Gerçekten donuyordu

Her yıl Ocak, Şubat ayları geldiğinde Vanlı 120 Kahraman Çocukları ve Anıl'ın yaşadığı felaketi hep hatırlarım.

Van.. 1915 Ocak.. Kış... 
1'nci Dünya Harbi'nin ilk ayları... 


Balkan Harbi'nden henüz kurtulduğumuz, yaralarımızı sarıp ülkemizi feraha çıkartmaya çalıştığımız barış günleridir.
Van'daki Ermeni çeteleri ayaklanma hazırlıklarındalar. Askeri birlikler Dilman/Hoy cephesinde Ruslarla çarpışıyor. Cephanesi tükenen birlikler Van'dan destek ister. Lakin eli silah tutan Vanlılar cephelerde vatan savunmasındalar. Van'da yaşlı, kadın, çocuk, az sayıda asker ve sivil görevli var. Bunlarda Taşnak çetelerine karşı kenti müdafaa etmekteler. Mühimmat taşıma görevi yaşları 12-17 arasında değişen okul çağındaki 120 isimsiz Vanlı kahraman çocuklara düşer. Gönüllü çocuklar, sırtlandıkları cephaneyi uzun ve yorucu yolculuktan sonra Hoy cephesinde birliğe teslim ederek Van'a doğru yola koyulurlar. Geri dönüş yolunda dondurucu soğuk ve tipiye tutulan kahraman çocuklardan 80'i şehit düşerek karlı dağlara kahramanlık destanı yazarlar.


Hikmet Ilgaz tarafından kaleme alınan Şark Yıldız romanında ve farklı kaynaklarda geçen Vanlı 120 kahraman çocukların destansı hikâyesinin '120' ismiyle beyaz perdeye aktarılmak üzere Karabük Safranbolu'da film çekimlere başladığını Ekim 2007'de yazılı basından öğrendim.


Filmin yönetmeni, senaryo yazarı, yapımcısı ve müziklerini besteleyen, "Kara Tren" türküsü ile büyük övgüler alan Özhan Eren ve yönetmen Murat Saraçoğlu'na Vanlılar adına teşekkür ve sitem dolu bir mektup gönderdim.


Basınla paylaştığım mektupta mutluluğumuzun yanı sıra Van ile ilgili filmin Van'da çekilmemesinden duyduğumuz üzüntüyü dile getirdim.


Daha sonra telefonla konuştuğum Özhan Eren, tarihi olayın geçtiği  geleneksel Van evleri ile sıralı sokakları Van'da bulamadıkları için eski Van ile yakın benzerlik gösteren  Safranbolu'da  filmi güzel çekmek zorunda kaldıklarını belirtti. Ancak kurumların ve Vanlıların destek olması durumunda 120 filminin en etkileyici  karelerini oluşturan  geri dönüş ve donma sahnelerini Van'da çekebileceklerini belirtti.  Bende Van'da çekimlerin yapılması durumunda her türlü desteği sağlayacağımız sözünü vererek  ekiplerini Van'a davet ettim. 


 Bu gelişeme sonrası  23. Dönem Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu'nu arayarak 120 filminden, filmin Van için öneminden söz ederek Safranbolu'da çekim yapan ekibin ziyaret edilerek filme destek olmalarının yararlı olacağını belirttim. Kayhan Bey beraberindeki bir grup Vanlı hemşehrimizle birilikte Safranbolu'ya giderek film ekibine, oyunculara moral ve destek vererek tatlı ikramıyla teşekkür edip 120 filmine sahip çıktı.  Aynı zamanda Van Valisi Özdemir Çakacak'ı arayarak filmin Van çekimlerine her türlü desteğin verilmesini istedi.


Bir süre sonra filimin yapım koordinatörü Güven Kaprol ön  hazırlıklar için Van'a geldi. Kısa sürede dost olduğumuz Güven Kaprol ile birlikte kar, tipi sahnelerinin çekimlerinin yapılabileceği uygun olabilecek tüm mekânları gezdik. Araştırmamız sonunda Edremit eski TOKİ yanı, Kurubaş sırtları ve Van Kalesi güneyinde yer alan eski Van şehri  çekim için uygun bulundu.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

Bakmadan Geçme