Geçmişten bugüne ikiyüzlülük, yalan ve zulüm

ABD'nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey'nin Türkiye'ye adımını atar atmaz sarf ettiği 'şehidimiz var' sözleri, emperyalist ikiyüzlülüğün unutulmaz bir örneği olarak hafızalara kazındı.

ABD'nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey'nin Türkiye'ye adımını atar atmaz sarf ettiği "şehidimiz var" sözleri, emperyalist ikiyüzlülüğün unutulmaz bir örneği olarak hafızalara kazındı.

 

Aynı Jeffrey, Türkiye ile Suriye arasında çatışma ihtimalinin ortaya çıkması üzerine Esat yönetiminin İdlip'te kimyasal silah kullanma tehlikesinden bahsetmişti. Hatırlanacağı üzere aynı yalanla Irak işgal edilmiş ve bir milyondan fazla insan öldürülmüştü.

 

ABD'nin son otuz yıllık dönemde dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirdiği operasyonlar öncesinde piyasaya sürdüğü yalanların bir dökümü yapılsa ortaya oldukça hacimli bir kitap çıkar. Kasım Süleymani cinayetinin ardından başvurulan yalan ise Süleymani'nin bir ABD üssüne saldırı hazırlığı içinde olduğu idi.

 

Tarih boyunca bütün zalimler, kendi halklarına ve başka halklara yaptığı saldırıları, hep bir yalan ve ikiyüzlülük perdesinin arkasına gizlemek ihtiyacını duymuşlardır.

 

2000 yıl öncesi

Tacitus (MS 56 - 117) Agricola adlı eserinde, bir İngiliz kabile reisini askerlerine seslenirken hayal eder:

 

"Onlar (Romalılar), dünyanın yağmacılarıdır ve artık her yeri yakıp yıkmış ellerine bırakılacak daha fazla toprak kalmadığı için, onlar da işgal etmek üzere köşe bucak denizleri araştırıyor. Düşman zenginse ona açgözlü diyorlar, yoksulsa güce susamış diye ad takıyorlar. Ne Doğu ne de Batı onları doyurabildi. Bütün insanlığın içinde önce zengin uluslara göz dikiyorlar ve aynı hırsla da yoksul ulusları yağmalıyor, katlediyor, talan ediyorlar ve bunun adına 'imparatorluk' diyorlar. Bir diyarı harap edip bunun adına 'barış' diyorlar."

 

(Mısır, Yunan ve Roma, Dost Kitabevi, 3.b. Ankara, Ağustos 2010, s. 289)

 

Roma'yı çıkarın yerine yüzyıl öncesinin İngiltere'sini veya bugünün ABD'sini koyun, paragrafı bir de bu yeni sözcüklerle okuyun, yapılan tanımlamaların tıpatıp uyduğunu göreceksiniz.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme