıtsal Parkı, Erciş’te Geliyê Zîlan Anıtsal Parkı, Bahçesaray’da Sündüs Anıtsal Parkı yapılacak. Bahçesaray’da Kürt bilgini Feqiye Teyran Külliyesi yapılacak. 


FİDANLIK PROJESİ

Eminpaşa Mahallesi Van Gölü kıyısında 584 bin metrekare (58,4 hektar) alanda üç etapta uygulanacak 'Fidanlık Projesi' tamamlanacak. Proje içerisinde; Eğitim sanat atölyeleri, Resim heykel atölyeleri, Kadın Destekleme Merkezi, Çocuk Destekleme Merkezi,Engelli Rehabilitasyon Merkezi, Kütüphane,Nikâh dairesi,Konferans Salonu, Gençlik Eğitim ve Konaklama Merkezi, Oyun Alanları,Yer satrancı,Golf sahası, spor tesisleri, Futbol sahaları,Basketbol-voleybol sahaları,Tenis kortu,Fitness alanları, Konser alanı,Ahşap iskeleler,Bisiklet yolu, koşu parkurları, Otopark, çocuk oyun alanları, dinlenme alanları ve kentin ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar yer alacak. 

ÇEVRE ve KENTLEŞME
Toplumsal hafıza temalı kent parkı kurulacak. Derelerin etrafına yeşil kuşak oluşturulacak. Sıhke Gölü ve dereler ıslah edilecek. Mezarlıkların peyzajı yeniden düzenlenecek. Kent sokakları yeniden dizayn edilecek. Büyükşehir fidan üretim merkezi kurulacak. Erçek Gölü Kuş Gözlem Evi kurulacak. İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Projesi hayata geçirilecek. İçme suyu şehir şebeke ve abone hatları değiştirilecek. Eski içme ve kullanma suyu ana isale hattının bakımının yapılıp yedeklenmesi yapılacak. Şehir şebekesi kanalizasyon ana kolektör hatlarının değişimi yapılacak. Bölgenin en büyük biyolojik ve kimyasal akredite laboratuarı yapılacak


EĞİTİM VE SAĞLIK

Eğitim evleri,  Öğrenci yurdu, Engelliler Koordinasyon Merkezi, Engelli-Yaşlı Bakım ve Koruma Merkezi, Tuşba Hasta Yakınları Evi, Edremit Hasta Yakınları Evi, Ücretsiz sağlık uygulama ve mobil ekipleri, Gıda Kontrol Laboratuarı, Kan Bankası Veri Derleme Merkezi kurulacak.

SPOR


Gençliğin esrar, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan sportif etkiliklerle uzak durması sağlanacak, gençlere ve kadınlara yönelik spor salonları, sahalar, koşu pistleri, dağ ve kır yürüyüş alanları oluşturulacak. Tüm mahallelerde semt sahaları, ilçelerde spor kompleksleri kurulacak, halka yönelik spor olanakları yaratılacak. Sporda ağırlıklı olarak amatör sporcular ve kulüplere destek sunulacak.


EKONOMİ ve YATIRIM 

Kent tarımı, Kadın Köyü Organik Üretim istihdam alanı, ekolojik çiftlik ve pazarları hayata geçirilecek. Süt ve süt ürünleri, arıcılık, seracılık vb. gibi alanlarda doğal üretim  teşvik edilecek, gerekli alt yapı desteği sağlanacak. 

ENERJİ 

Endüstriyel projeler, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi üretimine çalışılacak. Katı atıklardan geri dönüşüm ile elektrik ve gaz üretimi gibi alternatif enerji kaynakları üzerinde çalışılacak.

SOSYAL POLİTİKALAR 

Çocuk ve gençlik merkezi açılacak.*Çocuk meclisleri oluşturulacak. Çocuk kampları inşa edilecek. Kardeş Aile Projesi ile ekonomik düzeyi yüksek aileler ile ihtiyaç sahibi aileler buluşturulacak.

KADIN

Kadın konuk evi ve geçiş evleri modelleri hayata geçirilecek. Kadın köyü organik üretim ve istihdam merkezi kurulacak. Kadın yaşam evleri yapılacak. Kadının sosyal ve siyasal yaşama aktif katılımı için projeler hayata geçirilecek. Kent merkezi ve ilçelerde Kadın Emeğini Değerlendirme Pazarları kurulacak.


Eş Başkan adayı Hatice Çoban ise kutlamalara katılanları selamlayarak,  " Bu buluşmamıza tarih tanıklık etsin, tanıklık etsin ki, 'Bir halk nasıl yoktan var ediliyormuş' yazsın. Binlerce yıldır dili, kimliği, iradesi yok sayılan Kürt halkı, direnerek zafere ulaşıyor. Bu meydan zaferin meydanıdır, bu meydan özgürlüğün ve dirilişin meydanıdır. Bu zaferi yaratan, anneler, kadın yoldaşlarım, artık bu görkemli zafer halayına durabilirsiniz. Helali hoşunuz olsun. Kürtler; sömürge olan ülkelerini direnişleriyle bugün özgürlüğün alanına çevirdiler. Birlikte hareket ettiğimiz sürece daha çok özgürleşeceğiz, daha özgür bir ülkede yaşayacağız. Önümüzde çok önemli bir süreç var. 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde mutlaka halkımızın birlikteliğini ortaya çıkarmalıyız. Bu kritik eşiğin, hepimiz açısından hayati bir önemi var. 30 Mart akşamı halkımızın ortaya koyacağı irade, demokratik özerkliğin inşası, müzakere masasında bulunan Sayın Öcalan'ın elinin güçlenmesi, insanların ölmemesi, Kürtlerin statülerinin yasal bir güvenceye bağlanması açısından çok önemlidir. Bunun için tüm Van halkının bu bilinç ve kararlılıkla sandığa gitmesi gerekiyor."

SEÇİM BEYANNAMESİ OKUNDU

30 Mart'ta yapılacak seçimlerin arifesinde olduklarını belirten Çoban, BDP seçim beyannamesini okudu. 1999 yılında "Kentlerimizi de, Kendimizi de Biz Yöneteceğiz!" şiarıyla 37 belediye, 2004 yılında 57, 2009 yılında ise 98 belediye ile yerel yönetimlerde etkin bir güç haline geldiklerini söyleyen Çoban, " 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Kürtler parlamentoda daha güçlü bir grup oluşturdular. Tüm bunlara rağmen, belediyelerimizde toplumsal sorunlarımızı çözme çabasını ve hizmetlerimizi sizlerle birlikte yürüttük. Kimliğimizden, dilimizden, kültürümüzden vazgeçmeden sizlere hizmet etmeyi esas aldık. Bu dönemde de parti olarak yerel yönetim ve özgür belediyecilik anlayışımızda belediye, sorunların kaynağını teşkil eden merkeziyetçi sistemlerin değil; doğrudan katılımı esas alan, şeffaf, hesap verebilir yönetim alanları olacaktır. Bu biçimiyle mevcut sistem belediyeciliğini aşan halk belediyeciliğini esas alacak, merkezi yapıların denetimleri için ihtiyaç duydukları baskı, hile, aldatma, sömürü ve rant alanları olmaktan çıkarmak bundan öncede olduğu gibi bundan sonra da temel mücadele alanımız olacaktır" dedi. 


Farklı etnik, kimlik, kültür, inanç, dezavantajlı gurupların "benim kentim ve yaşamım" diyebileceği özgür ve katılımcı bir kent yaratacaklarını söyleyen Çoban, tüm çalışmalarda kadının rengini, gençliğin dinamizmini, işçinin emeğini, kısacası her kesimin tartışma ve karar süreçlerine katılmalarını esas ilke olarak kabul edeceklerini vurguladı. Eş başkanlık sistemi ile özgürlük anlayışına dayalı bir hizmet yürüteceklerinin altını çizen Çoban, "Eş başkanlık sistemi kadın özgürlük mücadelesinin en somut ve en önemli başarılarından birisidir. Bu sistem klasik bir eşitlik anlayışından ziyade; egemen erkekliğe ve geleneksel kadınlığa karşı cinslerin özgürlüğüne dayanan bir eşitlik anlayışıdır. Yerel yönetimlerimiz, demokratik değerlere, temel hak ve özgürlüklere, tüm kimlik ve kültürel haklara saygılı bir tutum sergilemiş, bundan sonra da yerel yönetimlerimiz çalışmalarını bu ilke ile devam ettirecektir. Halka dayatan değil, halkla birlikte planlayan, onlarla birlikte yöneten, halkın adına değil, halkın kendi kendini yöneteceği 'öz yönetim' ilkesini esas alacağız" diye konuştu. 

Yapılan konuşmalardan sonra kürsüye çıkan Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, başlatılan barış sürecini ve Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında okunan mektubunu önemsediklerini bildirerek, "Buna karşı hükümetin, devletin nasıl bir tutum alacağını göreceğiz. Barışa ve çözüm sürecine nasıl bir proje sürecek göreceğiz. Büyük bir özveri ve fedakarlıkla BDP, barış için devlete bir yanıt vermiş oluyor. Artık tek taraflı olarak sürecin ilerlemesi mümkün değildir. Barış için çözüm için somut adımlar atılmalıdır. Bundan sonra top hükümettedir. Seçimlerden sonra barış ve çözüm için somut adımlar atılmazsa bilsinler ki Kürtler demokratik özerklik kurmak isteyecektir" dedi.

Konuşmaların ardından yaklaşık 1 ton ağaç kullanılarak Nevruz ateşinin yakıldığı kutlamalara katılan vatandaşlar, bir taraftan piknik yaparken bir taraftan da yöresel sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylar çekti

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın çıkışta emniyet mensupları ile tokalaşarak Nevruz bayramlarını kutlaması ise güzel görüntüler oluşturdu.

Bakmadan Geçme