HASTANENİZE SAHİP ÇIKIN

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik, Van'da hekim sayısının yetersiz olduğunu belirterek, 'Vatandaşlar hastanenin koltuğuna veya farklı malzemelerine zarar veriyor. Televizyon kumandası çalınıyor, kapılar, duvarlar çiziliyor. Böyle bir zihniyet olabilir mi? Tüm vatandaşlarımızı hastanelerine sahip çıkmaya davet ediyorum' dedi. Doç. Dr. Çelik, Eski İstanbul Hastanesinin İpekyolu İlçe Devlet Hastanesi olması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Burhan Ergin

 

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik aşırı  hasta yoğunluğunun hekimleri yıpratıp tükettiğini, bir doktora ortalama günde en az 200 hasta düştüğünü, Van'a yeterli hekim atamasının yapılmadığını, Ek Poliklinik olarak kullanılan eski İstanbul Hastanesi'nin İpekyolu İlçe Devlet Hastanesi olması gerektiğini,  Van Lobisinin Ankara'da zayıf olduğunu söyledi.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik beraberindeki Başhekim Yardımcısı Levent Duran ve Basın Birimi Sorumlusu M. Faruk Akgeyik ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek, imtiyaz sahibi Erdal Perihan, Yazı İşleri Müdürü İkram Kali ve Spor Müdürü Rıdvan Can ile görüştü. Görüşmede sağlık sorunları, vatandaşlardan gelen şikayetler ve öneriler konuşuldu.

"İlimizde hekim ve yardımcı personel sayısı yetersizdir"

Başhekim Doç. Dr. Sebahattin Çelik, "Hastanemiz fiziki açıdan yeterlidir. Hastanemizde 4 bin 360 civarında çalışan personelimiz var. Hekim sayımız 400'lerden 260'a kadar düştü. Bin 300'e yakın hemşiremiz var. Temizlik personeli 500-600 arasında değişiyor. Sekretaryada 400'e yakın personel çalışıyor. Güvenlik sayımız 176'dır.  Acil servise bir günde 10 bin hasta giriyor. Bunların yüzde 10'u Acil hastasıdır. Hastanemizin yatak kapasitesi bin 500'dür. Hastanemiz hem Van'a hem de bölgeye hitap ediyor. Bölgede çok sayıda hastaya hizmet veriyoruz. Ek binalarla birlikte bin 600 yatak kapasitesine sahip olan hastanemizde maalesef hekim sayımız yetersizdir.  Van Büyükşehir olmadan önce hastanemiz merkeze bağlıydı. Bir hekim atandığında en az 550 gün kalma mecburiyeti vardı fakat Büyükşehir olduktan sonra hastane Edremit'e bağlandı.  Edremit'te hizmet günü 400 olunca hekimler hizmet sürelerini tamamlayarak ayrılıyor.

"Hekimler az kazanmayı göze alarak gidiyor"

Hekimlerin Van'dan ayrılmasının farklı nedenlere dayandığını kaydeden Doç. Dr. Sebahattin Çelik, " Hekimlerimizin bir hastanede kalmak, mutlu olmak için temel beklentileri var. Hekimlerimiz çocuklarının iyi bir ortamda eğitim almasını, kentte sosyal, kültürel yaşamın olmasını istiyorlar.  İstanbul'daki bir hekim buradaki bir hekimden en az 4-5 bin lira az alıyor. Hekimlerimiz daha az kazanmayı göze alarak batıda eğitim imkânlarının ve kent kültürünün geliştiği yerleri tercih ediyorlar. Van'dan ayrılmalarının diğer bir nedeni hasta yoğunluğunun fazla olmasıdır.   Aşırı yoğunluk hekimlerimizi yıpratıp tüketiyor. Bir doktora ortalama günde en az 200 hasta düşüyor. Bu hem hekim hem de hasta açısından kaliteyi düşürüyor. Kadın doğum bölümünde bir doktor günde en az 20 sezaryen ameliyatı yapıyor.  Böyle bir şey olabilir mi? Ama oluyor. Maalesef ilimizde hekim ve yardımcı personel sayısı çok yetersizdir. Hal böyle olunca Vanlılarda sağlık konusunda yeteri kadar hizmet alamıyor. Hekim eksiğimizin tamamlanması için gerekli görüşmelerde, taleplerde bulunuyoruz. Hekim sorunumuz ve eğitimli vatandaş sorunumuz çözülmelidir" şeklinde konuştu.

"Herkesin elini taşın altına koyması ve katkı sunması gerekiyor"

Vatandaşlara ciddi şekilde sosyal eğitim verilmesi gerektiğini anlatan Doç. Dr. Sebahattin Çelik, "Kentlilik kültürü ve bilincinin yükseltilmesi gerekiyor. Çünkü kent kültürü ne kadar yüksek olursa hastalar o kadar iyi sağlık hizmeti alır. Bütün vatandaşların ciddi şekilde sosyal eğitim alması gerekiyor. Vatandaşlar gelip hastanenin koltuğuna veya farklı malzemelerine zarar veriyor maalesef. Televizyon kumandası çalınıyor. Kapı kırılıyor, duvar çiziliyor.  Kin nefret dolu böyle bir zihniyet olabilir mi? Sonra da şikayet ediliyor. Tüm vatandaşlarımızı tedavi oldukları hastanelerine sahip çıkmaya davet ediyorum.   Bunu bizim vatandaşlarımız yapıyor. Hastane vatandaşların sağlık hizmeti alabilmesi için var. Hekimlerimize iyi davranmaları gerekiyor.  Hasta hakları olduğu gibi hastanın sorumlulukları olduğu unutulmamalıdır. Hekimlerimiz inanılmaz bir şekilde yoruluyor. Siz hekimlere istediğiniz kadar para verin. Yine de bu kadar yoğunlukta çalışmak istemiyorlar. Vatandaş hastaneyi yabancı birinin malı gibi görmemelidir.  Hastane vatandaşlar için yapılmış, sahiplenmeleri gerekiyor. Hastaneyi kendi evleri gibi görsünler. Sağlık Fest gibi bir program yapmayı düşünüyoruz. Orada vatandaşlara nasıl randevu alınması konusunda bilgi vereceğiz. Hastaneye nasıl gidilir, sekreter ve doktorla nasıl konuşulur. Bunları vatandaşlara anlatacağız. Bu sadece bizimle yapabileceğimiz bir iş değil, bu Van'ın sorunudur. Kaliteli sağlık hizmeti almak isteyen, daha çok hekim görmek isteyen herkesin görevidir.   Van'da sorunların çözümü için herkesin elini taşın altına koyması ve katkı sunması gerekiyor. El ele verirsek aşamayacağımız hiçbir sorun yoktur "dedi.

"Van Lobisi zayıf"

Başhekim Doç. Dr. Çelik, " Şuan 87. Dönem hekim atamaları yapılıyor. Biz Ankara'ya giderek ilimize hekim atanması için çok büyük çaba sarf ettik. Ben bizzat bakanlığa giderek ısrarlarımızın sonucunda 11 hekimi atadık ama bu sayı yetersizdir. Doğumun en yüksek olduğu ikinci il Van'dır. Bu kadar doğum oranının yüksek olduğu Van'a bakanlık tarafından hiçbir kadın doğum uzmanı atanmadı. Sadece Erciş'e bir kadın doğum uzmanı atandı. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğumlar 9 kadın doğum uzmanı tarafından yapılıyor. Maalesef Van lobisi Ankara'da zayıftır. Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan Ağrı'ya bir seferde 50 tane hekim getirdi ama biz alamadık" diye konuştu.

"Ek Poliklinik İpekyolu İlçe Devlet Hastanesi olmalı"

Ek Poliklinik olarak kullanılan eski İstanbul Hastanesinin durumuyla ilgili konuşan Doç. Dr. Çelik, " İpekyolu Ek Polikliniği olarak kullandığımız Eski İstanbul Hastanesi ciddi bir şekilde ihmal edilmiş. Hastane olabilmesi için 5 milyona yakın tadilat bütçesine ihtiyacımız var. Kaynak bulabilirsek yapacağız. Çarşı merkezinde bir yerimizin mutlaka olması gerekiyor. Biz Eski İstanbul Hastanesinin İpekyolu İlçe Devlet Hastanesi olmasını daha doğru buluyoruz. Şuan konuyla ilgili gerekli yazışmaları yaptık.  Van'ın en büyük ilçesinde devlet hastanesi olmaması ciddi eksikliktir. Bakanlıktan haber bekliyoruz.  Bağımsız başhekimi, kendi doktorları olan ilçe hastanesi olursa hastalara daha kaliteli hizmet vereceğini düşünüyoruz. Askeri hastanede şuan bir değişiklik yok. Bakanlıkla görüştük, gündemde devredilmesi gibi bir şey yok. Askeri hastanelerde şuan bizim sırtımızda bir yüktür" dedi.

Bakmadan Geçme