HASARLI BİNALAR NEYİ BEKLİYOR?

23 Ekim 2011 günü Van'da meydana gelen 644 vatandaşımızın ölümüne neden olan depremin 9 yılı. 23 Ekim ve 9 Kasım depremlerinde ağır hasar gören ve yıkım kararı verilen birçok bina yıkılmayı bekliyor. Binalar arasında Van Büyükşehir Belediyesi'ne ait eski Çarşı Polis Karakolu civarında bulunan Belediye İş Merkezi ve eski Buğday Pazarı Ahmedi Hani Parkı yanında yer alan VASKİ eski hizmet binası ve iş merkezi 9 yıldır yıkılmayı bekliyor. Risk oluşturan Van Büyükşehir Belediyesine ait ağır hasarlı binaları vatandaşların tepkisini çekiyor.

Burhan Ergin  

 23 Ekim 2011 günü meydana gelen Van-Erciş merkezli depremde hayatını kaybeden vatandaşlar depremin 9. yılında (bugün) kabirleri başında anılacaklar.  Pandemi gerekçesiyle Van ve Erciş’te resmi anma etkinliklerin yapılmayacağı  öğrenildi. Van ve ilçelerinde hissedilen deprem bölgenin yapı stoğu nedeniyle yıkıcı hasar yaratmış ve çok sayıda can kaybına yol açmıştı. Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) verilerine göre 23 Ekim depreminde Van ve Erciş ilçesinde 68'i öğretmen olmak üzere 601 vatandaşımız hayatını kaybederken 4152 kişide de yaralanmıştı.  

Büyükşehir Belediyesinin ağır hasarlı binaları tehlike saçıyor  

23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerde 31 bin bina ağır hasar görmüş,  depremin 9. yılında yıkılmayı bekleyen 3 bin hasarlı binanın ayakta durması vatandaşların tepkisine neden oluyor. AFAD tarafından ağır hasarlı olduğu belirlenen ve insan yoğunluğu olan noktalarda yer alan binalar korku ve endişe yaratıyor. Yıkılmayı bekleyen  binalar arasında Van Büyükşehir Belediyesine ait eski Çarşı Polis Karakolu civarında bulunan İş Merkezi ve eski Buğday Pazarı Ahmedi Hani Parkı yanında yer alan VASKİ eski hizmet binasının durumu 9 yıldır belirsizliğini koruyor. Bina çevresindeki esnaf ve vatandaşlar üst katları 9 yıldır boş olan binaya belediyenin sahip çıkarak belirsizliğe son vermesi gerektiğini ifade ettiler.    

“Bina ağır hasarlıysa yıksınlar,  değilse yapsınlar”  

Belediye İş Merkezi'nin ağır hasarlı olmasından dolayı VASKİ’nin boşalttığı üst katlarının kullanılmadığını belirten vatandaşlar binanın tehlike oluşturduğunu belirterek, "Van depreminin üzerinden 9 yıl geçti. İlimizde birçok hasarlı bina maalesef yıktırılmadan duruyor.  Büyükşehir Belediyesine ait yıkılması gereken binaların ayakta kalması düşündürücüdür. Belediye vatandaşa örnek olması gerekir. Yetkililer bu zamana kadar bu binalarla ilgili hiçbir çalışma yapmadı. Bina ağır hasarlıysa yıksınlar,  değilse yapsınlar. Biz güvenli bir şehirde yaşamak istiyoruz. Hasarlı binalar hem tehlike oluşturuyor hem de görüntü kirliliğine neden oluyor. Yetkililerin ilimizdeki hasarlı binalarla ilgili çalışma yapmasını bekliyoruz" dediler.  

"Mağdur olmak istemiyoruz"  

Hasarlı binalarla ilgili açıklama yapan Belediye İş Merkezi esnafları hasarlı binanın yıkımıyla mağdur olmak istemediklerini belirterek, "2011 Van depreminden sonra hasarlı binada halkımıza hizmet veriyoruz. Biz binanın ağır hasarlı olmadığını düşünüyoruz. Bina yıktırılırsa birçok esnaf burada mağdur olur. Buradaki esnaflar, kazandıkları parayla evine ekmek götürüyor. Eğer bina yıktırılıp esnaflar için de bir çözüm üretilmezse birçok esnaf büyük sıkıntı yaşar. Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi yetkililerine müracaatlarımız oldu ancak bir sonuç alamadık.  Binanın yıktırılması durumunda mağduriyet ortamının oluşmasına izin vermemelidir. Depremin 9. yılını geride bıraktık ama hala bu sorun çözülmüş değil.  Kurumların varlık sebebi sorunları ertelemek değil çözmektir"  diye konuştular.  

"Hiçbir çalışma yapılmaması düşündürücüdür"  

2011 Van depremlerinde hasar gören, verilen yıkım kararına dönemin belediyesi tarafından bilinçli olarak itiraz edilmediğini ileri süren Belediye İş Merkezi esnafları, "Belediye ortak olduğumuz binamızı atıl, bizi de mağdur bıraktı.  Görüştüğümüz bazı belediye yetkilileri binayı yıktıracaklarını ifade ettiler. Biz de Dicle Üniversitesine 20 bin lira vererek, performans testi yaptırdık. Binanın alt katları az hasarlı çıktı, orta hasar için güçlendirme önerisinde bulunuldu. Buna rağmen belediye yine bir şey yapmadı. Depremden hasar gören binayla ilgili bu zamana kadar hiçbir çalışma yapılmaması düşündürücüdür. Bina hakkında bir an evvel karar verilmesini bekliyoruz. Binanın iş yerlerinde en az yüz aile geçimini buradan sağlıyor. Yetkililerden çözüm bekliyoruz" ifadelerini kullandı.  

“Deprem yaşamış bir kente ve belediyeye yakışmıyor” 

Belediyeye seslenen vatandaşlar, “ Hasarlı binaları yıktıran belediye vatandaşa örnek olması gerekir.  Vatandaşların binalarını hasarlı diye yıktıran belediye kendi binasını niçin yıkmıyor? Van depremlerinin 9. yılında Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait eski Çarşı Polis Karakolu civarında bulunan Belediye İş Merkezi ve eski Buğday Pazarı Ahmedi Hani Parkı yanında yer alan VASKİ eski hizmet binası ve iş merkezi hasarlı olarak duruyor.  Deprem yaşamış bir kente ve belediyeye bur görüntüler yakışmıyor.  Binalar ağır hasarlıysa yıkılmalı  hasarlı değilse onarılarak hizmet vermeli” dediler.    

 

Bakmadan Geçme