HEDEFİMİZ TEMİZ SU İÇİRMEK

Basın mensuplarıyla bir araya gelen Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ali Tekataş, Van'ın geleceğini ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Tekataş, 'Kaynak suları kirletilmemeli. Belki de şişelenecek olan sularımızı depolarda ve boru hatlarında kirletiyoruz. Van'da evlerde su arıtma cihazları görüyorum. Yapacağımız yeni arıtma tesisinde analiz merkezi kuracağız. Suyumuzu kendimiz analiz edeceğiz. Van'ın suyunun çok temiz olduğunu görüyoruz. Ancak depolardaki kirlilikten dolayı kirli bir görüntü var. Biz bu depolarda temizlik çalışması başlattık. Depolarımızdaki sular çok daha temiz olacak. Biz VASKİ olarak depoları temizleme konusunda ihaleye çıktık. İnşallah daha temiz su içilecek. Asbest borularımızın değişimi başladı. Bunun da projeleri bitti bu hafta için ihaleye çıkacağız. Suyu çok önemsiyoruz' dedi.

Burhan Ergin

 

VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, geçen yıl gerçekleştirilen ve 2018 yılında devam eden proje ve hizmetlerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Elite World Otel’de düzenlenen toplantıya Tekataş’ın yanı sıra VAKSİ Genel Müdür Yardımcıları Abdulvehap Gezgen, Nazım Akman, Emrah Çayırlı ve Plan Proje Daire Başkanı Harun Şahin katıldı.

 

“Kurumsallaşmayla işe başladık”

Tekataş, "2016 Kasım ayından bu yana görevimizin başındayız. VASKİ’de çalışmaya başladığımızda ciddi bir kurumsallaşma sorunu vardı. Öncelikle kurumsallaşmaktan başladık. Çünkü eğer ki sizin işinizde bir kurumsallaşma yok ise siz en iyi personel, en iyi mühendis ve en iyi muhasebeciyi de işin başına koyarsanız başarılı olamazsınız. Çünkü bu bir ekip işidir. Münferit çözümler hiçbir zaman çözüm değildir. Bizde bu yüzden ilk olarak kurumsallaşmayla işe başladık” dedi.

 

 

“Sondajlar hiçbir zaman çözüm olmaz”

Van’da ciddi oranda kayıp-kaçak sorunu olduğunu söyleyen Tekataş, "Bu kayıp-kaçak sorunu sadece gelirleri etkilemiyor. Şehrin bir kesimi su alırken diğer kesiminin su sorunu yaşamasına neden oluyor. DSİ Müdürlüğümüz ile yaptığımız bir görüşmede Van’a saniyede 5 metreküp su geldiği iletildi. Bizim hesaplarımıza göre bu 5 metreküp su, 5 milyon nüfusa yetebilecek bir su iken, Van’ın sadece merkezine bu su yetmiyor. Bunun neticesinde de birçok sondaj açılmış. Sondajlar hiçbir zaman çözüm olmaz. Bu sondajların birçoğunun da direkt sondajlara bağlandığını gördük. Bu da hem suyun sağlıklı akmasını engellemiş hem de şebekelerimizi ciddi anlamda yıpratmıştır" dedi.

 

“Barkod sistemi ile çalışıyoruz”

23 bin yeni abone yaptıklarını ifade eden Tekataş, "Kayıp-kaçağın önüne geçmek için abone belirleme çalışması başlattık. Barkod sistemi ile çalışıyoruz. Hem binalar hem de müstakil bölümdeki daireler barkod sistemiyle kayıt altına alınıyor. Bir endeks memurunun oraya gitmeden, onu okutmadan kayda alması mümkün değil. Bu konuda ciddi şikayetler aldık. Bu çalışma büyük bir hızla devam ediyor. İlk anda 140 bin aboneyi bu şekilde listeye dahil etmek istiyoruz. Bu çalışmalar sonucunda kayıp-kaçak oranını yüzde 80’lerden yüzde 59’lara düşürmüş durumdayız. Bu çalışmayla 23 bin yeni aboneyi sisteme dahil ettik. Kaçak su kullanımı olduğunda diğer insanlara su yetişmiyor. Van su ve güneş şehri ve bende bunu Van’da gördüm. Biz Van’ın bu suyunun tek damlasını heba etmeyeceğiz" diye konuştu.

 

 

“Su borçlarına indirim ve taksitlendirme getirdik”

TOKİ’de oturan vatandaşların mağdur olmaması için su borcu ödemelerinde indirim ve taksitlendirme yaptıklarını söyleyen Tekataş, “TOKİ’lerde birikmiş endekslerden bahsediliyordu. Bu şikayetleri vatandaş bize şöyle anlattı. Biz depremde tankerlerle su aldık ve bu sular sayaçlardan geçirildi, ardından haksız yere endeks olarak yansıtıldı denildi. Bunun araştırması yapıldığında vatandaşın bu söylemlerinin doğru olduğu ortaya çıktı. Konuyu sayın valimize ilettiğimizde, ne gerekiyorsa yapalım ve vatandaşın mağduriyetini giderelim dedi. Bunun üzerine 21 Kasım’da yaptığımız genel kurulda TOKİ’lere bir tarife ekleyelim dedik ve 2017 yılından önce biriken endekslere yüzde elli indirim yaptık. Ancak birikmiş endeksler fazla olduğu için ödeme noktasında sıkıntılar olacağını düşündüğümüz için bir taksitlendirme çözümü ortaya koyduk ki vatandaşların ödemelerini daha kolay yapmasını sağladık. Bundan fazlasını yapamadık. Çünkü bunlar kayıt altına alınmış endekslerdi" şeklinde konuştu.

 

“Okulların içme suyu sorununu çözdük”

Eğitime destek çalışmaları kapsamında okullarda içme suyu ve kanalizasyon çalışmaları yaptıklarını belirten Tekataş, "Sayın Valimizin eğitim konusundaki hassasiyetini biliyorsunuz. Okullarımızdan ciddi şikayetler geliyordu. Susuzluk ve kanalizasyon sorunları vardı. Bu anlamda da ciddi çalışmalar yaptık ve 2017 yılı içinde 107 okulumuzun içme suyu ve kanalizasyon sorununu çözdük. 11 kilometre su ve bin 600 metre kanalizasyon hattı çektik. Van’ımızın kadirşinas insanları yaptığımız çalışmalarımızdan dolayı bizlere teşekkür etti" dedi.

 

 

“66 ödeme noktası kurduk”

Van’da 66 ödeme noktası kurduklarını söyleyen Tekataş, "Ödeme noktaları önemli bir sorundu. Toplamda 13 ödeme noktası varken şimdi ise 66 noktada ödeme noktası var. Ödeme konusunda sorunlar vardı. Yaptığımız anlaşmalar ve çalışmalar kapsamında bu sorunlara çözümler bulduk. Katılım paylarında yatırımcılarımız sıkıntılar yaşıyordu. İlk geldiğimizde bu rakamın yüksek olduğunu bizde gördük. Bir yatırımcımıza 600 bin liraya yakın bir katılım payı çıkmıştı. Bu rakam yüksekti. 0,9 ile 2 arasında bir fiyat belirlenmişti. Bu rakamı 0.7’ye indirmek suretiyle yüzde 36’lık bir indirim yaptık. Bu şekilde yatırımcımıza bir katkımız oldu" dedi.

 

"Su çok kıymetli ve önemlidir"

Suyun önemine değinen Tekataş, “Suyu yerli yerinde kullanmak adına önemli çalışmalar yaptık. Burada kaçaktan ziyade kayıp çalışmalarımız oldu. İsale hatlarında çalışmalar yaptık. İsale hattında ciddi kayıpların olduğunu gördük. Bu sorunu da sisteme bağladığımız zaman bu soruna da çözmüş olacağız. Cami ve ortak kullanım alanları en fazla su kaybının olduğu alanlar. Buralarda yapılan çalışmalar ile toplamda 650 musluk değişimi yaptık. Bu sayede şikayetlerimizin azalmasını sağladık. EBYS sistemini kurduk. Bu şekilde ciddi bir masrafın önüne geçildi. EBYS sistemi kullanan diğer kurumlarla aynı seviyeye geldik. Bu şekilde zamandan önemli bir tasarruf elde ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“VASKİ ilk defa kara geçti”

VASKİ’nin kurulduğu günden bu yana ilk defa kara geçtiğini söyleyen Ali Tekataş, “2016 yılında VASKİ’nin geliri 96 milyondu. 2017 yılında ise 136 milyona çıkardık. 40 milyonluk bir artış elde ettik. Yaptığımız tüm işleri de artışla elde ettiğimiz paralarla yapıyoruz. Biz mali disiplinle işimizi yapıyoruz. Her zaman halkımıza hesap vereceğiz. Kurum olarak çok şeffaf çalışıyoruz.  2018 yılı ve sonraki yıllarda VASKİ’yi en karlı kurumlardan biri haline getireceğiz. Tüm yatırımları yaparken, 40 milyona yakın eski yönetimin borcunu ödedik. Özellikle küçük esnafımızın ve yatırımcılarımızın paralarını ödeme noktasında öncelik sağladık. 20 bin liranın altında alacağı olan yüzerce esnafımız vardı. Biz bu borçların tamamını ödedik. 50 bin liranın altındaki borçları da, 2017 yılının sonlarına doğru ödedik. 2017 yılı içerisinde 56 milyon liralık yatırım yaptık. Bu yatırımlar içinde 300 kilometre içme suyu, 85 kilometre kanalizasyon hattı, 36 depo ve 75 kaptaj inşa edildi" dedi.

 

“Kaynak suları kirletilmemeli”

Van’da önemli kaynak sularının olduğuna değinen Tekataş, "Kaynak suları kirletilmemeli. Belki de şişelenecek olan sularımızı depolarda ve boru hatlarında kirletiyoruz. Van’da evlerde su arıtma cihazları görüyorum. Yapacağımız yeni arıtma tesisinde analiz merkezi kuracağız. Suyumuzu kendimiz analiz edeceğiz. Van’ın suyunun çok temiz olduğunu görüyoruz. Ancak depolardaki kirlilikten dolayı kirli bir görüntü var. Biz bu depolarda temizlik çalışması başlattık. Depolarımızdaki sular çok daha temiz olacak. Biz VASKİ olarak depoları temizleme konusunda ihaleye çıktık. İnşallah daha temiz su içilecek. Asbest borularımızın değişimi başladı. Bunun da projeleri bitti bu hafta için ihaleye çıkacağız. Suyu çok önemsiyoruz. Asıl meselemizin halkımıza temiz su içirmek. Sorunları bulduk, bunların çözümünü de yürütüyoruz" dedi.

 

 

“Gevaş’ın 100 yıllık içme suyu sorununu çözdük”

Gevaş’ın 100 yıllık içme suyu sorununu çözdüklerini anlatan Tekataş, "Gevaş’ta önemli bir çalışma yapıldı. Pınarbaşı dediğimiz bölgede bir çalışma yaptık. Boşa akan su için 3 aylık bir çalışma yaptık ve burada Artos Dağı’ndan çıkan suyu Gevaş’la buluşturduk. Gevaş ne kadar büyür bilmiyorum ama Gevaş’ın 100 yıllık su sorunu çözüldü. Aynı şekilde kanalizasyon sorununu da çözdük. İçme suyu ve kanalizasyon sürekli bakım istiyor. Bizde bu kapsamda çalışıyoruz" dedi.

 

2017 yılı içinde araç alım imkanlarının olmadığını belirten Tekataş, "2017 yılında araç alma şansımız yoktu. Vakumlu bir araç kiraladık. 23 bin metrelik bir çalışma yaptık. Yaptığımız bu çalışma ile şikayetleri azalttık. Bu araçların kiralanması yüksek bir maliyete tekabül ediyor. Bizde bu araçların alımı için başvuru da bulunduk. İller bankasından kredi alacağız. 20 tane kanal temizleme, vidanjör ve buna benzer kanalizasyon temizleme araçları alıyoruz. 13 milyonluk araç alma bütçesi hazırladık. Birçok temizleme noktasında çöküntüler olmuş bunlar içinde çalışmalar yapıyoruz. İskele Mahallesi’nde 15 yıllık sorun vardı. Burası için by-pass hattı yenileme çalışması yaptık. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yemekhanesini 8 yıldır su basma sorunu vardı. Buradaki sorunu da ekiplerimiz ile çözdük. En büyük sorunlarımızdan bir tanesi bacalarımız asfalt çalışması sonrası aşağı da kalıyordu. Bu bacalar için çalışma yaptık ve bacalarda yapılan çalışmalar ile düzeltildi" şeklinde konuştu.

 

 

“27 kilometrelik isale hattı düşünüyoruz”

Akdamar Adasına götürülmesi planlanan tatlı su projesi hakkında konuşan Tekataş, "Ulusal anlamda ciddi ses getirilen bir projemiz var. Akdamar Adasına su götürülme projesi. Akdamar Adası inanç turizmi açısından sadece Türkiye’nin değil, bütün dünyayı ilgilendiren bir konu. Ben bu kadar ses getireceğini düşünmemiştim. Kıbrıs Modeli denildi. Bende öyle diyorum. Burada Kıbrıs modelini hayata geçireceğiz ve su altından tatlı su götüreceğiz. Nasıl yapılacağı konusunda çalışmalarımız var. Burası için 27 kilometrelik isale hattı düşünüyoruz. 27 kilometrelik hattın geçtiği yerlerin de bu şekilde su ihtiyacı karşılanacak. Burası önemli bir bölgedir. Bu bölgelerin yanı sıra en önemlisi adamıza deniz altından su götürmüş olacağız."

 

“Arıtma tesisini yeniden ihaleye çıkaracağız”

Arıtma tesisinin yeniden ihaleye çıkacağını belirten Tekataş, "Arıtma tesisi için bir ihale yaptık. Ancak orada ciddi fiyatlar söylendi. Bizde daha az maliyet harcamak için yeniden ihaleye çıkmayı düşünüyoruz. Harcadığımız para VASKİ’nin parası ama diğer taraftan da milli servetimiz. Dolayısıyla bir kez daha deneyelim dedik. Maliyet noktasında yaklaşık maliyetimizi de belirledik. 26 Mart tarihinde arıtma tesisi için yeniden ihaleye çıkacağız. Bu proje 2013 yılı projesi. Bizde arkadaşlarımızı yurt dışına gönderdik. Arkadaşlar oradaki çalışmaları gördü. İhalenin ardından arıtma tesisinde son teknoloji kullanılacak. Devamında güneş enerjisi sistemlerini kuracağız. Üniversite ile yaptığımız çalışma kapsamında biyogazdan da enerji üretmeyi hedefliyoruz. Arıtma tesisi ile bu çalışmayı da yapacağız" dedi.

 

 

“Elektrik faturalarını ödüyoruz”

Kuruma ait elektrik faturalarını ödediklerini söyleyen Tekataş, "Tasarruf çalışmaları kapsamında araçlarımızı havuza aldık. Yaptığımız ihale ile önemli bir sistem geliştirdik. 1 ay sonunda araçlarımızın yakıt giderlerine baktığımızda 100 bin liralık tasarruf yaptığımızı gördük. Sadece yakıttan bahsediyorum. Bir yerde çalışma yapıldığı zaman çalışma bittikten sonra asfalt bozuk kalıyordu. Bizde buna bir çözüm bularak anında asfaltlama çalışması yaptık. Bu şekilde VASKİ kendi söküğünü dikiyor. Belediyenin gelip asfalt çalışması yapmasını beklemeden kendi asfaltımızı yapıyoruz. Elektrik faturalarını ödüyoruz. VASKİ kurulduğundan bu güne ilk defa elektrik faturalarını aylık ve düzenli ödenmeye başlandı. Ocak ayı elektrik faturası 3.2 milyon liraydı. Bize iller bankasından gelen para ise 2.2 milyon. İller bankasından gelen pay ne yazık ki enerji ödemesine yetmiyor. Van’a ne denli kötülük yapıldığını bu şekilde sizler görebilirsiniz" dedi.

 

“İlçelerimizi kaynak suyuyla buluşturmak istiyoruz”

Yapacakları çalışmalar hakkında açıklama yapan Tekataş, "2018 yılı içinde dokunmadığımız hiçbir ilçe kalmayacak. 243 kilometre içme suyu, 87 kilometre kanalizasyon hattı, 31 adet depo ve 78 adet kaptaj çalışmasının ihalesini yaptık. Toplam yatırım miktarı 118 milyon liradır. Arıtma tesisini de eklediğimiz zaman 138 milyonu bulacak. Bunun dışında yine VASKİ olarak çalışmalarımız olacak. 2018 yılı içerisinde bütün ilçelerimizi kaynak suyu ile buluşturmak istiyoruz. 6 ilçemizin kaynak su içme olanağı var. Bunu yapacağız. İlk olarak bu çalışmaya Muradiye ilçesinde başlayacağız. Bu çalışma ile insanlarımızı susuzluktan kurtaracağız. Vatandaşımızı yaşadığı su sorunu ve diğer sorunlardan kurtaracağız."

 

 

“170 bin abonemiz var”

VASKİ’nin 170 bin abonesi olduğunu belirten Tekataş, “Abone de 300 bini bulacağız. Şu anda 170 bin abonemiz var. Biz 1 yılda 23 bin abone yaptık. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Abone başına firmaya para ödeyeceğimiz için hem aboneleri daha hızlı bulacağız hem de kaçağın önüne geçmiş olacağız. Arkadaşlar evlerinde oturup sayaç yazmışlar. Bir sitede herkesin faturası nasıl 20 lira 25 kuruş olur. Biz bu arkadaşlar ile yollarımızı ayırdık. Biz buraya intikam duygusu ile gelmedik. Sizde ihanet etmeyeceksiniz dedik. Çalışan adamları her zaman baş tacı edeceğiz” dedi.

Bakmadan Geçme