'HAYA İMANDANDIR'

Van Emekli Müftüsü Nimetullah Arvas yazdı...

Haya; utanmak anlamını taşımakla beraber Türkçemizde haya ‘ar’ kelimesi ile ifade edilmektedir.

Allah’u Teala insanlara başka canlılara vermediği akıl nimetini bahşetmiştir. Meleklerde akıl var, hayvanlarda istek ve şehvet var, İnsanlarda ise hem akıl hem nefis istek ve arzu vardır. Böylece insanlarda meleklerde bulunan özellik olduğu gibi hayvanlarda bulunan özellikte vardır.Ayrıca insanlarda bazı zaaflarda vardır. İnsan eşrefi mahlukat olarak yaratılmıştır. Zaaflarının esiri olduğu zaman da en düşük seviyede bulunan canlılardan daha da aşağıdadır.

Yüce Allah insanlara acıdığı ve merhamet ettiği için insanlarda bulunan üstün vasıflarını yitirmemeleri için peygamberler göndermiştir. Bütün peygamberler insanlığı dalaletten hidayete, şirkten tevhide ve güzel ahlaka davet etmiştir. Peygamberlerin bu davetlerine icabet eden topluluklar mutluluğa kavuşmuşlardır. İlahi davete uymayanlar ise çok korkunç helak ve krizlerle tarih sahnesinden silinmişlerdir.

İslam Dininin temeli güzel ahlak ve hayadır. Peygamberimiz bütün dinlerin kendine özgü bir ahlakı vardır, İslam ahlakının özü ise hayadır buyurmuştur.

Bütün peygamberlerin ortak vasıflarından biri hayadır. Onlar gönderildikleri toplumlara hayayı tebliğ etmişlerdir. Hayanın mahiyetini açıklamışlardır ve bu konuda kendileri de içinde bulunduğu topluma örnek olmuşlardır. Hz. Musa giydiği elbiseyle bedeninin hiçbir yerinin açıkta görünmemesine dikkat etmiştir. Hazreti Peygamberimiz, Hazreti Osman radıyallahuanh için meleklerin bile kendisinden utandığı kimseye ben nasıl haya göstermeyeyim buyurmuştur. Bütün peygamberlerin haya konusunda çok titiz davrandıkları sahih kaynaklarımızda mevcuttur. Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi VeSellem): İnsanlık, ilk günden beri bütün peygamberlerin üzerinde ittifak ettikleri: Şayet utanmıyorsan dilediğini yap sözüdür.

Dinimizde haya imanın bir parçası olarak bildirilmiştir. Bazı kaynaklarda haya ile iman iki parça olarak bildirilmektedir. Olgun imanın haya ile orantılı olduğu kaydedilmiştir. Allah’ın resulü, (Sallallahu Aleyhi VeSellem): İman yetmiş küsür parçadır, haya da imandandır. Ancak dinini öğrenmede bilgi edinmede soru sormak konusunda çekingenlik göstermemek gerekmektedir. Haya erkekler için güzeldir, Kadınlar için daha da güzeldir. Kelami Kibar ile bildirilmiştir. Peygamberimiz, Eshabınahaya sahibi olmayı öğütlemiştir. ‘Arsızlık nerede ve kimde olursa olsun çirkinleştirir’ haya ise nerede veya kimde olursa olsun zarifleştirir.

Allah’a karşı haya: nerede olursak olalım Allah’uTealanın gözetimi altında olduğumuzu unutmamalıyız.

Meleklere karşı Haya: Sürekli bizimle beraber ‘hafaza ve kiramenkatibin’ meleklerin bulunduğunu bilmeliyiz.

İnsanlara karşı haya: İnsanlara ve diğer yaratılmışlara karşı haya, hiç unutmamak gerekir ki bizim tutum ve davranışlarımızdan hal ve hareketlerimizden, giyinişimizden rahatsız olacak olan insanların olduğunu, bunlara karşı saygılı olmalı.

Kendimize karşı haya ise toplumda bizi ezik düşürecek, itibarsızlaştıracak,bulunmamız gereken yerden bizi basitleştirecek hal ve hareketlerden kaçınmaktır.

Bir Hadisi Şerifte Allahtan hakkıyla haya etmek baş ve başta bulunan organlarla karın ve karnın içine aldığı organları her türlü haramdan korumak, ölümü ve çürümeyi hiç unutmamaktır.

Arzı endam yaparak çalımlı yürüyerek, örtündüğü halde örtünmemiş gibi libaslara bürünerek toplum içerisinde bu tavırlarla dolaşmak dinen günah, örfen ayıptır.

Yaşadığımız bu çağda kitle iletişim araçları, sosyal medya aracılığıyla hayasızlığın her türlüsü tehlikenin en büyük seviyesine ulaşmıştır. Özellikle Kara ve Kızıl emperyalizm ülkemizi hedef seçmiştir. Haya perdesini aralayarak her türlü modaya bürünen gençlerimizin inançsız olduğunu -kasıtlı hayasızlık örneklerini sergileyenlerin dışında- söylemek yanlıştır. Ancak saf temiz Anadolu insanlarımızın bu tür davranışlarının haram ve günah oldukları hususunda bilgisiz kalmışlardır.Kadınlarımız hiç unutmamalıdırlar ki onların tesettürü onlar için birer üniformadır. Bir asker için üniforma neyi ifade ediyorsa bir müslüman hanım içinde tesettür onu ifade etmektedir. Hayasızlığın yayılması için çaba sarf edenlere Kuran ı Kerim’de büyük tehdit vardır. Yüce ve mukaddes kitabımız Kuranı Kerim’de “İnananlar arasında hayasızlığın yayılmasını arzu eden kimseler var ya; onlar için dünya ve ahirette elem dolu bir azap vardır. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” Nur suresi (19).

Haya hususunda Allah’u Teala erkek ve kadınlara tebliğ etmek üzere Peygamber efendimize şöyle buyurmuştur. "Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Allah onların bütün yaptıklarından haberdardır." "Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. " Nur Suresi (30-31)

Dünya hayatının geçici olduğunu öldükten sonra ikinci bir hayatın başlangıcı olan ahirette hesap vereceğimizi unutmayalım.

Merhum Abdurrahim Karakoç’un REÇETE adlı şiirinin bir dörtlüğüyle noktalayalım.

Hayır, inanma kızım! Bunlar hep istihzadır.

Namus, insanlar için en mukaddes meyvadır.

Gençlikte hissiyatın belki seni aldatır.

Dışının görünüşü içinin aynasıdır;

Haddinden çok açılmak soysuzun modasıdır.

 

 

Yorumlar 2
MüslümanTürk 02 Eylül 2022 13:04

Allah razı olsun seydam

MüslümanTürk 02 Eylül 2022 13:04

Allah razı olsun seydam

Bakmadan Geçme