HIDIRELLEZ VAN'DA COŞKUYLA KUTLANDI

Hızır ile İlyas Peygamberlerin buluşup dilekleri gerçekleştirdiklerine inanılan Hıdırellez, Van'da her yıl olduğu gibi bu yılda büyük bir katılım ve coşkuyla kutlandı. Vanlıların akın ettiği Akköprü Deresi ve Van Gölü sahilleri şenlik yerine döndü. Vanlıların büyük önem verdiği Hıdrellez kutlamalarıyla ilgili Akköprü deresinde düzenleme ve hazırlık yapılmaması tepki çekti.

Hacı Yılmaz

 

Van'da yüzlerce yıldır kutlanan Hıdırellez bu yılda coşkuyla kutlandı.  Yeryüzünde gezindiği yerlere ve dokunduğu her şeye feyiz ve bereket bahşettiğine inanılan 5 Mayıs akşamı gül ağacının dibine niyet ederek yıkanmış bir yumurta koyan, gül ağacının dallarına kırmızı bezler bağlayan Vanlılar, Akköprü Deresi -Erek Dağı eteklerinde Çoravanis (Kavuncu) Köyündeki dere ve ağaçlıklar ve Van Gölü sahillerinde bir araya geldiler. Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşup dilekleri gerçekleştirdikleri gün olduğuna inanılan Hıdırellez, kutlamaları İskele sahili, Edremit, Van Kalesi çevresinde gündüz maniler, türküler eşliğinde eğlenti ve piknikle devam etti.

HIDIRELLEZ'İN TARİHİ MEKÂNI AKKÖPRÜ DERESİ

Sabahın erken saatlerinde abdest alarak konuşmadan evlerinden çıkan ve gün ışıyıncaya kadar konuşmayan çoğunluğu kadınlardan oluşan Vanlılar Akköprü Deresi'ne akın ettiler. Çoğunluğu kadın ve genç kızlardan oluşan Vanlılar kağıtlara yazdıkları dileklerini suya bıraktılar. Ev, araba, eş, çocuk gibi dilekleri olan kadınlar ise ağaç, taştan ve dere kenarına çizgiyle tasvirler yaptılar. Akköprü Deresi üzerinde bulunan köprüden 7 kez geçen kadınlar dileklerinin kabul olması için dua ettiler.  Her yıl olduğu gibi bu yılda Akköprü Deresi Hıdrellez'de renkli görüntülere sahne oldu.

VAN GÖLÜ SAHİLİ ŞENLİK YERİNE DÖNDÜ

Van'da Hıdrellez'in buluşma adreslerinden biri her yıl olduğu gibi bu yılda Van Gölü sahilleri oldu. Edremit, Tuşba ilçelerinin sahillerine akın eden Vanlılar sahilde dilek tutup dua ettiler.  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi sahilinde buluşan öğrenciler, akademik personel, idari personel ve vatandaşlar Hıdırellez coşkusu yaşadılar. Üniversite sahilindeki Hıdırellez buluşmasında yaklaşık 400 kişinin bir araya geldiği grup taş, ağaç ve kumsala çizgilerle tasvirler yaparak dilek tutarak duada bulundular.  Yakılan ateş ve gökyüzüne bırakılan dilek fenerleriyle şenlik yerine dönen Van Gölü sahili çalınan sazlar, söylenen şarkılar, çekilen halaylar eşliğinde semaver çaylarının içilmesinin ardından gün ağarmasıyla son buldu. 

BELEDİYELER HIDIRELLEZİ YOK SAYDILAR

Van'ın yüzlerce yıllık kültür birikimi olan Hıdrellez kutlaması  nedeniyle belediyelerin bir hazırlık yapmaması, etkinlik düzenlememesi tepkilere neden oldu.  Van'ın kültürüne sahip çıkılması çağrısında bulunan Vanlılar, "Van'ın en köklü gelenekleri arasında yer alan, Vanlıların büyük önem verdiği Hıdrellez kutlamaları için Akköprü Deresi, Van Gölü sahili ve diğer su kenarlarında belediyeler bir iki gün önceden  hazırlık yapabilirdi. Edirne'den  yerel ekipler davet edilebilirdi ama yapmadılar.  Belediyelerin Hıdrellezi kültürünü görmemesi  bir anlamda yok sayarak bir etkinlik yapmaması üzüntü vericidir.  Oysa Hıdırellez nedeniyle  Edirne gibi Van'da da  turizm  hareketliliği yaşanabilirdi.  Atalarımızdan  miras olarak devraldığımız Hıdrellez gibi renkli kültür geleneklerimize belediyelerin  daha duyarlı davranarak  sahip çıkmaları gerekir. Hıdırellez kültür zenginliği başka şehirlerde  yerel şenliklerle kutlanıyor.  Biz zenginliğimizi görmezden geliyoruz.  Hıdrellez kültürünün asırlık kutlama noktası olan Akköprü Deresi Değirmenbeşı'nda Hıdrellez kutlama alanı projesinin  bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz" dediler.

Bakmadan Geçme