Hem şifa hem de gelir kaynağı
Yüksekova'da yaşayan Mehmet Es, dağlarda kendiliğinden yetişen kenger bitkisinin birçok hastalığa çare olmasıyla bilindiğini biliyor. Bu bitkileri ilçenin dağlık kesimlerinden toplayarak çekirdeklerini ayırarak ticari bir ürün haline getiren girişimci vatandaş, şu anda 40 kişiye istihdam sağlıyor.
Yüksekova'da yaşayan Mehmet Es, dağlarda kendiliğinden yetişen kenger bitkisinin birçok hastalığa çare olmasıyla bilindiğini biliyor. Bu bitkileri ilçenin dağlık kesimlerinden toplayarak çekirdeklerini ayırarak ticari bir ürün haline getiren girişimci vatandaş, şu anda 40 kişiye istihdam sağlıyor. Yüksek rakımlı havası suyu tertemiz illerimizden Hakkari ve ilçelerinde bahar aylarında hiçbir işlem gerekmeden yetişen kenger bitkisi, birçok hastalık için şifa kaynağı olmasının yanında çok sayıda vatandaşımız için de geçim kaynağı oluyor.
Yüksekova'da yaşayan Mehmet Es adlı vatandaş, dağlardan topladığı kenger bitkisini ticari ürün haline getirdi.
TALEBİ GÖRDÜ, İMALATHANE KURDU
Ürünün oldukça talep gördüğünü fark eden Es, işlemleri seri bir şekilde yürütebilmek için makineler satın alarak imalathane kurdu.
PAKETLEME SİSTEMİ KURDU
Bu imalathanede çekirdeklerini ayıkladığı kengerleri paketleme yaparak satmaya başladı.
KAPASİTEYİ BÜYÜTTÜ
30 yıl önce bu işe başlayan girişimci vatandaş, siparişlere yetişemediği için zaman içinde iş yerinin kapasitesini büyüttü.
40 KİŞİYE EKMEK KAPISI OLDU
Senede 400 ton kenger çekirdeği toplayan Yüksekovalı vatandaş, 40 kişiye iş verecek düzeyde bir büyüklüğe ulaştı.
Açıklamalarından gururlu olduğu anlaşılan Es, kurduğu alt yapıyı ve yaşadığı deneyimleri anlattı.
Irak'a ihracat yaptığını belirten Es, şunları söyledi;
'Biz burada kengerleri ayıklıyoruz, sonra torbalara bırakıyoruz. Dikenli bir bitki olduğu için bizde eldiven kullanıyoruz. Bu kengeri tüm Hakkari ve ilçelerinde toplayıp buraya getiriyoruz. Burada yaptığımız işlemlerden sonra Irak'a satıyoruz.
Ben 30 yıldır bu kenger işini yapıyorum. Malum halkımız 6'ncı aydan 7'inci aya kadar bu kengeri topluyor. Onlar da topladıkları kenger çekirdeklerini bize getiriyorlar. Bizde Irak pazarına sürüyoruz. Her sene maksimum 400 tona yakın kenger çekirdeğini topluyoruz.
Bunun birinci kalitesini 250 TL'nin üzerinde alıyoruz. Burası 40'a yakın kişiye ekmek kapısı oluyor.
2 MİLYON DOLAR KAZANDIRDI
Bununla beraber bölgeye 2 milyon dolar kazandırıyor. Amacımız Hakkari ve ilçelerine büyük bir fabrika kurmaktır.