Fırtına obüsü vurdu, ÖSO sızdı

Sabah saatlerinde sınır birliklerinden İdlib'e doğru 7 defa top atışı yapıldı. Özgür Suriye Ordusu'nun istihbarat taburuna alan açıldı. Yerel güçler sızma gerçekleştirdi. TSK'nın girmesi için uygun şartların oluşması bekleniyor.

Suriye hattında sıcak günler yaşanıyor. Bir süredir sınır karakollarına yığınak yapan Türk Silahlı Kuvvetleri, İdlib harekâtı için emir bekliyor. El-Kaide teröristleri, 138 kilometrelik İdlib sınır hattının 120 kilometresini elinde tutuyor. Silahlı gruplarının hareket kabiliyetinin en zayıf olduğu yedi bölge tespit edildi. Mehmetçik, en stratejik nokta olarak gördüğü, Kafr Luseyn bölgesini dün sabah saatlerinde vurdu. Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Oğulpınar Karakolundan Fırtına obüsleriyle 7 kez atış yapıldı. Söz konusu bölgede bin civarında El-Kaide militanın olduğu tahmin ediliyor. Rus uçakları El-Kaide’nin uzantıları olan Heyet Tahrire’ş-Şam (HTŞ) ile Ahraru’ş-Şam’a ait hedefleri bombaladı. Bu adımlarla birlikte Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) 15 kilometrekarelik alan açıldı. 08.15 sularında ÖSO’nun içindeki bir istihbarat taburu bölgeye sokuldu. ÖSO güçlerine bağlı aralarında Hamza Bölüğü’nün de bulunduğu gruplar da Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısından ve Fırat Kalkanı Operasyonu’yla terör örgütü DEAŞ’tan temizlenen Azez bölgesinden İdlib’e doğru harekete geçti.

KOMUTANLAR BÖLGEDE

İkinci adım olarak TSK’nın bölgeye hareket etmesi bekleniyor. İdlib, Reyhanlı’ya kara yolu ile 45, kuş uçuşu 38 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Operasyonu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar ve kuvvet komutanları bizzat bölgeden yönetiyor. TSK, İdlib için Hatay’a 6 bine yakın askerini sevk etti.
Askerî ve diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre İdlib operasyonu, Fırat Kalkanı gibi gerçekleşmeyecek. TSK unsurlarının eyleminin harekât değil, intikal olduğunun altı çiziliyor. İntikal sırasında ve sonrasında yerel unsurlar veya Esad rejimiyle çatışma istenmiyor. Bu yüzden intikal için en uygun şartların oluşması bekliyor. Ancak, muhtemel saldırılara karşı da en güçlü cevabın verileceği ifade ediliyor.

 

GÖÇ DALGASI

Ateşkesin korunamaması durumunda Esad rejimi, İran destekli güçler ve Rusya’nın İdlib’e büyük bir saldırı düzenlemesine kesin gözüyle bakılıyor. Böyle bir durumda milyonlarca kişinin Türkiye’ye girmek üzere sınıra yığılacağı tahmin ediliyor. Zaten sınıra sıfır sayılabilecek bölgedeki 400 civarında kampta yaklaşık 700 bin insan barınıyor. İdlib’de 2 milyon 400 bin civarında yerli nüfus; 1,3 milyon da iç göçle gelmiş Suriye vatandaşı bulunuyor.

BİR TAŞLA ÜÇ KUŞ

TSK’nın ateşkesin korunması amacıyla başlatacağı harekâtla hem siviller korunacak hem de muhtemel göç dalgasının önüne geçilecek hem de terör örgütü PYD’nin önüne güvenlik duvarı örülecek. Nitekim, İdlib ilinin kuzeydoğu ucunda yer alan Halep’e bağlı Afrin bölgesi, 2011’den beri PKK’nın uzantısı PYD’nin işgalinde bulunuyor. Örgüt, Irak sınırından başlayarak Akdeniz’e çıkabileceği bir koridora kavuşmak için İdlib’in bir bölümünü ele geçirmeyi hedefliyor.

Bakmadan Geçme