Gevaş Selçuklu Kümbeti dökülüyor
Selçukluların Doğu bölgesindeki en önemli eserlerinden olan Gevaş Selçuklu Mezarlığı Halime Hatun Kümbeti serserilerin mekânı oldu. Pencereleri kırılan kümbetin içinin çöplüğe dönüşmesi vatandaşların tepkisine neden oldu. Vatandaşlar Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nü göreve davet ettiler.
Hacı Yılmaz/ Vansesi Özel
Gevaş'ta bulunan ve Selçuklular tarafından 700 yıl önce yaptırılan yanı başına dikilen beton yığını yurt binasıyla muhteşem görüntüsü gölgelenen Selçuklu Halime Hatun Kümbeti sorumsuz kişi yada kişilerce pencereleri kırılarak içinin çöplüğe dönüştürülmesi tepkilere neden oldu.
HALİME HATUN KÜMBETİ DEĞER GÖRMÜYOR
Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği tarihi Gevaş Selçuklu Mezarlığında bulunan Halime Hatun Kümbeti'nin camlarının kırılarak içinde sigara içildiğini belirten vatandaşlar, " Selçuklu Mezarlığı ve Halime Hatun Kümbeti, Van ve Gevaş için önemlidir. Selçukluların bu bölgede en önemli eserlerinden olan mezarlık ve kümbet maalesef bakımsız ve sahipsiz durumda. Halime Hatun kümbetini gölgeleyen yanı başındaki çirkin beton yığını yurt binasının yıkılacağı söylendi ancak hala bir gelişme yok. Kümbetin camları kırılmış sigara içenlerin, kötü amaçlı serserilerin mekanı haline dönüşmüş. Akdamar Kilisesi de Selçuklu Mezarlığı da bizim tarihi zenginliğimizdir ancak Selçuklu Mezarlığı, Halime Hatun Kümbeti nedense Akdamar Kilisesi kadar değer görmüyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü Selçuklu Mezarlığı ve Halime Hatun Kümbetini tarihine ve ihtişamına yakışır şekilde korunmalıdır" dediler.
Halime Hatun Kümbet'inin kim veya kimler tarafından tahrip edilerek kötü amaçlı kullanılarak çöplüğe dönüştürüldüğü merak ediliyor.
GEVAŞ HALİME HATUN KÜMBETİ
Gevaş İlçesi'ndeki Selçuklu Mezarlığı ve Halime Hatun Kümbeti Akdamar Adası ve Kilisesi'ne yakın mesafede Van- Bitlis karayolu üzerinde bulunmaktadır. Giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre Melik İzzeddin tarafından 1335 tarihinde, kızı Halime Hatun için yaptırılmıştır. Ustası Ahlatlı Pehlivanoğlu Esed'dir. İki katlı inşa edilmiş kümbetin cenazeliği kare planlı olup, doğudaki kapısına merdivenle inilmektedir. Köşeleri pahlanmış kare kaide üzerine onikigen gövdeli olarak yapılmıştır. Üstten piramidal bir külahla örtülmüş kümbet, düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir. Gövdenin kuzeyindeki cepheye taç kapı, diğer üç yöne pencereler açılmıştır. Aralardaki yüzeyleri üçgen nişler hareketlendirmektedir. Tüm cephelerde şeritler halinde ve madalyonlar şeklinde bitkisel, geometrik ve yazılardan oluşan süslemelere yer verilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.