Fuar Heyecanı Başladı

Bu yıl 6.’sı düzenlenen Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Vali Taşyapan, “Bu fuarın ilimize, bölgemize hayırlar getirmesini, birlik beraberlik ve kardeşliğimize vesile olmasını diliyorum” dedi. Fuara aralarında Muğla, Aydın, Trabzon, Samsun illerinin bulunduğu 24 ilin katılımı Vanlılar arasında takdir ve memnuniyetle karşılandı.

İlhan Siyahtaş

Organize Sanayi Bölgesi Fuar Kongre merkezinde düzenlenen 6. Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı açıldı. Fuarın açılış gününe katılanlar  Van'dan  ve batı illerinden katılan firma ve kurum stantların büyük ilgi gösterdi.

Fuar açılışına Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Vali İbrahim Taşyapan, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şemsettin Bozkurt,  Van Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyeleri,  Ajans Asya Fuarcılık yönetim kurulu başkanı Süleyman Güler, kurum amirleri katıldı. Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimiyle ziyaretçilere kapılarını açtı.

“Kardeşliğimize vesile olmasını diliyorum”

Fuar açılışında konuşan Vali İbrahim Taşyapan, “ Tuşba Fuar ve Kongre Merkezimizde arka arkaya fuarlar açıyoruz. Van önemli fuar merkezlerinden biri haline geldi. Turizm, bölgemizin en önemli değerlerinden biridir. Van Gölü ve görülmeye değer koyları, göl etrafındaki tarihi yerlerimiz, inanç turizmimiz,  insanlarımızı buralara ne kadar çok çekebilirsek turizm gelirleri ve turizm altyapısı da aynı oranda gelişecektir. Fuara diğer illerin kültür turizm müdürlükleri, turizm firmaları, yerel yönetimler, turizm işletmeleri, ulaşım firmaları ve otellerin ilgi gösterdiğini belirterek, “Firmaların fuara gösterdikleri ilgiden memnuniyet duyduk. Katılımcılara kendi kültürel ve turizm değerlerini bizlerle paylaşıp fuarımıza anlam kattıkları için teşekkür ediyor ve hoş geldiniz diyoruz. Fuarlarımız günden güne çoğalıyor. Bundan sonra da daha çok katılım sağlanan, daha görkemli, daha canlı fuarlar düzenlenmesini temenni ediyorum. Bu fuarın ilimize, bölgemize hayırlar getirmesini, birlik beraberlik ve kardeşliğimize vesile olmasını diliyorum” dedi.

“24’ün üzerinde katılan il var”

Van dışından katılan illere ve firmalara  dikkat çeken Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, “ Buradaki amacımız turizm fuarıyla ilimizi gündeme getirmektir. İlimizin turizm potansiyelinin ne kadar zengin olduğunu, Doğu ve Güneydoğu’ya değil, Batı ve İç Anadolu, Karadeniz’e de bunu sunabilmek. Şuanda Muğla, Aydın, Trabzon, Samsun illerimizden fuarımıza gelip stant açanlar var. Gelecek olan arkadaşlarımızın kafasında Van’ın güven problemi ile ilgili kuşkuları vardı. Van’ımızın güvenlikten yana probleminin olmadığını şuana kadar Van’a gelen yerli yabancı hiçbir insanın bu konuda rahatsız olmadığını, olamayacağını kendilerine söyledim. Türkiye’de EMİTT Fuarı’nın dışında İzmir Travel Türkiye Fuarı uluslararası bir fuar şuan Van fuarını alternatif gördüler. 4 yıldır bakanlığımız bu fuara maddi ve manevi katkı sağlıyor. Tam anlamıyla destek oluyor. Şuanda da bakanlığımızın üst düzey yetkilileri fuarımıza katıldı. Genel müdürümüz ve daire başkanımız buradalar. Onlarında endişeleri vardı ama ben fuarın emekleme döneminde olduğunu gün gelecek bu fuarın kalkacağını Doğu ve Güneydoğu’nun tek alternatif fuarı olacağını söylemiştim. Bugün söylediklerim şuanda gerçekleşiyor. Bölgede yaşanan olaylardan dolayı fuarın iptali istendi. Bazı iller biz gelemeyiz bu ortamda mümkün değil, iptal edin. Ben herkese zaten böyle bir kaos ortamının oluşturulmak istendiğini bizim bu fuarı yapmamız gerektiğini ifade ettim. Ermeni ayinini yapamadık. Kendileri yapmadı, güvenden yana sıkıntılarının olduğunu söylediler. Hâlbuki güvenden yana gerçekten sıkıntı olmazdı. Biz ayini de çok rahatlıkla bu ilde huzurlu bir şekilde, güvenli bir şekilde yapabilirdik. Hiçbir problem olmazdı. Bu konu da çok ısrarcı olduk ama karşı tarafın maalesef İstanbul Patrikhanesini ikna edemedik. Üstüne de bu turizm fuarı iptal edilseydi istenilen gerçekleşmiş olacaktı. Yani zaten memleket üzerinden düşünülen bazı olumsuzluklar ortada turizm fuarı bu memlekete bir canlılık getirdi. Bundan sonrası inşallah daha iyi olacaktır. Biz her anlamda bu fuarlara destek oluyoruz. Gelmek isteyen bazı illerle sorunumuz oldu. 30’un üzerinde gelen il vardı. Maalesef bu yıl ki fuarımıza 24 il  katıldı. Güvensizlikten ötürü katılamadılar. Ben her seferinde aynı şeyi söyledim söylüyorum. Van’ın güvenlikten yana bir problemi yoktur. Gecenin 11’inde, 12’inde Cumhuriyet Caddesine çıkın. İnsanlar güzel şekilde dolaşabiliyor, eğlenebiliyorlar. Van’ın gerçekten güvenlikten yana hiçbir sıkıntısının olmadığını bu fuarla kanıtladık” şeklinde konuştu.

“Bu yılki fuarımıza ise 80 firma katılıyor”

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler konuşmasında, “Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarının 6.’sını düzenlemenin sevincini yaşıyoruz. Türkiye’de son durumlardan dolayı zorda olsa fuarı düzenledik. Biz bölgemizde olan turizm potansiyelini her zaman değerlendirmek için büyük çabalar sarf ettik. Bu sarf ettiğimiz çabalarımızdan dolayı şuanda turizm potansiyeli olarak çok iyi yerlerdeyiz. Fakat bu Van için yeterli değil daha da büyümesi gerek. Bizim amacımız Bu fuarımızı uluslar arası fuar haline getirmektir. Geçen seneki fuarımızı 76 firma ile açmıştık. Bu yılki fuarımıza ise 80 firma katılıyor, geçen seneki fuardan daha fazla firma fuarımızda stant açtı. Buradaki amacımız her sene firma hedefimizi yükseltmemizdir. Turizm sektörü biraz ürkek bir sektördür. Firmalarımız bundan dolayı biraz ürkek davranıp gelmeyebiliyorlar. Bugün Türkiye genelinde 20’ye yakın fuar iptal edildi. Buna rağmen bizler fuarı iptal etmedik ve ne olursa olsun bu fuarı gerçekleştireceğimizi söylemiştik ve sonuçta fuarımız bugün açıldı. Van’da bulunan turizm sektöründe çalışan firmalarımız katılım sağlamadı. Turizm sektöründeki firmaların şunu bilmesi gerekir, eğer ki bu tür fuarlara katılmadıkları takdirde bilet satış yeri olmaktan öteye gidemezler. Tur düzenleyemezler, acente olamazlar. Burada bu fuar büyürse herkese daha fazla katkı sağlayacaktır. Bizim isteğimiz Vanlı Turizmcilerin kendi fuarlarına sahip çıkmalarıdır. Biz Van’daki turizm firmalarının hepsini davet ettik, bunun yanında çok büyük imkanlar sağladık, fakat gelip sahip çıkmadılar. Bundan sonraki süreçte bizler yine gidip katılmaları yönünde ısrarcı olacağız. Van’da turizm potansiyeli var bizler her ne kadar bunu görmesek bile buradaki kültür ve turizm potansiyeli işlenecektir. Buradaki turizm pazarını yükseltmeye devam edeceğiz. Turizm sektörünün Van’da olması gerekir, bununda olabilmesi için dışarıda turizm ile ilgilenen firmalarının burada bağlantılarının olması gerekir. Buradaki turizm firmalarına devamlı diyoruz eğer ki bizler Batı illerinden buraya firma getirebiliyorsak demek ki bu iş yapılabiliyor. Bu anlamda Van’da bulunan Turizm sektörünün fuarlara sahip çıkması gerekir. Fakat bu fuara sahip çıkmadığınız zaman, katılmadığınız zaman günlük yağınızda kavrulursunuz. Biz İran’la ilgili on yıldır bireyseller olarak büyük çabalar sarf ederek İran’a Van’ı tanıttık. Bizler bu tür alanlarda Van’daki turizmcilerden gerekli desteği alamıyoruz” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme