HAKEMLER YENİ YERİNDE

Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Van Şubesi yeni yerine taşındı.

Rıdvan Can

Şerefiye Mahallesinde bulunan Faruk Levent İş Merkezine taşınan Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Van Şubesi yeni yerinde hizmet vermeye başladı. Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Van Şube Başkanı Taner Coşkun ile İl Hakem Kurulu Başkanı Sacit Solmaz gazetemize açıklamalarda bulundu.

“HAKEM VE GÖZLEMCİLERİMİZ ARTIK İNTERNET CAFE KÖŞELERİNDE RAPORLARINI HAZIRLAMAYACAKLAR”

İl Hakem Kurulu Başkanı Sacit Solmaz, hakem ve gözlemcilere daha iyi hizmet etmek için yeni ofis tuttuklarını belirterek, “Daha önce hakemlerimiz ve gözlemcilerimiz haftalık eğitimlerini dışarıda yapıyordu bundan sonra burada yapacaklar. Tüm hakem arkadaşlarımız raporlarını internet cafelerde yapıyordu, şimdi artık dernekte yapacaklar. Bu bizler için çok güzel bir şeydir. Buradaki hakem ve gözlemcilerimizin aidatlarıyla bu dernek ayakta duruyor” dedi.

“BÜYÜK ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK”

Göreve geldikleri günden bu yana çok büyük çalışmalara imza attıklarını anlatan Solmaz, “Göreve geldiğimiz yıl itibariyle klasmanda, profesyonel ligde hakemlik yapan 9 arkadaşımız vardı, ancak bugün bu sayımızı 16’ya çıkardık. Van tarihinde bir ilke imza atarak, FIFA Plaj hakemi çıkardık. Bu Van için çok büyük onur ve gurur verici bir gelişmedir. Bir arkadaşımız önümüzdeki günlerde yurt dışında Plaj futbol müsabakalarına katılacak. Her klasmanda hakemlerimiz mevcuttur. İnşallah bu yeni sezon itibariyle sayımızı daha çok artıracağız. Gözlemci camiamız 12 kişiydi, şuan 24 kişiye çıkardık. İl Hakem sayımız 22 kişiydi, 48 kişiye çıkardık. Aday hakemlerimiz geçmişte 8 kişiydi şuan 70 kişi oldu. Biz göreve geldikten sonra bu sayıların yüzde yüzün üzerine çıktık. İlimize, bölgemize ve ülkemize hakemlik anlamında Van’ın güçlü ve pilot bir il olduğunu kabul ettirdik. Bundan sonra çalışmalarımız son sürat devam edecek” ifadelerini kullandı.

“VAN’DA SPOR KÜLTÜRÜ HALA OTURMAMIŞ”

Hakemleri darp etmek ve hakaret etmekle bir yere varılamayacağını anlatan Solmaz, Van’da spor kültürünün hala gelişmediğini vurgulayarak, “Hakem sahaya çıktığı zaman ne görüyorsa onu çalıyor. Tabi muhakkak hata oluyor. Burada idareciler ve kulüp antrenörleri biraz daha sağduyulu davranmaları gerekiyor. Bugün dünyadaki bütün liglerde hata oluyor ama bu hataların karşılığında hakemleri darp etmekle, küfür etmekle, hakaret etmekle bir yere varılamaz. Maalesef ilimizde spor kültürü hala tam oturmadığı için sporcu ve antrenör arkadaşlarımız oyun kurallarını bilmedikleri için bu anlamda itirazkar ve sitemkar gibi bazı davranışların içine girebiliyorlar ama biz her sezon başı futbol kulüplerine çağrıda bulunuyoruz. Biz futbol kurallarını göstermek için eğitim vermeye hazırız. Yeter ki sizler bize talepte bulunun, geçmişte çok büyük katılımlarla bu eğitimleri verdik. İnşallah yeni sezonda da kulüplerimizi bilinçlendiririz. Van’da profesyonel ligde oynayan bir tek Van Büyükşehir Belediyespor var. Biz bu sayıların artmasını istiyoruz. Bizim burada birbirimizi desteklememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“DERNEĞİMİZİN AKTİF ŞEKİLDE KULLANILMASINI İSTİYORUZ”

Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Van Şube Başkanı Taner Coşkun ise, dernek olarak 2011 yılında küçük bir yerde faaliyete geçtiklerini belirterek, “O zaman durmazlar iş hanında hizmet ediyorduk, daha sonra taşınarak, Yeşil Yurt İş Merkezinde daha büyük bir yerde çalışmalarımızı sürdürdük. Burası da bize dar gelmeye başlayınca Faruk Levent İş Merkezine taşındık. Aday hakem ve il hakem sayımız artınca böyle bir yere ihtiyacımız oldu. Üyelerimize daha iyi bir hizmet vermek için taşındık. Bir kısım eksiklerimiz var, onları da gidermeye çalışıyoruz. Amacımız basında dahil herkesin derneğimizden aktif bir şekilde faydalanmasıdır. Fahri üyelerimiz olarak kabul ediyoruz. Burada eğitim olarak görev veriyoruz. Hocalarımız burada slayt şeklinde seminerler düzenliyor. Hakemlerimiz nasıl eğitim alıyorsa, futbolcularımız, antrenörlerimiz ve geçmişte spor ile ilgilenen insanların buraya gelip bilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz eski muhabbetleri özledik, eskiden maç sahada oynanıp, sahada biterdi. Maç sonunda herkes kol kola girerek, sohbet ederdi ancak şuan böyle bir ortam kalmadı” ifadelerini kullandı.

Coşkun, son olarak şu ifadelere yer verdi; “İpekyolu Gençlik Spor Müdürümüzle görüştük, kendisi bize Çarşamba günleri oranın fitnes salonunu tahsis etti. orada hakemlerimiz güçlenme çalışması yapıyor. Bunun yanı sıra biz çalışma alanı bulamıyoruz. Eksiklerimiz var. Hakemlerimiz saha içindeki çalışmalarını yapmak için yer bulamıyor. Bu bizim için en büyük eksikliktir. Geçmişteki tesisleri arar hale geldik. Dernek olarak valimizden, belediyemizden, gençlik ve spor il müdürlüğümüzden destek bekliyoruz”

 

Bakmadan Geçme