• Haberler
  • Flamingolar festivalde kanat çırptı

Flamingolar festivalde kanat çırptı

Van'da, 460 kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek Gölü kıyısında bu yıl 7'inci Flamingo Festivali yapıldı. Kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Erçek Gölü başta olmak üzere Van Gölü havzasındaki birçok bölgede yaşam alanı oluşturan flamingolar, ilk ve sonbahar dönemlerinde ziyaretçilerine adeta görsel şölen sunuyor.

Vansesi Haber Merkezi

Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi tarafından bu yıl 7'incisi düzenlenen Erçek Flamingo Festivali dün yapıldı. Erçek Flamingo Festivali, flamingoların en yoğun görüldüğü Erçek beldesine bağlı Karagündüz köyünde yapıldı.

Festivalde konuşan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, "Erçek Gölü hem bölge için, hem Türkiye için, hem de doğal hayat için çok önemli bir değerimiz. Türkiye'deki yaklaşık 460 türün 220 türü bu havzada, bu sulak alanda yaşıyor" dedi.

Van Valiliği, İpekyolu Kaymakamlığı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından desteklenen festivali izlemek için sabah erken saatlerde Erçek Mahallesine gelen vatandaşlar, Karagündüz Mahallesi sahilinde oluşturulan gözlem istasyonların flamingo ve çok sayıda kuş türünü görme fırsatını yakaladı. Buradan Karagündüz Mahhallesi sakinleri tarafından hazırlanan kahvaltı programına katılan davetliler, ardından Erçek Mahallesine geçti.

Programda konuşmasını yapan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Cemil Öztürk, Erçek Mahallesinin kuş cenneti ile memleketin önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Bu yıl 7.'sini düzenledikleri festival ile Erçek'in güzelliklerini tanıtma fırsatı bulduklarını aktaran Öztürk, şöyle konuştu: "Erçek Gölü Türkiye'de 460 kuş türünün bulunduğu ve bu 460 kuş türünün içerisinde 220'ye yakın kuş türünü barındıran, ev sahipliği yapan doğa harikası yerlerimizden bir tanesidir. Erçek Gölü, Kuzey Afrika ile İran güzergahında göç eden flamingolarına ev sahipliği yapıyor. Bu anlamda Erçek Gölü hem Van'ımıza, hem ülkemize, hem de dünyaya tanıtılması gereken ender doğal güzelliği olan bir kuş cennetidir. Bizimde amacımız bu kuş ve flamingo cennetini Van'ımıza ve ülkemize tanıtmaktır. Bu amaçla festival yaptık. Kuş cennetindeki flamingo görsel şölenine hoş geldiniz."

Erçek mahallesinin, 5 bin nüfusuyla butik bir mahalle olma özelliğine sahip olduğunu sözlerine ekleyen Öztürk, bu nedenle mahalle için birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

Bu projelerden en önemlisinin Erçek Yaşam Merkezi olduğunu anlatan Öztürk,  "Erçek Yaşam Merkezi'nin de açılışını yapacağız. Bu merkezde 7'den 70'e her kesime göre bir şeylerin bulunduğu bir alandır. Erçek'in okul bahçesine belediye olarak bir semt sahası ve bir çocuk parkı yaptık. Erçek merkezinde 6 kilometreyi asfalt ile buluşturduk. Şu anda çalışmalarımızın bir kısmı bitti. Gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse de İpekyolu Belediyesi olarak kırsalda yaptığımız kilit taşı çalışmasından asfalt çalışmasına, park çalışmasından diğer birçok çalışmaya kadar sizler bunlara şahitlik ediyorsunuz. Bizim anlatmaya ve tanıtmaya ihtiyacımız yok. İnsanlar zaten hizmet gözleriyle çok iyi görüyorlar. Hizmeti bizzat yaşayanlara anlatmaya gerek yok. İnşallah büyükşehir ile birlikte kasım ayı sonuna kadar hizmetlere imzalar atacağız" dedi.

Konuşmaların ardından sahne alan mahalli sanatçılar, Ankara Sanat Kulübü dans topluluğu ve Erçek Yaşam Merkezi kursiyerleri bir birinden güzel gösterilerini sundu. Kurdele kesimi ve merkezin dolaşılmasıyla son bulan programa, Vali Yardımcısı Ahmet Başbaydar, Çatak Kaymakamı Hacı Asım Akgül, Gürpınar Kaymakamı Osman Doğramacı, Gevaş Kaymakamı İshak Çınar, Aydın Buharkent Kaymakamı Deniz Arabacı, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, MHP Van İl Başkanı Salih Gürgünalp ve vatandaşlar katıldı.

Bakmadan Geçme