GÖL ÇEVRESİNDE YAPILAŞMADA YENİ DÖNEM

AK Parti Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay: 'Van Gölü havzası 1995 yılında gölün yükselmesi sonucu afet kapsamına alınmıştı. Yaklaşık 20 yıldır bölgemiz 1655 metre koduyla afet bölgesi olarak ilan edilmişti. Van'ın bir sahil kenti olarak anılması en çok arzu ettiğimiz konudur. Kot seviyesinin yeniden düzenlenmesi ile beraber yüz binlerce dönüm arazi yeniden kazanılmış olacak, sahil bandında çirkin bir görüntü oluşturan moloz ve hafriyat yığınları gibi tablolar tekrar yaşanmayacak.'

Vansesi Haber Merkezi


Van'ın ve Vangölü etrafında bulunan ilçelerin kot seviyesi sorunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda çözüme kavuşturuldu.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda yapılan toplantı neticesinde 1995 yılında 1655 koduna çekilerek afet kapsamına alınan Van Gölü havzasının afet kodunun 1652 - 1653 bandına çekilmesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan karara göre, Van Gölü çevresindeki 1652,00 metre kotu altında kalan alanlar afete maruz bölge sayılacak.

 


Kararda, 1652,00-1653,00 metre kotları arasında kalan mevcut yapıların muhafaza edilerek yeni iskân verilmeyeceği belirtildi. Ayrıca 1653,00 metre kotu üzerinde inşa edilecek yapılarda ise taban kotu ile bina ve otopark gibi giriş kotlarının 1653,00 metrenin 1,00 metre üzerinde olacak şekilde planlandığı kaydedildi.

 


Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyon Başkanı Ak Parti Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay'ın öncülüğünde Van'da kurulan Güç Birliği Platformu'nda Van'ın çözüm bekleyen sorunları kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle görüşülerek ilgili bakanlıklara ulaştırılıyor.

 


Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ile birlikte bu sorunları bakanlıklarda takip ettiklerini ve çözüme ulaştırılması konusunda yoğun gayret sarf ettiklerini söyleyen Prof.Dr. Atalay, son olarak bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla birlikte Van Gölü çevresinde başta Van olmak üzere kıyı bandında yer alan ilçe belediyelerinin ve vatandaşların büyük mağduriyet yaşadığı kot seviyesi sorununu çözdüklerini söyledi.

 


"Kot seviyesi sorunu büyük mağduriyetler yaşattı"
Zaman içerisinde gölün çekildiğini, ancak afet kodunun 1655 olarak kaldığını kaydeden Prof. Dr. Atalay " Van Gölü havzası 1995 yılında gölün yükselmesi sonucu afet kapsamına alınmıştı. Yaklaşık 20 yıldır bölgemiz 1655 metre koduyla afet bölgesi olarak ilan edilmişti. Zaman içerisinde göl çekildi, ancak afet kodumuz 1655 olarak sabit kaldı. Bu kodun 1655 olarak sabit kalması birçok vatandaşımızın yapı ve ikamet izni alamamasından kaynaklı bir mağduriyete sebep oluyordu. İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan teknik çalışmalar ve belediyelerimizden gelen talepler doğrultusunda kot seviyesinin 1655 metreden 1652-1653 seviyelerine çekilmesi noktasında görüş birliğine varıldı" dedi.

 


"Güç Birliği Platformu kolları sıvadı"
Daha önce tayin edilen seviye ile vatandaşların ruhsat almasının zorlaştığı ve bu seviyenin altında kalan alanların yeşil alan içinde kalmasının büyük bir sıkıntı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Atalay, "Deprem döneminde 1655 metre kot seviyesi altında kalan tüm yerler rekreasyon alanı ve yeşil alan olarak belirlenince haliyle birçok mahalle ve ev bir anda yok sayılmış oldu. Takip eden süreçte DSİ, ilçe belediyeleri ve Van'da oluşturduğumuz Güç Birliği bileşenleri ortak bir paydada buluştu, ortaya çıkan verilerle 
bakanlıklarda yoğun bir görüşme trafiği başlattık" diye konuştu.

 


" Van sahil kenti olarak anılmalıdır"
Atalay "Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla birlikte Van Gölü etrafında bu sorundan şikayetçi olan başta Van olmak üzere birçok belediye derin bir nefes alacak. Van Gölü 1700 rakımda bize bahşedilen en büyük armağan ve ortak değerimizdir. Van'ın bir sahil kenti olarak anılması en çok arzu ettiğimiz konudur. Kot seviyesinin yeniden düzenlenmesi ile beraber yüz binlerce dönüm arazi yeniden kazanılmış olacak, sahil bandında çirkin bir görüntü oluşturan moloz ve hafriyat yığınları gibi tablolar tekrar yaşanmayacak. En önemlisi yeniden yapılanma, inşa ve imar süreciyle beraber hem ruhsat sorunları çözülecek hem de ilin ekonomisi canlanacak. Tüm bunları göz önüne aldığımızda bu kararın Van ilimiz ve Van Gölü Havzası için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Güç Birliği Platformu Van'ın ortak aklı ve en büyük istişare platformudur. Bu platform Van'ın daha birçok sorununu inşallah çözecektir. Kot seviyesi ile ilgili alınan bu karar için Başbakanımız başta olmak üzere ilgili Bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Tüm halkımıza hayırlı olsun" dedi.

Bakmadan Geçme