HIDRELLEZ VAN'DA COŞKUYLA KUTLANDI

Hıdırellez Kültür ve Bahar Bayramı, Van'da 3 ilçede çeşitli etkinliklerle kutlandı. Vanlılar Hıdırellez için sabah ezanı okunmadan erken saatlerden itibaren İpekyolu Akköprü Değirmenbaşı, Edremit Van Gölü sahili ve Şamran suyu kenarı, Tuşba Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve İskele Van Gölü sahilinde dilek tutup dua ettiler.

Evren Doğruer

Van'ın asırlık gelenekleri arasında yer alan Hazreti Hızır ve Hazreti İlyas'ın buluşarak dilekleri gerçekleştirdikleri gün olduğuna inanılan, baharın müjdecisi Hıdırellez kutlamaları Van'da renkli görüntülere sahne oldu. Kalabalıklar halinde 6 Mayıs sabahı gün doğmadan İpekyolu ilçesi Akköprü Deresi Değirmenbaşı, Edremit Şamran suyu kenarı ve Van Gölü sahili,  Tuşba ilçesi Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Gölü sahili ve İskele Yaşar Kemal Parkı sahiline  inen Vanlılar dilekte bulunup dua ettiler.

İPEKYOLU

İpekyolu ilçesi Akköprü Değirmenbaşı mevkii olarak adlandırılan dere kenarında özellikle kadınlardan oluşan Vanlılar, Akköprü deresi kenarında namaz kılıp dua edip diklete bulundular. Sahip olmak istedikleri ev, araba, evlilik, çocuk, gelin, damat gibi farklı dileklerini simgeleyen şekilleri taştan, ağaçtan dere kenarına yaptılar. Vanlıların bir kısmı da dilekleri yazlı kâğıtları suya bırakırken bazıları da dere kenarına resim olarak çizdiler.  Kimi kadınlar ise  açılmamış ip yumaklarını yol boyu açarak dilek tuttular.  Vanlılar Akköprü  Değirmenbaşı'nın  son yılların en kalabalık Hıdırellez'inin yaşadığını söylediler.

TUŞBA

Van'da geçmişten bu güne gelen Hıdrellez kutlamalarının bir başka durağı Tuşba ilçesi oldu.  YYÜ lojmanları ve kampus çevresinde oturan vatandaşlar ile öğrenciler gün ağarmadan Van Gölü sahiline indiler. Öğrenciler başarı, araba, para, iş, evlilik gibi dileklerde bulunurken kadınlar erkekler çocukları, yakınları ve kendileriyle ilgili dilekler yazılı kâğıtları Van Gölü'ne bırakarak dua ettiler.   YYÜ personel ve öğrencilerinin beraberlerinde getirdikleri dilek fenerlerini dilek tutarak gökyüzünün karanlıklarına bırakmaları renkli görüntüler oluşturdu.  YYÜ sahilinde başlayan kutlama sabahın ağaran ışıkları altında şarkılar, türküler ve halaylarla son buldu.

EDREMİT

Facebbok Van Yemekleri Dostları Van Mavi Fular Grubu üyeleri öncülüğünde Edremit'te Şamran Suyu kenarında buluşan Vanlılar, su kenarında ev, araba, para, evlilik, sağlık, iş gibi dileklerde bulunarak dua ettiler.  Gül ağacının altına yumurta gömen Vanlılar dileklerini yazdıkları kâğıtları akan Şamran suyu ve Van Gölü'ne bıraktılar.

HIDIRELLEZ ŞENLİĞİ İLE COŞTULAR

Edremit'te Hıdırellez ritüelinin ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Van Yemekleri Dostları, Van Mavi Fular Grubu üyeleri işbirliği ile DSİ 17. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesislerinde Van kahvaltısı ve Hıdırellez şenliği düzenlendi.  Şenlik öncesi Van Yemekleri Dostları Grubu Van sorumlusu Nuran Demirhan ve arkadaşları tarafından özenle hazırlanan Van'ın yöresel ürünlerinden oluşan kahvaltı yapıldı. Kahvaltı sonrası Semra Odabaşı tarafından hazırlanmış toprak küp  (Çangülüm) içinde kâğıtlara yazılı Van manileri protokol üyeleri ve katılımcılar tarafından çekilerek okundu.  Kahvaltı sonrası eğitimci, sosyal medya fenomeni Nihat Işık yönetiminde çuval, kapmaca, tekerleme, nerde gibi ilginç ve heyecan dolu yarışmalar yapıldı. Van türküleri eşliğinde halayların çekilmesinin ardından konuklara kavurga, işbabyan ikram edildi. 

MEME KANSERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Van Yemekleri Dostları, Van Mavi Fular Grubu üyesi kadınlar Hıdırellez Şenliğine katılan kadınların yakalarına Pembe kurdele takarak meme kanserine dikkat çekerek farkındalık yarattılar. Edremit'te düzenlenen Hıdırellez Şenliğine Vali Yardımcısı ve Vali Vekili Mehmet Parlak,  Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal,  Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri, kurum amirleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali,  Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Murat Oto,  Van Yemekleri Grubu yöneticisi Dr. Mine Ongün, şair Ümit Kayaçelebi ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çevre temizliği sonrası gelecek yıl buluşma dilekleriyle Hıdırellez Şenliği son buldu.

HIDIRELLEZ TURİZMİ BAŞALTILABİLİR

Van'da Hıdırellez geleneğinin çok eskilere uzandığını kaydeden emekli öğretmen Nedim Kılavuz," Bu bizim çok eski kültürümüz, geleneğimizdir.  Hıdırellez Vanlılar arasında birilik berberlik güzel duyguların yaşanmasına vesile olmaktadır. Geçmişten günümüze kadar bahar bayramı ve şenliği olarak kutlanmıştır. Hıdırellez sabahı gün ağarmadan su akan, su bulunan yerlerden birine gidilir, buralarda dua ve dilekte bulunulur. Daha sonra piknik yapılarak yenilir içilir, eğlenilir.  Bu yerler şunlardır; Toprakkale eteklerindeki Van Gölü'ne akan Akköprü Deresi Değirmenbaşı, Erek Dağı eteklerinde Çoravanis (Kavuncu Köyü) dere ve ağaçlıkları, Erek'te Bezirhane (Bugünkü Şabaniye Mahallesindeki Hacıbekir İlkokulu yanı), Şamranaltı Mahallesindeki (Bugünkü Eminpaşa Mahallesi) Fidanlık mevkii ve Van Kalesi civarındaki sazlıklar ile Kalenin batısındaki Madır ve Horhor adı verilen yer vardır. Buralara evden abdest alınarak hiç konuşmadan varılır, sabah namazı kılınır, dualar edilir. Günümüzde Van'da su akan, su olan her yerde Hıdırellez yapılabiliyor. Gelecek yıl 6 Mayıs 2018'de valilik, belediye, üniversite, STK'lar ve turizm sektörü işbirliği yaparak ilimizde Hıdırellez Turizmi başlatabilirler. Hıdırellez nedeniyle Edirne Kekove Hıdırellez Şenliği nasıl ki on binlerce insanın akınına uğruyorsa Van'da Hıdrellez günü çevre illerden hatta İran'dan turistlerin ilgisini çekebilir "dedi.

DUA EETTİM

Hıdırellez  için gün doğmadan  Akköprü Değirmenbaşı'na gelen Nesrin Diladar, " Yıllardır Hıdırellez kutlaması için Akköprü'ye geliyorum. Vatanımız, milletimiz, memleketimiz, tüm insanlık  ve çocuklarımın istikballeri için  dilek diledim, dua ettim. Hasta olan kardeşimin sağlığına kavuşması için Allah'a yalvardım, kendim içinde dilek ve duada bulundum. Güzel ve mutlu eden bir gelen" dedi.

HIDIRELLEZ KÜLTÜRDÜR

İnsanların su içine Allah'a ulaşması için dilek de bulunarak, dua ettiklerini belirten Nuran Demirhan, "Buraya gelen insanlar dua ediyorlar. Allah'tan yardım istiyorlar.  Herkes ihtiyacına göre dilekte bulunuyor,  tasvirler yapıyor. Evlenmek isteyenler damat gelin, çocuğu olmayanlar, beşik ve bebek, evi olmayanlar, ev, arabası olmayanlar araba, yapıyor veya taşlardan resim çiziyor. Hıdırellez atlarımızdan bize devredilen kültür öğesidir" dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TEMİZLİK YAPTI

Van'da  Hıdırellez kutlama alanlarından İpekyolu ilçesi  Akköprü deresinde biriken çöpler Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından günler önce temizlenerek dere kutlamalara hazır hale getirildi.  DSİ 17. Bölge Müdürlüğü de Hıdrellez için 5 Mayıs'tan itibaren Akköprü deresine geçici olarak su bıraktı. Büyükşehir Belediyesi ve DSİ Bölge Müdürlüğünün çalışmaları Akköprü Değirmenbaşı'na giden Vanlılar arasında memnuniyet yarattı. Vatandaşlar gösterilen duyarlılıktan dolayı Büyükşehir Belediyesi ve DSİ yetkililerine teşekkür ettiler.

EĞLENCE GÜN BOYU SÜRDÜ

Hıdırellez ritüellerinin ardından Van Kalesi, Edremit sahillerine giden Vanlılar gün boyu eğlenerek unutulmaz bir gün geçirdiler. Neşe saçan  Hıdırellez etkinlikleri geç saatlere kadar sürdü.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme