Geçtiğimiz yıllarda 10-15 gün önceden cadde ve sokaklara tezgahlarını kuran esnaflardan ses seda çıkmıyor. Bayram için daha çok temel gıda maddesi ihtiyaçlarını almaya yönelen vatandaş giyime pek sıcak bakmazken, esnaflar ise iş yerleri önüne attıkları sandalyelerde oturarak müşteri bekliyor. Bir burukluğun yaşandığı ilde kimine göre maddi imkansızlık, kimine göre ise isteksizlik had safhada. Kimi esnaf, geçtiğimiz yıl yaşanan birinci depremin ardından ikinci depremin 9 Kasım 2011 tarihinde Kurban Bayramı'nın 4'ncü gününde meydana gelmesinin ister istemez bir burukluğa sebebiyet verdiğini vurgularken, kimi vatandaşlar ise iki bayram arasında bulunan okul sezonunun vatandaşın bütçesini etkilediğini kaydediyor. Okula gönderdiği çocukların bütün ihtiyaçlarını karşılayan velinin, ardından gelen Kurban Bayramı için giyime pek yanaşmadığı kaydediliyor.
Satışlarının daha çok Ramazan Bayramı öncesinde olduğunu ifade eden Atlıhan Giyim firması sahibi Adem Karahan, her Kurban Bayramı'nda bu manzaranın yaşandığını kaydetti. Karahan, "İki bayram arasında 2 ay gibi bir süre var. Bu süre içerisinde de açılan okul sezonu vatandaşın ister istemez bütçesini kabarttı. Bu yüzden insanlar pek giyime sıcak bakmıyorlar. Bu görüntü her yıl yaşanmaktadır" dedi.
Yağmur Giyim firması sahibi Mehmet Dalgın ise, durgunluğun canlarını sıktığını ifade ederek, tüm olumsuzluklara rağmen hiçbir bayram öncesinin bu şekilde yaşanmadığını dile getirdi. İnsanların daha çok çocuklarına bir şeyler almak için mağazalara gittiklerini beklediklerini vurgulayan Dalgın, bu görüntülerin de yaşanmadığını anlattı. Bayram için insanların 1 hafta 10 gün önceden alışverişlerini yaptıklarını kaydeden Dalgın, "Cadde ve sokaklar günler öncesinden kurulan tezgahlarla dolup taşardı. Ama bu bayram her nedense ne vatandaşta ne de esnafta herhangi bir kıpırdama yok" ifadelerini kullandı.
vanhaber, van, haber, van haber