İHD Van Şubesi 9. Olağan Kongresi Yapıldı

İnsan Hakları Derneği Van Şubesi 9. Olağan Kongresi Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) toplantı salonunda gerçekleştirildi.

İlhan Siyahtaş

İHD Van Şubesi’nin Genel Kurulu’na HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, İHD Bölge Temsilcisi Abdulselam İnceören, Gürpınar Belediye Eş Başkanı Zeki Yıldız, Çatak Belediyesi Eş Başkanı Celalettin Bartu, Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt, Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve delegeler katıldı.

Akdemir: İHD Bağımsız Bir Örgüttür

Kongrenin açılışı yapıldıktan sonra divan oluşturuldu. Divan’a İHD MYK üyesi Şevket Akdemir, Mehmet Mirza Yüce ile Ayşe Gür seçildi. Saygı duruşunun ardından faaliyet raporu okundu. Kısa bir konuşma yapan Divan Başkanı Şevket Akdemir, Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğine vurgu yaptı. 1986 yılında kurulan İHD’nin tüm ihlallere ayırım gözetmeksizin karşı bir tavır geliştirdiğini ifade den Akdemir, “İHD herhangi bir siyasete, bir kesime yakın bir örgüt değildir, İHD bağımsız bir örgüttür. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan böylede ihlallere karşı duruşu aynı olacaktır” dedi.

“İşimizi yapmaya devam edeceğiz”

İHD Van Şube Başkanlığı’na seçilen Murat Melet teşekkür konuşması yaptı. Melet, “Ülkede zorlu bir süreç var. İHD 30 yıldır hem ülkede hem dünyada yaşanan hak ihlallerine karşı mücadele veriyor. Demokratik alana müdahale ediliyor. Kürt meselesi inkar ve imha politikaları nedeniyle çözülemiyor. Alevi sorunu çözülemiyor. Emek sömürüsü artarak devam ediyor. Çocuklara, kadınlara yönelik kötü muameleler devam ediyor. Cezaevleri işkence ve kötü muamele evlerine dönmüştür. Tekçi ve merkeziyetçi yönetim sıkıntıların artmasına neden oluyor. Bunlara karşılık bizlere  ‘Haddinizi bilin neden rapor yazıyorsunuz’ diyorlar. Ama biz hak ihlallerini tespit edip rapor yazmaya devam edeceğiz”  dedi. 

“Van'ı resmen esir almışsınız”

Kongrede söz alan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan’da, hafta sonu Van’a gelen Başbakan Binali Yıldırım’ı eleştirdi. Başbakanın Van’da belediyeyi ve HDP’yi hedef alan konuşmalar yaptığını belirten Botan, şunları söyledi: “Başbakan iftar yemeğinde ırkçı söylemlerde bulunurken 2 kilometre ötede Şırnak’ta askerlik yapan Mehmet Şirin Kıyat’ın evi ailesinin başına yıkılıyordu. Belediyeyi diline dolayıp eleştiriyor ama Van’ın bir sürü sorunu var. Neden sınır kapıları sorununu çözemiyorsunuz? 18. madde kapsamında Van’ı resmen esir almışsınız. Karadeniz’deki herhangi bir derenin ıslahı için trilyonlarca para harcıyorsunuz, neden Van gölü için bir şey yok?”

“Sen kimin sözcüsüsün?”

Kobani’de IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitiren Arin Mirxan’ın Suruç’ta bir parka isminin verilmesine AK Partili Burhan Kayatürk’ün tepki gösterdiğini de ifade eden Botan, “Kayatürk’e soruyorum, sen kimin sözcüsüsün? Siz neyi savunuyorsunuz? DAİŞ’in tecavüzcülüğünü savunmak sana mı kaldı?” diye konuştu.

Bakmadan Geçme