HDP Olağanüstü Kongreye Hazırlanıyor

Halkların Demokratik Partisi Van İl Kongre Komisyonu Olağan üstü kongre çalışmalarına yönelik il binasında basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısında yapılacak olağan üstü kongre ve son dönemlerde bölgede yaşanan olaylar ile ilgili bilgiler verildi.

İlhan Siyahtaş

Basın toplantısına HDP PM Üyeleri Doğan Erbaş, Melik Okyay, HDP Van İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Kongre Komisyon Üyesi Ümran Kurt katıldı.

“Çalışmalarımıza Start Verdik”

9 Nisan’da yapılacak olan olağan üstü kongre ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan HDP PM Üyesi Doğan Erbaş, “Halkların Demokratik Partisi olarak 24 Ocak’ta Ankara’da yaptığımız 2. olağan kongremizden sonra, örgütlü olduğumuz illerde olağan üstü kongreye gitme kararı aldık. Dün kongremizi gerçekleştirmek üzere bir komisyon oluşturduk. HDP Van İl olağan üstü kongremizi 9 Nisan Cumartesi günü Organize sanayi bölgesi Fuar Merkezinde yapma kararı aldık. 10 Mart’tan itibaren de il örgütümüzde görev almak isteyen arkadaşlarımızın başvuru süreci başlayacak. HDP’yi oluşturan bileşenlerimizin, kurumlarımızın temsilcileri ile 15 kişilik çalışma grubu oluşturduk. Başta üç merkez ilçemiz olmak üzere 13 ilçemizde halk toplantıları ile olağan üstü kongremiz ile ilgili toplantılar gerçekleştireceğiz. Kentte bulunan demokratik kitle örgütleri, sivil toplum örgütleri ile de görüşmelerimiz olacaktır. Başarılı bir olağan üstü kongre gerçekleştirmek için yoğun bir çalışma içerisinde olacağız. Van, HDP olarak çok önemsediğimiz bir ilimizdir, 6 vekilimizin olduğu, yerel yönetimlerde ise uzun yıllardır iktidarda olduğumuz ve 400 bine yakın oy aldığımız bir ilimizdir. Bu öneme uygun olmak için önümüzdeki süreci göğüsleyebilecek güçlü bir yönetim, halk ile bağları ve karşılığı olan bir yönetim biçimi oluşturmaya çalışacağız. Toplumsal ilişkileri sağlam olan, HDP Projesine uygun bir genişlemeyi esas alan aynı zamanda sürecide göğüsleyebilecek bir yönetim yapısı ortaya çıkarmaya çalışacağız. Bu çerçevede çalışmalarımıza başladık” dedi.

“PYD, Türkiye İşbirliği Ülkeye Güç Katacaktır”

Son dönemlerde bölgede yaşanan olaylar ile ilgili de konuşan HDP PM Üyesi Doğan Erbaş, “Türkiye, Orta doğunun en eski halklarından olan, 4 temel halklarından biri olan Kürt halkı ile birlikte yaşamayı gündemine almalıdır. PYD ile Türkiye arasındaki ilişkileri dostluğu Türkiye’yi güçlendirecektir. PYD ile Türkiye arasında bir düşmanlık Türkiye’ye bir kazanım sağlamayacaktır. Türkiye’nin PYD ile gireceği bir dostluk bizim içinde Kürt halkı içinde çözüm sürecine katkı sağlayacaktır. Bütün bu yaşadığımız gerginlikten, yaşadığımız bu ağır siyasal krizden çıkışın tek yolu müzakere sürecinin tekrar başlatmaktır. Abdullah Öcalan ile görüşmeler tekrar başlatılmalıdır. Bir gözlemci heyeti oluşturularak, biran önce kentlerdeki ablukalar kaldırılmalıdır. Vahşet bodrumlarındaki infazlara son verilmelidir. Türkiye’de böylesi siyasal bir krizden çıkmanın yolunun bu çerçevede yapılması gerektiğinin inancındayız. Bunun koşulları mutlaka vardır, Abdullah Öcalan uzun yıllardır kalıcı toplumsal barışın demokratik bir Türkiye’nin ve Demokratik çözüm yolunun yöntemlerinin içinde bulunduğu bütün olumsuz koşullara rağmen ısrarla vurgulamıştır. Geçtiğimiz süreçte bunun mümkün olduğunu ve Türkiye’nin de rahat bir nefes aldığına hepimiz şahit olduk. Kalıcı bir çözüm olmasa dahi barış sürecinin Türkiye’ye rahat bir nefes aldırdığını hepimiz gördük ve yaşadık. Ancak çözüm sürecinden sadece silahsızlanmayı anlayan, demokrasiye yer vermeyen, Kürt halkının taleplerine yer vermeyen, geleneksel inkarcı çizgiyi yeniden benimsemeyen AKP ile süreç sürdürülemez noktaya gelmiştir. Bugüne baktığımız zaman Temmuz 2015’ten itibaren bölgede yaşanan olaylarda başta Cizre, Silopi, İdil’de maalesef 550 sivil vatandaş hayatını kaybetmiştir. Bu konuda partimizin, Eş genel başkanlarımızın, vekillerimizin ilgili tüm kurumların yaptığı bütün çağrılara rağmen yaşam koridoru açma girişlerine rağmen hiçbir şekilde izin verilmediğini ve çağrıların karşılıksız kaldığını üzülerek belirtmek isterim. Basın özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü tablosunun ağır olduğunu görmekteyiz. Halkların Demokratik Partisi olarak ilk günkü çıkışımızı koruyoruz. Demokratik bir Türkiye için, Kürt sorunun Demokratik barışçıl kalıcı yasal ve anayasal çözümü için bu yolun terk edilmesini talep ediyoruz. Biran önce çözüm sürecine geçilmesini ısrarla vurguluyoruz. Çabalarımız ve çağrılarımız bu yönde olacaktır” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme