Görentaş'tan elma üreticilerine uyarı 

Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, elma üreticilerini uyararak, 'elma iç kurdu zararlısı' ile mücadele için 1. döl 3. ilaçlama zamanının geldiğini duyurdu.

Görentaş, yaptığı açıklamada, Van'da elma yetiştiriciliğinin önemli bir yere sahip olduğunu ve bölgenin bu konuda Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olduğunu vurguladı. Ancak, elma yetiştiriciliğini tehdit eden önemli sorunlardan biri olan 'elma iç kurdu zararlısına karşı önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

Elma iç kurdu zararlısının, elmada önemli verim ve kalite kayıplarına neden olduğunu belirten Görentaş, bu zararlıya karşı düzenli ilaçlama yapılmasının kritik önem taşıdığını dile getirdi. Görentaş, "Üreticilerimizin 1. döl 3. ilaçlama zamanına dikkat etmeleri ve gerekli önlemleri almaları büyük önem taşıyor. Aksi takdirde, elma üretimimizde ciddi kayıplar yaşanabilir" diye uyardı.

Görentaş, elma yetiştiricilerinin, ilk ilaçlamayı çiçeklenme sonrası dönemde, ikinci ilaçlamayı çiçek düşümü döneminde ve üçüncü ilaçlamayı da olgunlaşma döneminde yapmaları gerektiğini hatırlattı. Üreticilere, ilaçlama zamanlarına titizlikle uymaları ve ruhsatlı ilaçları kullanmaları tavsiyesinde bulundu.
Bölgede elma üretiminin ekonomik açıdan önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Görentaş, elma iç kurdu zararlısına karşı etkin mücadelenin üreticiler için hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi. Görentaş, "Elma üreticilerimiz, iç kurdu zararlısına karşı gereken önlemleri alarak, ürünlerinin kalitesini ve verimini koruyabilirler. Bu sayede, Van'ın elma üretimindeki konumunu sürdürebilecekler" dedi.

Görentaş, ilimiz meyveciliğinde ana ürünün elma olduğunu ve elmanın da ana zararlısının Elma iç kurdu (Cydia pomonella) olduğunu belirterek mücadele yapılmadığında önemli verim kayıplarının yaşanabileceğini belirtti.

“ÜRETİCİLERİMİZE BİLGİ VERDİK”

Görentaş açıklamasında, “Elma iç kurduna karşı doğru zamanda mücadele yapılabilmesi amacıyla ilçelerimizde 8 adet Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu kurduk, araziye eşeysel tuzaklar asıldı ve fenolojik gözlemler yapıldı.  İstasyonlarımızdan ve araziden elde edilen verilerin teknik personellerimiz tarafından değerlendirildiğini böylece elma iç kurdunun mücadele zamanını tespit ederek üreticilerimize basın, ilan ve kısa SMS’lerle bilgi verdik” dedi.

“UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMALI”

Görentaş açıklamasının devamında, bütün bilgiler ışığında elma iç kurdu zararlısına karşı mücadele zamanının geldiğini, 2024 yılı Tahmin ve Erken Uyarı çalışmaları doğrultusunda Elma İç Kurduna karşı 1. Döl 3. İlaçlamanın Tuşba, İpekyolu, Bahçesaray, Gevaş, Edremit ve Gürpınar İlçeleri için 24.07.2024 tarihinden itibaren, Çatak ve Muradiye İlçelerinde ise 30.07.2024 tarihinden itibaren yapılması gerektiğini belirterek üreticilerimizin ürünlerinde verim ve kalite sorunlarının yaşanmaması için mutlaka bu uyarıları dikkate almalarını ve mücadelede geç kalınmaması gerektiğini belirtti.

Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, elma üreticilerine yönelik teknik destek ve danışmanlık hizmetleri sunmaya devam edileceğini belirtti. Üreticilerin, il müdürlüğüyle iletişime geçerek, zararlılarla mücadele konusunda uzman görüşlerinden yararlanabilecekleri kaydedildi.

Görentaş, elma iç kurdu mücadelesinin yanı sıra üreticilerimizin tarımsal üretim faaliyetlerinde ihtiyaç duydukları her türlü teknik konuda bilgi almak için en yakın İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmelerini tavsiye ederek, 2024 yılının üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon olması temennisinde bulundu.

Bakmadan Geçme