Fuar ve Kongre Merkezi Tanıtıldı

Van’da yapımı devam eden ve eylülde açılışı yapılacak olan Van Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi basına tanıtıldı.

12 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 40 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Van Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi’nin konsept olarak Doğu ve Güney Doğu Anadolu’nun en iyi ve en modern fuarlarından biri olacağını belirten Van Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, merkezde bu yıl 7 fuar yapımının planlandığını söyledi. Merkezin inşaat çalışmalarında son aşamaya gelindiğini ifade eden Güler, artık fuarların modern bir merkezde yapılacağı müjdesini verdi. İlk fuarın 4-7 Eylül tarihlerinde yapılacağını dile getiren Güler, “4-7 Eylül tarihleri arasında; 5. Van İnşaat Yapı ve İş Makineleri Fuarı ve 1. Belediye Ekipmanları ve Kent Mobilyaları Fuarı ile maratonumuza start veriyoruz. Bu fuarlarımız Van’daki ve bölgedeki inşaat sektöründe yaşanan daralmayı giderecektir. Özellikle İran ve Irak pazarlarında yaptığımız çalışmalar ve getireceğimiz ziyaretçi ve katılımcı firmalar ile bölgedeki inşaat sektörüne canlılık getireceğine inanıyoruz. Yine 18-21 Eylül tarihleri arasında çok önemsediğimiz ve gelecekte en umutlu olduğumuz fuarlarımızdan biri olan 5. Van Denizi Seyahat ve Turizm Fuarı’nı organize edeceğiz. Bu fuarın ilimiz ve bölgemiz açısından önemi aşikârdır. İlimizin ve bölgemizin tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerinin dünyaya tanıtılması açısından son derece önemli bir etkinlik olacaktır” ifadelerini kullandı.
Günümüzde en büyük tanıtım ve kalkınma hamlelerinin fuarlar aracılığı ile yapıldığını belirten Güler, “Fuarlar; ülkelerin ekonomilerini canlandıran, sektörleri geliştiren, tanıtımlarına katkı sunan büyük organizasyonlardır. İlimiz, ilk kez 1993 yılında fuarlarla tanıştı. Geçen zaman içerisinde ilimizde 50’ye yakın fuar düzenlendi. Bu yıl faaliyete girecek olan Van Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi ile birlikte fuarların ilimizin ve bölgemizin kaderini değiştireceğine inanıyoruz. Fuarlar; hem ticaret, hem de tanıtım amaçlı organizasyonlardır. Katılan firmaların gövde gösterisi yaptıkları, yeni teknolojilerini sergiledikleri, piyasada varlıklarını, güçlerini gösterebildikleri ve vazgeçemedikleri önemli organizasyonlardır. Bunun içindir ki fuarların yapıldığı il, bölge ve ülkeler belli bir gelişmişlik seviyesine veya bulunduğu bölgede büyük bir potansiyele sahip olur. İlimiz ve bölgemiz sanayileşme açısından çok gelişmiş bir seviyede değildir. Ancak bulunduğumuz bölge büyük, bakir pazar potansiyeline sahiptir. Aynı zamanda ilimiz hem coğrafik olarak bölge illerine hitap edecek bir konumda olması, hem de Türkiye’nin doğusundaki komşu ülke pazarlarına ve Ortadoğu’ya açılan kapısı konumunda olması, son derece stratejik bir misyon yüklemektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında ve günümüzde en büyük tanıtım ve kalkınma hamlelerinin fuarlar aracılığı ile olduğunu düşündüğümüzde, ilimizde organize edilecek fuarların önemini daha iyi kavramış olacağız” dedi.
Fuarların bir ekip işi olduğunu vurgulayan Güler, “Başta Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi, Van TSO, OSB, VATBO olmak üzere tüm belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar ve firmalarımızın her fuarı bir kalkınma projesi gibi algılayarak aslı görevleri arasına alarak bu hedefin bir parçası olması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü her fuar yeni bir projedir ve her yeni proje bölge için can suyudur. Fuarlar yapıldığı bölgede ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin can damarıdır. Van ilimizin ekonomisine yön veren kamu kurum kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının da dâhil edildiği ‘Van İçin Güç Birliği’ sloganı ile bir fuar komitesinin kurulacağını söylemek istiyorum. Bu komite ile ilimizde yapılacak fuarlar markalaşacak, güç birliği ile marka bir şehir olma yolunda hızlı ve emin adımlarla yürüyeceğiz” şeklinde konuştu.
Açıklamalarında cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta içinde Van’da düzenlediği mitingin ardından yaşanan olaylara da değinen Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Van’da yaşanan olumsuz olaylar, sadece turizmi baltalamıyor. Sanayi ve ticareti de ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Görüştüğümüz bir yatırımcı böyle bir ilde nasıl yatırım yapacağını bize iletti. Onu ikna etmek için ise büyük bir çaba saffettik. Bu nedenle bu olaylar yaşanmamalı. Bu yıl ilimizde İranlı ve Iraklı turist sayısı çok fazla. Yetkililer bu olayların çıkmaması için gereken ne varsa yapmalıdırlar. Çünkü olumsuz bu tür olaylar nerdeyse şah damarımızı kesiyor. Van’da yıllarca yaptığımız çalışmalar bir anda böyle durumlarda yok olabiliyor. “

Bakmadan Geçme