Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun

Baharın müjdecisi olarak nitelendirilen, 5 Mayısla 6 Mayıs arasında kutlanan Hıdrellez'de duaların kabul olduğuna inanılır.

Fahrettin Yiğit

Dünyanın çeşitli yerlerinde farklı şekillerde kutlanan, doğanın uyanışı, umutların hikayesi olarak bilinen Hıdrellez yörelere göre kutlamada farklılıklar gösterse de umut ve beklentiyle güzelliğe, bolluğa, berekete, sevgiye, barışa, aşk’a kavuşmaya dair 5 Mayıs gecesini 6 Mayısa bağlayan gecede dualar edilip dilekler tutulur. 5 Mayıs akşamı bereket getirsin diye gül ağaçlarına para keseleri bağlayıp gülfidanlarının dibine dileklerini resmedip ev isteyen, ev resmi, araba isteyen araba resmi, eş isteyen iş isteyen çocuk isteyenler dileklerini resmedip gülfidanlarına asar veya diplerine bırakırlar.

Gece yarısından sonra genç kızları, kadınlar dileklerini kabul olması için dere kenarlarına gider sabah namazı ve şükür namazı kıldıktan sonra konuşmadan dere kenarından topladıkları taşları suya atarak dilek tutarlar. Güneş doğmadan su kenarlarına giden kadınlar bu suyla ellerini, yüzlerini yıkarlar. Dualar yapıldıktan sonra evlerine dönerler. 6 Mayıs günü piknik alanlarında toplanıp salıncak kurar salıncaklarda sallanır ateş yakılıp üzerinden atlarlar.

Atalarımızdan, geçmişten günümüze kadar gelen halkın kaynaşmasına, buluşmasına vesile olan bayram havasında kutlanan Hıdrellez insanlığa kutlu olsun.

Van Kalesi yanında bulunan Atatürk Kültür Parkında vatandaşların kutlama yapması beklenmektedir.

Bakmadan Geçme