Gönüllü Göç Başlasın
Uluslararası sorunlar, ülke içinde yaşanan terör saldırıları, çatışmalı süreç nedeniyle turizm sektörü en zor günlerini geçiriyor.
Yüz binlerce insanın istihdam edildiği turizm sektöründe yaşanan kriz sektöre bağlı ulaşım, tarım, eğlence, tekstil, gıda gibi sektörleri de olumsuz etkiliyor.
Turizmde yaşanan kriz bu şekilde devam ederse önümüzdeki sezonunun da ciddi anlamda sıkıntıya girebileceği, sektörde iflasların yaşanacağı, otellerin kapanacağı, binlerce insanın işsiz kalabileceği uyarıları yapılıyor.
18 milyar 900 milyon dolar borcu olduğu ifade edilen turizm sektörünün endişeli temsilcileri hükümetin acil önlemler almasını istiyor.
Yabancı turist gelmiyor, yerli turist özellikle de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki vatandaşlar uçak fiyatları ve otel fiyatlarının yüksek olması nedeniyle yılda bir kez de olsa insan gibi dinlenerek tatil yapamıyor.
Ülkede, toplumda, ailelerde sosyal barışı, yakınlaşmayı sağlamanın diğer bir koşulunun kendisiyle barışık, huzurlu, stressiz insanlarla mümkün olduğu pek ciddiye alınmıyor.
Can ve mal kayıpları, acı ve göz yaşı yanında 35 yıl içinde on binlerce insan zorunlu olarak bölgemizden, ilimizden ekonomik sorunlar ve gelecek kaygısıyla evini yurdunu terk ederek farklı illere göç etmek zorunda kaldı.
2011 depremleri ve ardından yaşanan olaylar Van ilimizde yaşanan göçlere ayrı bir ivme kazandırdı. Göç süreci günümüzde de maalesef devam etmektedir.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Van'ın demografik hareketlerini yıllardır yakından izleyen Sosyolog Doç Dr. Emin Yaşar Demirci,geçen hafta Van'ın göç sorunu ve ekonomik sonuçlarıyla ilgili çarpıcı bilgiler açıkladı. Demirci, "6-8 Ekim'de yaşananlar ilimizde ve bölgemizde ciddi anlamda sıkıntılar oluşturdu. Bu bölge ile ilgili yatırım fikri olan insanların akıllarında ciddi anlamda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Bu olaylar sonrasında Van'dan göç eden nüfus 47 bin civarındadır. 1,5 milyar sermaye gitti ve takip eden yılda bu devam etti. Bu süreçte Van'da net göç verme oranı ilk defa yüzde eksi 16'yı aşarak kritik bir orana ulaştı. Son iki yıl o açıdan bizler için zor yıllar olarak değerlendirilebilir" dedi.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde neredeyse kanıksanarak normal hale gelen çatışmalı süreç vatandaşları yormuş, yıpratmıştır. İnsanlar Eskişehir, Kayseri, Antalya gibi artık olağan koşullarda yaşamak, yaz aylarında ise medeni insanlara yakışan şekilde bütçeleri ölçüsünde dinlenmek, tatil yaparak yaşamın tadına varmak istiyorlar.
Ülkemizde turizm sektöründe yaşanan kriz daha az hasarla atlatılabilir. Bunun için de "barış kardeşlik, gönül birliği" temasıyla " Gönüllü Göç" projesiyle kriz fırsata dönüştürülerek hem turizm sektörüne destek oluşturulur hem de tatil yapamayan insanlarımıza tatil yapma fırsatı sağlanabilir.
Zorunlu göçler kopuştur, hüzündür ayrılıktır. Zorunlu göçlere nokta bırakılmalıdır.
Çare Gönüllü Göç Projesi
Projeyle Batı illerinden Doğu illerine tatil, gezip görme amacıyla seyahat edecek ailelere, kişilere devlet tarafından çeşitli maddi teşvikler, destekler uygulanabilir.İnsanlar birbirerine daha çok gidip gelmelidirler. Yakınlaşmaya kucaklaşmaya ihitiyacımız var.
Örneğin rekabet kurallarına uymayan aşırı pahalı olan yaz sezonu uçak biletlerinde indirime gidilebilir. Aynı şekilde Ege, Akdeniz bölgelerinde konaklama bedellerinde katkı sağlanabilir. Van'dan tatil yerlerine gitmek isteyen bir ailenin ulaşım bedeliyle Batı ilindeki bir aile gönlünce güzel bir otelde, tatil yerinde bir hafta tatil yapabiliyor. Ne üzücüdür ki hayatında tatil yapmayan farklı bir ili dahi görmeyen aileler, insanlar var.
Bu haksızlıktır adaletsizliktir.
Ota, hayvana, doğacak çocuğa hatta nereye harcandığı pek belli olmayan sözde sosyal projelere maddi destek sağlayan mantık toplumun, ailelerin mutluluğu yakınlaşması ve huzuru içinde sosyal destek sağlamalıdır. Çağdaş ülke olmanın gereği de budur.
Gönüllü Göç kapsamında istediği ile tatil gezme amaçlı gidecek ailelere, memurlara, işçilere ve emeklilere desteklerin yanı sıra sıfır faizli turizm kredisi de sağlanabilir. Yeteri istensin.
Devlet desteği ile hayata geçirilecek Gönüllü Göç Projesi özellikle yıllardır barut kokusu silah sesleri, patlama gürültüsü içinde yıpranarak yaşamlarını sürdüren Doğu Bölgesinde vatandaşlara nefes aldıracak, psikolojik destek sağlayacaktır. Aynı şekilde diğer illerden Van gibi illere gelecek vatandaşların bölgeyi gezip tanımları ile ön yargılar kırılacak sosyal yakınlaşma gerçekleştirilecektir.
Turizm sektörüne katkı sağlayacak Gönüllü Göç ile sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda önemli kazanımlar da elde edilecektir.
Diyorum ki; Oteller boş kalmasın, insanlarımız stres yaşamasın. Ülkemiz de kazansın insanımız da.
Van Kent Kütüphanesi Müjdesi
Mütevelli Heyetinin 79 üyesinin 25'i kamu 55"i STK temsilcilerinden oluşan Van Güç Birliği Platformu Eğitim, Gençlik ve Spor İhtisas Komisyonu AK Parti Milletvekili Beşir Atalay başkanlığında hafta sonu toplandı. Toplantıda önemli konular yanında Vanlıların mutluluk ve heyecan duyduğu Van Kent Kütüphanesi kurulması da görüşüldü.
Toplantıda söz alan Doğu Anadolu Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, “Van Kent Kütüphanesi için kaynak vermeye hazırız” dedi. Bu somut ve önemli bir gelişme oldu.
Dile getirdiğimiz önerinin ilgi görerek destek bulması Van adına kazanım olacaktır.
Proje tarihi Sanat Okulu’nda hayata geçtiğinde Van’a ait yazılı ve görsel eserlerin yer aldığı Van Kent Kütüphanesi araştırmacılara, kendi şehirlerinin tarihini öğrenmek isteyenlere Van'ı okumak isteyenlere çok önemli hizmetler verecek. Kent kütüphanesiyle Van hafızasına kavuşma çabalarında gerekli bir kuruma kavuşacak.
Eski Sanat Okulu’nun restore edilerek Van Kent Kütüphanesi'ne dönüştürülmesi ile kadim bir kentin hayali gerçeğe dönüşüyor galiba. Van kültür şehri kimliğine kavuşma yolunda çok anlamlı bir adım daha atıyor. Van Kent Kütüphanesi’ni Van’a kazandırmaya çalışan Van Valisi İbrahim Taşyapan, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirici ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyoruz.