Hem Engelleri Aşıyorlar Hem Meslek Sahibi Oluyorlar
Van'da, Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında desteklenen 'Engelleri Aşıyorum Mesleğimle Buluşuyorum Projesi' ile öğrenciler hem engellerini aşıyor hem de meslek sahibi oluyor.
Van Valiliği koordinasyonunda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Van Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğünce yürütülen projesi çerçevesinde İpekyolu ilçesindeki Konya Beyhekim Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezinde açılan 5 atölye, engelli öğrencilerin geleceğe dair umudu oldu. İHA muhabirine konuşan Projeden Sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nuran Altan Göl, 'Engelleri Aşıyorum Mesleğimle Buluşuyorum Projesi' bünyesinde 5 atölye açtıklarını belirterek, "Bu proje toplumsal yapımız içerisinde eksik olan bir alana temas etmektedir. Toplumda engelli bireylerin eğitimden asla uzak kalmamaları gerekir. Bu bireyler varlıklarıyla hayatımıza anlam katmaktadır. Onlar toplumumuzun her alanında aktif olarak yer almalıdırlar. Eğitim bu bireylerin engellerini ortadan kaldırmamız konusunda en etkin silahımızdır. Bu yüzden mesleki eğitim alanında yoğunlaşarak söz konusu SODES projesiyle bu hedefimize ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.
"Merkezimizde engelli öğrencilerimiz meslek sahibi oluyor"
Merkez Müdürü Abidin Aşan ise çocukların adeta hayatlarında geleceğe dair yeni bir başlangıç yaptıklarını belirterek, "Bu kurslarımızda yaklaşık 66 tane engelli çocuğumuz bulunmaktadır. Öğrencilerimiz bu kurslarımızda çeşitli meslek alanlarında kurslar görmektedirler. Özellikle bu atölyelerimizde çocuklarımız meslek sahibi olabilmektedirler. Projemiz kapsamında bu çocuklar Halk eğitim müdürlüğü vasıtasıyla da çeşitli sertifikalar almaktadırlar. Bu sertifikalarla bu kurslarını tamamlayan öğrencilerimiz meslek sahibi olabilmektedirler. Bu anlamda bizleri destekleyen devlet büyülerimize ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.
"Artık canım da sıkılmıyor"
Engelli öğrencilerden Emre Oruç, kuaförlük kursu aldığını ifade ederek, "Buraya geldim bir aydır burada kuaförlüğü öğrendim yeni arkadaşlar edindim. Artık canım da sıkılmıyor" dedi.
Kuaförlük, dikiş nakış, cam seramik, mobilya ve konaklama alanlarında açılan kurslarda bulunan öğrenciler de merkezle birlikte hayatlarının değiştiğini ifade ederek, burada öğrendikleri sayesinde meslek sahibi olacakları günleri beklediklerini anlattı.
Öte yandan engelli öğrencilerin yakınları da çocuklarının merkez sayesinde engellerini unuttuklarını belirtti.
"Çocuğum artık kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor"
Konaklama Kursu öğrencisi Batuhan Tanık'ın babası Osman Tanık çocuğunun konuşma güçlüğü çektiğini ifade ederek, "Çocuğum SODES destekli konaklama kursuna geliyor. Daha önceki hayatı evdeydi. Herhangi bir şey yapmıyordu. Ancak bu kursumuz açıldıktan sonra hayatında değişiklik oldu artık kendi ayakları üzerinde durmaya çalışmaktadır bu sayede çocuğumun özgüveni de yerine geldi. Biraz daha atik oldu memnunuz teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.
Ebru Erdem adlı öğrencinin annesi Perihan Erdem de "Çocuğumuz okula geliyor, çok memnunuz çocuğumuzun hayatında bayağı değişiklik oldu gerek temizliğinde gerekse de yazma okuma noktasında ciddi bir mesafe kat etti. Çok memnunuz servis gelip kapıdan alıyor tekrar getiriyor. Hocalarımın da sayesinde inşallah meslek sahibi de olacak" diye konuştu.