Fettah Tamince'ye Genç Bakış!

                         
Bu hafta Abbas Güçlü'nün hazırlayıp sunduğu Genç Bakış ekibi Antalya'daydı ve konuğu da 2000 yılından bu yana yıldızı hızla parlayan işadamı Fettah Tamince'ydi.
Salonu tıka basa dolduran üniversite gençliği sordu ve Tamince'de sorulara eğip bükmeden yanıtlar verdi.
Söyleşiye dönüşen programda Fettah Tamince çok farklı bir görüntü sergiledi.
Rahattı, açık ve netti. Genç olması gençlerle sıcak bağlar kurma avantajı sağlıyordu ve bu avantajını içtenlikle de buluşturunca da o bilinen sıkıcı müteşebbis ya da işadamı algısını belleklerden siliyordu.
Gençlerin birçoğu açılımdan söz etti.
Tamince:
"Huzurun olduğu yerde yatırımlar çoğalır." Yanıtını verdi.
"Van'ın depremden yaşadığı sıkıntıdan söz etti genç bir hemşerisi."
"Olaya Doğulu Batılı gözüyle bakmıyorum. Ülkemizi bir bütün olara düşünüyorum. Gerçekten kültürel birikimi ve doğası Van Denizi kıyılarına turizm yatırımı gerektiriyor." Dedi.
Antalya'nın Türkiye'nin dünyaya açılan bir penceresi olmasının ve her yıl turizm girdisinin ikiye katlanmasının Türkiye adına müthiş bir ivme olduğundan söz eden Tamince'ye gençlerden gelen bir soru da kuracağı üniversiteyle ilgiliydi.
"Antalya'da dünyanın dört bir yanından gelecek öğretim üyelerinin çalışacağı ve yine dünyanın dört bir yanından gelecek öğrencilerin eğitim görmesi Antalya turizmine farklı bir kazanım sağlayacak ve en önemlisi dünyadaki tüm dillerin konuşulacağı bir üniversite olarak hizmet sunacak."Dedi.
Gençlerin:
"Yoksa kendi otellerinize ve iş yerlerinize yetkin çalışanlar mı sağlayacaksınız?" Sorusuna ise kısa ve öz yanıt verdi:
"Böyle bir üniversiteyi sadece kendi iş yerlerime yetkin elaman değil,  ülkemizin tümü için ve hatta dünyanın dört bir yanında yarar sağlayacak eğitimli insanlar yetiştirmek hedeflenecek. İş yerlerindeki en büyük kayıp eğitimsizin iş kusurlarıyla oluşan kayıplardır. Bu kayıplar ancak çok iyi eğitim görmüş başarılı ve becerisi yüksek insanlarla giderilebilir. Uluslararası Antalya Üniversitesi tıpkı turizmde olduğu gibi Antalya'yı eğitiminde başkenti yapacaktır."
Antalya'da yaklaşık otuz yılın üzerinde iş yaşamının olduğunu vurgulayan Fettah Tamince:
"İnsan bir hedefe odaklandığı zaman başaramama diye bir sonuç düşünülemez.  Antalya'ya ve bana omuz veren her kese teşekkür ederim." Dedi.
Var olan iktidarın iş başına gelmesiyle tanındığını ve işlerinin yoluna girdiğini vurgulayan Abbas Güçlü'ye de net bir yanıt veren Tamince:
"Doğrudur. Yürüdüğüm yola engel olan hiçbir olumsuzluk yaşamadım. Türkiye'nin ulusal gelirinin büyümesi elbette ki biz işadamlarının daha çok kazanmasına olanak sağladı. Başka ülkelerde iş yaparken Türkiye'nin büyüme hızı en etkili referansım oldu."
Söz alan Diyarbakırlı üniversiteli gencin:
"Çin setinden sonra en önemli tarihsel surlar Diyarbakır'da. Diyarbakır için yatırım düşünüyor musunuz?" Sorusuna yanıt veren Tam ince Diyarbakır'da bu yönde bir araştırma yapacağını söyledi.
Türkiye Turizminin en önemli sorunlarından birinin "Her şey içinde" olduğunu sorgulayan gençler bu yöntemin yabancı turisti kaldığı otele adeta hapsettiğini söyleyince Tamince:
"Bu düşüncenize katılıyorum. Ülkemize gelen turist değerlerimizi taşıyan insanımızı ve kültürünü tanımalıdır. Eğer böyle olursa turist ülkesine döndüğünde başkalarının da Türkiye'ye gelmesini tavsiye eder." Dedi.
Canlı programı ekran başında izleyenlerin gönderdikleri e postaları da okuyan Abbas Güçlü:
"Sayın Tamince, bir izleyicimiz yakında evleniyor ve sizden üç günlük balayı için davet bekliyor."Deyinde salondaki gülüşmelere Fettah Tamince duraksamadan yanıt verdi ve bu talepte bulunan çifti davet ettiğini söyledi. Ayrıca Genç Bakış'ın konukları olan gençler arasında da kura çekilerek kazananlara minik bir tatil armağan edeceğini belirtti.
Sayın Fettah Tamince benim de hemşerim. Yıldızı hızla parlayan ve kabına sığmayan kardeşimizin gençlerle kurduğu duygudaşlık olağanüstüydü. Hiçbir soruyu geçiştirmedi ve mutlaka yanıtladı.
"Siz milyardersiniz. Biz öğrenci. Ailem milli gelirden en az pay alan bir emekçi. Haftanın en az üç günü makarnaya talim ediyoruz."Deyince duygusal anlar yaşandı:
"İnanmayacaksınız ama bunca yoğun koşuşturmanın içindeyken şu an sizin oturduğunuz yerde olmayı çok isterdim. Gün gelir çok daha güzel imkânlar bulursunuz. Onca malı mülkü olup da doktor şunu ye bunu yeme diyenleri de unutmamalı."
Abbas Güçlü'nün:
"Orta gelir düzeyindeki insanlarımız için tatil paketleriniz var mı?" Sorusunu da yanıtlayan Tamince:
"Sadece bizim grupta değil diğer turizmci arkadaşlarımızda ekonomik tatil paketleri sunuyor." Dedi.
Fettah Tamince'nin Uluslararası Antalya Üniversitesiyle ilgili ek bilgiyi aşağıda okurlarımla paylaşmak istiyorum.
"Mütevelli Heyeti Başkanlığı'nı iş adamı Fettah Tamince, rektörlük görevini ise Prof. Dr. Cihat Göktepe'nin üstlendiği Uluslararası Antalya Üniversitesi, uluslararası düzeyde eğitim ve teknoloji imkânları ile Doğu ve Batı kültürleri arasında köprü görevi üstlenmeyi, girişimci, etrafını sorgulayabilen, liderlik vasıflarına ve uluslararası vizyona sahip nesiller yetiştirmeyi hedefliyor. 2023 yılında dünya çapında bir eğitim markası ve referans merkezi olmayı hedefleyen Uluslararası Antalya Üniversitesi, bu yıl 398'i Türk, 122'si yabancı olmak üzere toplam 520 öğrenci kabul edecek.
BEŞ BİN YABANCI ÖĞRENCİ BAŞVURDU
Rektör Prof. Dr. Cihat Göktepe, yüzde 25 ile Türkiye'nin en yüksek yabancı uyruklu öğrenci oranına sahip üniversitesi olduklarını ve bu yıl 5 bin yabancı öğrenci başvurusu aldıkları bilgisini verdi. Başta ABD, İngiltere ve Avustralya olmak üzere, dünya genelinde 3 milyon yabancı öğrenci bulunduğunu, bu rakamın 2020 yılında 7 milyona çıkacağının öngörüldüğünü aktaran Prof. Göktepe, şöyle devam etti:
"Böyle büyük bir uluslararası öğrenci hareketinin içinde yer almamız gerektiğinin bilincinde olarak, ilk yıl öğrencilerimizin yaklaşık olarak yüzde 25'ini yurt dışından getireceğiz. Üç sene içinde bu oranı yüzde 50'ye çıkaracağız. Yabancı uyruklu öğrenci sayısının çok olması kampüste çok kültürlülük oluşturacak. Yabancı dilin doğal olarak konuşulduğu bir kampüse sahip olacağız."
Üniversite olarak orta vadede 500 kişiye istihdam sağlayacaklarını da dile getiren Prof. Göktepe, "Dünya insanlarının yılın önemli bir bölümünde bir arada yaşadıkları bu kent, eğitimsel bir küreselleşmenin de unsurlarından biri olacak. Yaptığımız yatırımlar sayesinde Antalya'yı 5 yıl içinde Eğitim Turizmi'nin üssü haline getirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.
EĞİTİM KADROSUNUN YÜZDE 60'ININ ANA DİLİ İNGİLİZCE
Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin, Wisconsin Üniversitesi-Madison ile güçlendirilen İngilizce Dil Eğitim Programı, öğretim kadrosunun yüzde 60'ı ana dili İngilizce olan (Native Speaker) öğretim görevlilerinden oluşuyor. Üniversite, İngilizce Dil Eğitim Programları kapsamında öğrencilerine NLP yöntemlerini öğreterek, İngilizceyi daha hızlı ve etkin bir şekilde öğrenmelerini sağlayacak. Burslu ve başarılı öğrenciler, programın bir dönemini Wisconsin-Madison'da okuyarak İngilizcelerini ABD'de geliştirme imkânı bulabilecek. İngilizcenin yanı sıra öğrencilere ikinci bir yabancı dil (Arapça, Çince, İspanyolca, Rusça) öğretilerek, tam bir dünya vatandaşı olarak mezun olmaları sağlanacak.
BAŞARILI ÖĞRENCİLERE İŞ GARANTİSİ
Uluslararası Antalya Üniversitesi, sektörde eğitim programı için Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ne bir kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bölümleri ile ilgili sektörde staj imkânları sağlayacak olan üniversite, başarılı öğrencilere iş garantisi veriyor. Üniversite, başarılı öğrencilere tam burslu, yüzde 50 burslu ve yüzde 25 burslu olmak üzere üç farklı burs imkânı sunuyor.
Antalya'nın ilk vakıf üniversitesi Uluslararası Antalya Üniversitesi, 2010 yılında Antalya'nın seçkin iş adamlarının oluşturduğu Gaye Vakfı tarafından kuruldu. İlk etapta İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Turizm Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Hukuk Fakültesi ile eğitime başlanacak. Mühendislik Fakültesi'nde Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, İnşaat ve Endüstri Mühendisliği, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Ekonomi, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Turizm Fakültesi'nde ise Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümleri yer alacak."

 
fettah tamince, ekonomi, siyaset,otel, şahin akçap, turizm

Bakmadan Geçme