• Haberler
  • Yaşam
  • Gece bunu yapıyorsanız dikkat! Çok kişi canından oldu...

Gece bunu yapıyorsanız dikkat! Çok kişi canından oldu...

Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi ancak her bataryalı cihaz gibi yanlış kullanımda patlama ve yangın tehlikesi oluşturuyor. Apple, uyku sırasında olası yangın risklerini önlemek için önemli bir uyarı yaptı. İşte, gece telefonu şarj etmenin zararları…

ABD merkezli yazılım ve teknoloji şirketi Apple, iPhone telefon modellerinin gece uyurken şarjda tutulmasının sakıncalarını anlattı. Kullanıcıları kötü senaryolardan korumak için yapılması gerekenleri sıralayan şirket sağduyulu davranılması gerektiğini vurguladı.

Mashable Türkiye’nin haberine göre, şirketten yapılan resmî açıklamada, “Uzun süre sıcak yüzeylerle temas, rahatsızlığa veya yaralanmaya neden olabilir. Cildinizin bir cihaz, güç adaptörü veya kablosuz şarj cihazı çalışırken veya uzun süre bir güç kaynağına bağlıyken temas halinde olduğu durumlardan kaçınmak için sağduyulu davranın” denildi.

Apple, iPhone telefonlarının battaniye, yastık veya vücut altına konulmamasını öneriyor. “Kullanırken veya şarj olurken iPhone’unuzu, güç adaptörünü ve herhangi bir kablosuz şarj cihazını iyi havalandırılan bir alanda tutun” diyen şirket, telefonları gece şarj etmenin uygun olmadığını belirtiyor. ABD itfaiyesi de benzer bir uyarıda bulunuyor.

Tiktok’ta yayınlanan bir videoda, bir itfaiye görevlisi cihazlarınızı neden sadece uyanıkken şarj etmeniz gerektiğini üç ana nedenle açıklıyor:

Uyurken kokuyu alamazsın, bu yüzden yangın çıkarsa fark etmen gecikir.

Dumanı üç kere solursan bayılabilirsin.

Birçok insanın ucuz veya bozuk telefon şarj cihazları var, ama orijinal olanlar da yangına sebep olabiliyor.

2015 yılında yayınlanan bir rapora göre, Çin’de bir iPhone 7, komodinin üzerinde (Apple’ın tavsiyesine göre iyi havalandırılan bir alanda) şarja takılı bırakılınca patladı. Neyse ki olayda kimse zarar görmedi ama her zaman bu kadar şanslı olunmuyor. 2021’de Vietnam’da bir öğrenci, patlayan akıllı telefonu yüzünden öldü.

Bu olaydan iki yıl sonra, Kazakistan’da benzer bir durum yaşandı. Bir kız çocuğu, yastığının üzerinde ve şarjda olan telefonun patlaması sonucu hayatını kaybetti. Glasgow’da bir ev, akşam saat 20:00 civarında çıkan yangınla kül oldu. Yetkililer yangının sebebinin şarjda olan bir telefon olduğunu söyledi. Ancak cihazın ne kadar zamandır prize takılı olduğu belirlenemedi.

NE YAPILABİLİR? 

Telefonunuzu gece uyurken şarj etmek cihazınızın ömrünü de azaltıyor. Telefonların tam dolması genelde iki saat kadar sürüyor, ama gece prize takılı kalırlarsa ortalama sekiz saat veya daha fazla süre açık oluyorlar.

Bu, pilin ısındığı anlamına geliyor ve bu da kullanım ömrünü kısaltıyor. Bu yüzden, gece uyanınca telefonunuzu şarjdan çıkarmak veya şarj alışkanlıklarınızı değiştirmek iyi bir fikir olabilir.
Apple, iOS 13 ve sonrası sürümlerde, yüzde 80 dolunca şarjı yavaşlatan ‘optimize edilmiş pil şarjı’ adında bir özellik sunuyor. Şirket bunun gece şarjının etkisini azalttığını ve cihaz pilinin ömrünü uzattığını iddia ediyor.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme