Halk hareketleri
Latin Amerika'dan Asya'ya, dünyanın çeşitli ülkelerinde son zamanlarda görülen 'Halk hareketleri' üzerinde düşünmek gerekiyor. Kimileri bu hareketlerde geleceğin 'Dünya Devrimi'ni görüyor. Öyle midir?
Latin Amerika'dan Asya'ya, dünyanın çeşitli ülkelerinde son zamanlarda görülen "Halk hareketleri" üzerinde düşünmek gerekiyor. Kimileri bu hareketlerde geleceğin "Dünya Devrimi"ni görüyor. Öyle midir?
Başlı başına hareketin kendisinde "keramet" arayan anarşist anlayışın, ortaya çıktığı günden bu yana, gerçekte karşı olduğunu iddia ettiği sisteme hizmet ettiği biliniyor. Her türlü "hareketi" kutsayan anlayışlar bugün de, bu hareketleri yönlendirerek emperyalist amaçlarını gerçekleştirmek isteyen merkezlerin propagandasına yardımcı oluyorlar! Ne demek istediğimizi son yirmi yılın bazı önemli kitle hareketlerinden örnekler vererek açıklayalım:
"Turuncu Devrimler"den "Arap Baharı"na kitle hareketleri
1990'larda ABD ve müttefiklerinin bağlantısızlar hareketinin liderlerinden Yugoslavya'yı parçalama operasyonunda "kitle hareketi" etkin bir şekilde kullanıldı. Sırbistan'da faaliyet gösteren OTPOR hareketinin arkasında Atlantik ittifakı vardı. OTPOR'u, bugün de anmamıza neden olan özelliği, tarihte ilk olarak kitle hareketini örgütlemede, sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmasıdır.
Yaygınlaşan internet ve cep telefonları, haberleşmede ve kitleleri seferber etmede yeni olanaklar yaratmıştı. Sırbistan'da 1990'ların sonlarında Srdja Popoviç adlı bir genç tarafından gerçekleştirilen uygulama sonrası oluşturulan CANVAS adlı yapılanma, ABD için başka ülkelerde sonraki yıllarda yapacağı müdahalelerde kullanacağı "aktivistleri" yetiştireceği bir okul oldu. Sırbistan deneyimi daha sonra Gürcistan ve Ukrayna'da gerçekleşen "turuncu devrimlerde" de başarıyla uygulandı.