Gözler Vali Zorluoğlu'nda

Van Valiliği öncülüğünde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla Van Halk Oyunları Komisyonu kurulmasına ihtiyaç vardır.

Halk kültürü içinde halk oyunlarının  gerek hareket, gerek müzik, gerekse kıyafet olarak önemli yeri vardır. Halk oyunları aynı zamanda köy ve kasabalarda oynanan yöresel oyunları ve yöresel kostümleri inceleyen bir bilim ve sanat dalıdır.  Yapılan araştırmalarda Türkiye'de 3 bin 600 civarında halk oyunu tespit edilmiştir.

 

Halk Oyunları bakımından ülkemizin en zengin yörelerinden Van'da  yapılan araştırmalarda 120 halk oyunu öyküsüyle birlikte kuzey,  ( Erciş, Özalp, Muradiye, Çaldıran) güney, (Başkale, Gürpınar, Çatak, Bahçesaray ) Van merkez ( Tuşba, İpekyolu, Edremit)  olarak kayıt altına alınmıştır.

 

Van kent merkezini halk oyunlarında erkekler motifli çuha şalvar, kadınlar ise  kadife entari giyerek yıllarca temsil edilmektedir. İlçeler de  sosyal, kültürel yapılarına göre farklı  giysilerle temsil edilmiştir.  Ancak son yıllarda kent merkezini yarışmalarda, gösteri ve etkinliklerde temsil eden ekiplere merkezin kendi orijinal giysileri yerine Van'a ait olmayan başka illere ait  farklı farklı giysiler giydirilmektedir. Halk oyunlarında yaşanan bu dayatma, yozlaştırma girişimleri hiçbir kentte yaşanmazken  kentimizde yaşanması  Vanlılar ve halk oyunları ustaları arasında eleştiri, tepki ve üzüntüye neden olmaktadır.

 

Halk oyunlarımızda yaşanan yozlaştırma  o denli rahatsız edici boyutlara  varmış ki  bir süre önce  Valilik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kanalıyla  Kaymakamlıklara, İl Mili Eğitim Müdürlüğüne ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne yazı göndererek uyarıda bulunma gereği duymuştur   Ancak yasal uyarılara rağmen Van'ı temsil etmeyen kıyafetlerin halk oyunları ekiplerine giydirilmesine ısrarla devam edilmektedir. Anlayacağınız talimat var ama uygulayan ve denetleyen  yok! 

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme