GÖKÇEADA VANLILARDAN SORULUR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Çanakkale'nin en güzel ilçelerinden Gökçeada'da, Çanakkalelilerden sonra en çok Vanlılar yaşıyor.

Vansesi Haber Merkezi

TÜİK Doğum yeri istatistiklerine göre, Çanakkale'de ikamet eden vatandaşların, yüzde 64,1'i Çanakkale doğumlu. Geri kalanların yüzde 31,5'i başka bir ilde, yüzde 1,6'sı ise yurt dışında doğmuş.

 Coğrafi güzellikleriyle Van'a benzeyen Çanakkale'nin sakin, huzurlu, temiz ve  bakımlı ilçesi Gökçeada'da Çanakkale nüfusuna kayıtlı olanlardan sonra çoğunluğu Van nüfusuna kayıtlı kişiler oluşturuyor.

Balıkesir ilinde yaşayan ancak başka il nüfusuna kayıtlı olan kişilerde Çanakkale 22 bin 756 kişi ile ilk sırada yer alırken İstanbul 19 bin 341 kişi ile ikinci sırada yer alıyor. Çanakkale ilinde yaşayan ancak başka il nüfusuna kayıtlı olan kişilerde ise Balıkesir 12 bin 884 kişi ile ilk sırada yer alırken İstanbul 8 bin 656 kişi ile ikinci sırada yer alıyor. İlçelere bakıldığında, Çanakkale nüfusuna kayıtlı olanlardan sonra; İl merkezi, Ayvacık, Bayramiç, Biga, Çan, Yenice'de Balıkesir, Bozcaada, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Lapseki'de İstanbul, Gökçeada'da Van nüfusuna kayıtlı kişiler çoğunlukta.

Ayvacık ilçe nüfusuna kayıtlılar İzmir'i, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan, Merkez, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki ilçe nüfuslarına kayıtlılar İstanbul'u, Yenice ilçe nüfusuna kayıtlılar ise

Balıkesir'i seçiyor. Çanakkale'de yabancı uyruklu nüfus sayısı ise 2 bin 504 kişi.

GÖKÇEADA

Türkiye için  güneşin en son battığı yer olarak da bilinen, son sayıma göre nüfusu 6 bin 906 olan, yaz aylarında nüfusu 20 binin üzerine çıkan Antalya, Bodrum ve Çeşme gibi popüler olanGökçeada , Çanakkale'nin bir ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adasıdır. Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km. kıyı şeridine sahiptir. Adanın batısında yer alan İncirburnu Türkiye'nin de en batı noktasını oluşturmaktadır.

Antik adı İmbros (İmroz) olan ilçe, 1970 yılında Gökçeada adını almıştır. Türkiye'nin en büyük adasıdır. Kıyı şeridinin uzunluğu yaklaşık 95 km. olan adada 5 gölet bulunmaktadır. Su kaynaklarının çokluğu bakımından dünyanın dördüncü adasıdır. Yılın büyük bir bölümü rüzgar alan adanın coğrafi yapısı çevre adalardan oldukça farklıdır.

Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethetmesinin ardından, Homeros'un yazdığı destanlarda adı geçen kentin bulunduğu Gökçeada 1455 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. 1912 Balkan Harbi yenilgisinin ardından Yunanistan'ın kontrolüne geçen ada, 1923' te Lozan Antlaşması'ndan sonra tekrar Türkiye'ye bağlanmıştır.

 Yaklaşık 500 yıl Osmanlı idaresinde kalmasına rağmen Gökçeada'da rastladığımız Osmanlı eserleri gayet az sayıdadır. Yapılan çalışmalarda Osmanlı Dönemi'nden günümüze sadece 1 cami, 4 çamaşırhane, 1 çeşme ve 1 mezar taşının ulaştığı tespit edilmiştir. Adadaki tek Osmanlı Camisi Çınarlı Mahallesi'nde yer alan bugünkü Merkez Camii'dir. Kitabeleri incelendiğinde Osmanlı Dönemi'nde yaptırıldıkları anlaşılan çamaşırhaneler; Çınarlı, Fatih ve Yeni mahallede yer almaktadır.

Bakmadan Geçme