Girişimciye 914 milyon TL
Bakan Özlü, Türkiye Girişimcilik Zirvesi'nde, '2010'dan bu yana kendi işini kuran 42 binden fazla girişimcimize 914 milyon lira destek sağladık. 18-29 yaş arasındaki 12 bin genç girişimciye 200 milyon lira destekte bulunduk' dedi.
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2010'dan bugüne kadar, kendi işini kuran 42 binden fazla girişimciye 914 milyon lira destek sağladıklarını belirterek, "19 binden fazla kadın girişimcimiz bu desteklerden yararlandı. 18-29 yaş arasındaki 12 bin genç girişimciye, toplam 200 milyon lira destekte bulunduk" dedi. Turkuvaz Medya Grubu tarafından, Para Dergisi öncülüğünde ve Borsa İstanbul ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Girişimcilik Zirvesi geniş bir katılıma sahne oldu. Zirvenin açılışında konuşan Özlü, girişimciliğin önemine işaret etti. Hükümet, bakanlık ve ekonomi yönetiminin girişimin değerinin farkında olduğunu belirten Özlü, bu yüzden bütün ekonomi politikalarının hedefinin girişimcinin önündeki engelleri kaldırmak olduğunu söyledi. Özlü, Türkiye'nin girişimcinin desteklenmesi konusunda önemli mesafeler aldığının altını çizerek, bakanlık olarak KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla, hayata geçirilen projeler hakkında katılımcılara bilgi verdi. "Küçük veya büyük demeden, üretmek isteyen, iş kurmak isteyen, işini büyütmek isteyen birçok kişiye can suyu oluyoruz" diyen Özlü, özellikle Ar-Ge'ye, inovasyona, tasarıma yatırım yapan, büyümek isteyen girişimcilere kapıları ardına kadar açtıklarını anlattı.
DESTEK YAĞIYOR
TÜBİTAK ve KOSGEB'in girişimci destek programları hakkında bilgi veren Özlü, şunları kaydetti: "2 kuruluşumuzun genç girişimcilere sunduğu programlarda 10'a yakın destek programı var. Son 7 yılda, 81 ilimizde, yaklaşık 23 bin eğitim programı açtık. Bu programlarda 785 bin katılımcıya girişimcilik eğitimi verdik. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol kapsamında, girişimcilik dersi alan 225 bin gencimize, Yeni Girişimci Destek Programı'na başvuru hakkı tanıdık. Üniversiteler tarafından, örgün eğitim kapsamında verilen girişimcilik dersleri için, 141 üniversiteye Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi bünyesinde onay verdik. 2010 yılından bugüne kadar, kendi işini kuran 42 binden fazla girişimcimize, 914 milyon lira destek sağladık. 19 binden fazla kadın girişimcimiz, bu desteklerden yararlandı. 18-29 yaş arasındaki 12 bin genç 200 milyon lira destek aldı."
Zirveye katılanlar daha sonra toplu olarak gong çalma törenine katıldı.
GONG ZİRVE İÇİN ÇALDI
BORSA İstanbul'da Türkiye Girişimcilik Zirvesi için gong töreni gerçekleştirildi. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, 2012'de yayımlanan 6362 sayılı Kanun'la sermaye piyasalarının yeniden yapılandırıldığını belirterek, ikincil düzenlemelerle de uluslararası normlarda, altyapısı hazır sermaye piyasası mevzuatının sektörün ve girişimcilerin kullanımına hazır hale geldiğini ifade etti. Karadağ, "2012'den sonra Altın Borsası, Vadeli İşlemler Opsiyon Borsası, Menkul Kıymet Borsası, Kıymetli Metaller hepsi tek çatı altında, Borsa İstanbul çatısı altında birleştirildi. Dolayısıyla bizim Borsa İstanbul olarak, Türkiye'nin finansal süpermarketi olarak mutlaka KOBİ'lerimiz için de doğru ürünler sunmalıyız. Mesafeye göre kara, hava veya denizden birini seçmeniz gerekiyor. Okyanus ötesi mesafelerde uçak, biraz daha kısa ise demir, orta mesafeden kısa ise kara yolunu tercih etmezseniz başarısız olursunuz" dedi.
REFORMA DEVAM
BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin en büyük sermayesinin beşeri sermaye olduğuna dikkati çekerek, "Bu beşeri sermayenin de en güçlü tarafı girişimciliktir. Girişimcilik ekosistemine baktığımızda, her şeyden önce politika olarak girişimcilik ekosistemini güçlendirecek birçok reform yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Girişimcilik bizim için esastır, katma değerin kaynağıdır. Dolayısıyla girişimcilere, gerek finansmana erişim, gerek teşvikler, gerekse piyasalar bağlamında gerekli destek mekanizmaları oluşturması gibi, hemen hemen bütün konularda gelişmeler, iyileşmeler var. Bu ekosistemi daha da nasıl güçlendiririz, sürekli bir çaba içindeyiz" dedi. Türkiye Girişimcilik Zirvesi'nde konuşan Şimşek, "Girişimcilik anlamında kültür çok önemli. Anadolu, çok önemli bir medeniyet ve ticaret merkezi olduğu için, muazzam derinliği olan bir coğrafya" ifadelerini kullandı.
GENÇLERE GÜVENİYORUZ
GENÇLİK ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, zirvede, Türk gençlerine güvendiklerini belirterek, inovasyon, robotik tasarım ve girişimcilikle ilgili kendilerini desteklediklerini söyledi. Bakan Bak, "Gençlik ve Spor Bakanlığımız'ın bünyesinde Proje ve Koordinasyon Müdürlüğü var. Gençlikle ilgili projelere destek veriyoruz. İnovasyon, robotik tasarım ve girişimcilikle ilgili pek çok projeyi desteklemeyi hedefliyoruz. İstanbul Ticaret Odası ile görüştük. Gençlerimizle ilgili projelerde beraber çalışma kararı aldık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile görüştük. Gençlerimizin hem istihdamı hem de girişimci ruhu için neler yapabileceğimizi konuştuk. Bu tip konulara açığız. Ülkemizin gençlerine güveniyoruz. Onların içindeki girişimci ruhu desteklemeyi hükümetimiz yapıyor" şeklinde konuştu.
BAŞARI HİKAYELERİ ÇIKACAK
HALKBANK Genel Müdürü Osman Arslan, Türkiye Girişimcilik Zirvesi'nde, yeni iş alanları oluşturulmasında girişimciliğin büyük bir fırsat olduğunu belirterek, bugün teknoloji ve yazılımdan finansal hizmetlere kadar hayata dahil olan her şeyin, girişimcilik kültürünün bir ürünü olduğunu söyledi. Türkiye'nin bugün ABD ve İngiltere'den sonra kitle fonlamasını mevzuatına alan üçüncü ülke olduğunu hatırlatan Osman Arslan, kitle fonlama sisteminin dünyadaki hacminin 35 milyar dolar seviyesinde olduğunu bildirdi. Osman Arslan, önümüzdeki 7 yıl içinde bu rakamın 3'e katlanmasını beklediklerini belirterek, "Bu adımı en erken atan ülkelerden biri olarak ülkemizde bu alanda da büyük işlere imza atılacağına yürekten inanıyorum. Türkiye gelişmekte olan ülkeler içinde en büyük potansiyele sahip ülkelerden biridir. Eğitime ve insan kaynağına yapılan uzun vadeli yatırımlar, ülkemizden küresel düzeyde başarılı girişimler çıkaracaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Takvim