Kişisel gelişimle ilgilenenler, anlatımlarında hikaye ve fabl kullanmayı pek severler. Karşımızdakinde kendimizi görebilmek, çoğuzaman farkındalık açısından işimizi kolaylaştırır çünkü. Bu sebeple yazıma aşağıdaki fablla başlıyorum.
Ormanda canı sıkılan kaplumbağalar;'Şu ağaca tırmanma yarışı yapalım' derler. Kaplumbağaların tırmanacağını duyan tüm maymunlar yarış alanına gelirler ve başlarlar bağırmaya; 'Yapamazsınız siz kaplumbağasınız, tırmanmak sizin neyinize daha doğru dürüst yürüyemiyorsunuz bile…'
Kaplumbağalar yarışmaya başlarlar. İlk kaplumbağa tırmanırken maymunların kötü tezahüratları başlar.' Yapamazsın, yuvarlanacaksın…' Kaplumbağa birkaç metre çıktıktan sonra yuvarlanır. İkinci kaplumbağa yürümeye başlar ama bir yandan da kendi kendine; 'Maymunlar doğru diyor galiba benim neyime tırmanmak, düşüp kabuğumu çatlatmazsam iyidir' diye düşünürken, o da düşer.
Üçüncü kaplumbağa yarışmaktan vazgeçtiğini söyler.
Bir yandan da maymunlar moral bozmaya devam ederler. Maymunların kahkahaları, alayları altında dördüncü kaplumbağa tırmanmaya başlar. Yavaş yavaş yol alır, ilerler. Maymunlar; 'Düşeceksin, kıracaksın kabuğunu, kaplumbağalığını bil vazgeç…'diye alay etmeye devam ederler. Ama dördüncü kaplumbağa ağacın en yüksek yerine ulaşmıştır. Şaşkınlıktan ne diyeceğini bilemeyen maymunlar geri gelen kaplumbağa; 'Nasıl yaptın, iyi de sen alt tarafı bir kaplumbağasın nasıl başardın' diye sorarlar. Kaplumbağa onlara hiç cevap vermez, umursamadan önlerinden geçer gider. Maymunlar seslenir seslenir ama kaplumbağa ses vermez.
Çünkü bizim kaplumbağa sağırdır.
Kaplumbağa hedefine ulaştı. Çünkü çevresindekileri duymadı. Siz de çevrenizdekilerin söylediğini gerektiğinde duymayarak hedefinize yaklaşabilirsiniz.
Kazanmak istediğiniz bir sınav ya da başarmak istediğiniz bir iş fark etmez, başarısızlığa sürüklenmek istemiyorsanız hem iç sesinize hem de dış seslere dikkat edin. Eğer kendi kendinizle iç diyaloğunuz maymunlarınkine benziyorsa hemen değiştirmenizi öneririm. Çünkü olumsuz düşünceler olumsuz sonuçlar doğurur.
Kendinizle kurduğunuz diyaloglar olumsuz yönde olursa bu otomatikleşir ve süreklilik kazanır. Daha da vahim olanı, zihinsel çarpıtmalar yaparak sadece olumsuz olanı görür ve onlara yoğunlaşabilirsiniz. Böylece bu olumsuzlukları hayatınızın gerçeği haline getirirsiniz. Örneğin yaşadığı bir başarısızlık durumunu 'ben başarısızım' genellemesi yaparak, kişi tüm hayatını bu zihinsel çarpıtma üzerine kurabilir. Ya da 'bu konuda başarısız oldum, nedeni şu olabilir' diyerek genelleme yapmadan, bir sonraki benzer durum için çözüm üreterek, hayatına devam edebilir.
İnsan, sözlerinin ve düşüncelerinin bedeninde ve hayatında oluşturduğu blokajı veya açılımı bilseydi, kim bilir nasıl düşünür, neler söylerdi.
İç sesimizi duyumsayarak, tüm insanların hedefine ulaşmasını diliyorum.