Gevaşlılardan örnek kurban geleneği

Gevaş Kuşluk Mahallesi sakinleri Kurban Bayramı gelenekleriyle Türkiye'ye örnek oldular. Mahalle sakinleri tüm kurbanlık hayvanları aynı yerde kesip bütün etleri bir araya topladıktan sonra kurban kesen kesmeyen bütün evlere eşit ölçüde dağıtarak dayanışma ve birlikteliklerini güçlendiriyorlar.

Hacı Yılmaz

Müslümanların büyük bayramlarından olan Kurban Bayramı'nda kurban kesimi ve dağıtımı Van'ın Gevaş ilçesi Kuşluk Mahallesi'nde bayramın birlik, beraberlik, dayanışma ve paylaşma ruhuna  yakışan örnek bir gelenekle yerine getiriliyor. Kuşluk Mahallesi sakinleri bu Kurban Bayramında'da ortak kestikleri kurban etlerini eşit ölçüde dağıttılar.

BÜTÜN EVLERE KURBAN ETİ DAĞITILIYOR

Bayram Namazı'nda bir araya gelerek dua eden ve kucaklaşan Gevaş Kuşluk Mahallesi sakinleri daha sonra Kurban kesim yerinde kestirecekleri hayvanlarıyla bir arya geliyorlar. Mahallenin bütün Kurbanlık hayvanları kesilerek yemeklik olacak ölçüde parçalara ayrılıyor. 

Parçalanmış etler yere serilmiş örtü üzerinde bir araya toplanıyor. Toplanan bu etler kurban sahiplerinin yardımlaşmasıyla mahallede kurban kesen- kesemeyen bütün evlere ayrım yapılmaksızın eşit şekilde taksim ediliyor.  Bu paylaşımla mahallede bütün evler eşit ölçüde kurban etinden faydalanırken paylaşımla komşular arasında yakınlık, dostluk ve güç birliği sağlanıyor.

"SEVGİMİZİ, DOSTLUĞUMUZU PAYLAŞIYORUZ"

Dayanışma ve paylaşma geleneğinin geçmişten gelen bir gelenek olduğunu Vansesi'ne anlatan Gevaş Kuşluk Mahallesi sakinleri Kurban Bayramı'nda Allah rızası için kurban kesiyoruz. Biz mahallemizde bayramı amacına ve ruhuna uygun şekilde idrak etmeye çalışıyoruz. 

Ortak Kurban kesimini, paylaşımını vesile kılarak sevgimizi, dostluğumuzu paylaşıyoruz.  Önce iyi niyetli düşüncelerimiz sonra kesilen kurban etleri daha sonrada kardeşliğimiz harmanlanarak paylaşılıyor. 

Ortak Kurban kesimi Kuşluk Mahallesi sakinleri, çocukları için şenlik havasında geçiyor.

Gevaş Kuşluk Mahallesi'nde dayanışma ile kesilen ve eşit dağıtılan Kurban geleneği herkese örnek oluyor.

Bakmadan Geçme