HAK-PAR Barış ve Kardeşliği Tesis Edemedik
Hak ve Özgürlükler Partisi ( Hak Par) Genel Başkan Yardımcısı, Van Barosu Avukatlarından Av. Abdulmenaf Kıran 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, İnsanlık ailesi olarak kendi aramızda barış ve kardeşliği tesis edemedik. Bir birimizle empati kuramıyoruz. Farklıklarımızı anlayışla karşılayamıyoruz dedi
Vansesi Haber Merkezi
İnsan haklarını temel ilkeler çerçevesinde evrensel düzeye taşıyan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne vurgu yapan Hak Par Genel Başkan Yardımcısı Av. Abdulmenaf Kıran, İnsan haklarına saygı nın Anayasanın 2. Maddesinde de güvence altına alındığını, bütün bu güçlü hukuksal dayanaklara rağmen insan haklarını koruma konusunda istenen yerde olunmadığını söyledi.
10 Aralık İnsan Hakları Günü’nü kutlayan Kıran, “ Ülkemizde çocuklar daha oyun yaşında iken çalıştırılıyor. Yine çocuklarımızı, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin zararlı etkilerinden kurtaramamışız. Organize suç örgütleri, çocukları suça bulaştırmaktadır. Bu gün en çok çocuk suçunun işlendiği ülkelerden biriyiz. Çalışanlarımızın büyük bir kısmı insanca yaşamasına yetecek ücreti alamıyor. İş güvenliği sağlanamamış. Her yıl yüzlerce çalışanımız iş kazalarında hayatını kaybediyor. Türkiye çocuk gelinler ülkesidir. Daha 12 yaşını doldurmamış, pek çok kız çocuğu evlendiriliyor. Çocukken çocuk sahibi oluyor. Kadına karşı şiddet ve cinsiyete dayalı ayrımcılık ülke gerçekliğimizin bir parçasıdır. Her yıl yüzlerce kadın katlediliyor. Fikir ve düşünce farklıklarına saygı gelişmemiş. İnsanlar, fikir ve düşüncelerinden dolayı yadırganmakla kalmıyor,maddi ve manevi baskılara maruz kalıyor. Hoş görü ortamı yok. Bir birimize tahammül edemiyoruz. Yolsuzluk ve rüşvet konusunda 183 ülke içinde 61.sıradayız.Yeni yargı reformu adı atında savunma hakkı da kadükleştirilmeğe çalışılıyor. Listeyi daha da uzatmak mümkündür” diye konuştu.
Özellikle 2014 yılının ikinci yarısından sonra İŞİD’in Şengalde Ezidi Kürtlere karşı gerçekleştirdiği suçlar ile yine Kobani’de, Güney Kürdistan’ın çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği saldırılar dikkate alındığında Yokohama bildirgesinin önemi nin daha net anlaşıldığını söyleyen Kıran, İŞİD’in elindeki esirleri göz kırpmadan, katletmesi,hatta internette kafa kesme şeklindeki infazları, silahlı örgütlerin hak ihlallerini nereye vardırabileceğini net olarak gösteriyor dedi.
Ortadoğu coğrafyasında bir türlü bitmeyen savaş hali, malesef, başta yaşam hakkı olmak üzere tüm insan hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğine işaret eden Av. Abdulmenaf Kıran, “ İnsanlık ailesi olarak kendi aramızda barış ve kardeşliği tesis edemedik. Bir birimizle empati kuramıyoruz. Farklıklarımızı anlayışla karşılayamıyoruz. Hak-Par olarak diyoruz ki; İnsanca, bir arada, barış içinde yaşamı tesis etmek hepimizi bekleyen bir görevdir. İnsanlığın geleceği için bu görevden kaçınmayalım. İnsanın insanca yaşadığı bir dünya yaratalım” diye belirtti.