Gazprom Avrupa'da savaşa hazırlanıyor
Gazprom'un, Avrupa'da daralan pazarını geri kazanmak için yeni bir politika geliştirdiği belirtiliyor.
Avrupa'da pazar payı daralan Rus enerji şirketi Gazprom'un, daha esnek bir fiyatlandırma politikası geliştirerek bu bölgede toparlanmaya çalıştığı belirtiliyor.
Gazprom’dan geçen günlerde yapılan açıklamada, şirket stratejilerinde yeni öncelik olarak doğalgaz ihracat sözleşmelerinde daha esnek bir fiyatlandırma modelinin benimseneceği bildirildi.
Yüzde 10 düşüş
Moskova Yeni Ekonomi Üniversitesi Enerji ve Doğalgaz Kaynaklar Bölümü Direktörü Vitaly Kazakov, Gazprom’un esnek fiyatlandırma modeli ile petrol fiyatlarına endeksli gaz fiyatlandırma modeli ve spot piyasaya endeksli gaz fiyatları arasındaki farkı azaltmaya çalıştığını belirtti.
Avrupa’da elektrik üretiminde petrolün payının neredeyse kalmadığını belirten Kazakov, “Bu nedenle, ABD’nin öncülüğünde Henry Hub Doğalgaz Spot Fiyatlandırması'yla gaz fiyatları petrol fiyatlarından giderek daha bağımsız hale geldi” dedi.
Spot piyasadan, petrol fiyatlarına endeksli gazdan daha ucuz gaz temin edilebilmesiyle Gazprom’un Avrupa’daki pazar payının giderek düşmeye başladığına işaret eden Kazakov, geçtiğimiz on yıl içerisinde söz konusu pazar payının yüzde 35 seviyelerinden yüzde 25 seviyelerine gerilediğini belirtti.
OPEC taktiği
Kazakov, Gazprom’un tıpkı OPEC gibi ihraç ettiği emtianın hacmiyle oynayarak fiyat kontrolü kurmaya çalıştığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“Ancak OPEC söz konusu strateji nedeniyle pazar payını zamanla diğer petrol üreticilerine kaybetmeye başlayınca, bu stratejiyi sonlandırmak zorunda kaldı. Gazprom da şimdi bu stratejiden vazgeçerek, daha esnek fiyatlandırma politikası gütmeye başlıyor. Gazprom’un yeni fiyat politikası OPEC’in son dönemdeki fiyat politikasına çok benziyor.”
'Adapte olmaya çalışıyorlar'
Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivach da petrol fiyatlarındaki düşüş ve küresel ekonomik durgunluk nedeniyle enerji endüstrisinin büyük baskı altında olduğuna işaret etti.
Grivach, dünya enerji piyasasındaki tüm oyuncuların yeni koşullara adapte olmaya çalıştığını belirterek, Gazprom’un da yeni politikalar geliştirerek bir adaptasyon sürecine girdiğini söyledi.
'Riskler ve sevkiyat sorunu'
Sahip olduğu önemli gaz rezervleri ve iletim hatlarıyla Gazprom’un Türkiye ve Avrupa için önemli bir doğalgaz sağlayıcısı olmaya devam edeceğini belirten Grivach, “Ancak şu anda asıl problem, jeopolitik riskler nedeniyle üçüncü ülkeler üzerinden doğalgaz sevkiyatı sorunu” dedi.
Türk Akımı, Rusya-Çin doğalgaz boru hatları ve Kuzey Akım 2 gibi mega projelerin farklı şekillerde olsa da devam ettiğine değinen Grivach, “Türk Akımı projesi şu anda ülkelerimiz arasındaki durum nedeniyle durmuş durumda, yani politik irade ve uzun dönemli sözleşme garantisi eksikleri bulunuyor” dedi.