İlhan'dan esnaflara destek çağrısı

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, esnafların içinde bulunduğu ekonomik zorluklara değinerek esnafların kira, doğalgaz, elektrik, personel maaşları, vergi, SGK, BAĞ-KUR primi ödemelerinde ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade ederek, esnafları rahatlatmak için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre Vanlı esnafların, artan maliyetler ve ekonomik dalgalanmalar nedeniyle zor günler yaşadığını belirten İlhan, "Esnafımız artık ayakta kalmakta zorlanıyor. Kira artışları, doğalgaz ve elektrik zamları, günlük giderler derken birçok işletme kapanma noktasına geldi" dedi. İlhan, bu durumun sadece esnafı değil, aynı zamanda aileleri ve dolayısıyla tüm kesimleri de olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Ekonomik sıkıntıların yanı sıra, artan işsizlik oranları ve düşen alım gücü esnafı zor durumda bıraktığını kaydeden İlhan, "Esnaflarımızın büyük bir kısmı, borçlarını ödemekte güçlük çekiyor. Siftahsız dükkan açıp kapayan esnafın artık dayanacak gücünün kalmadığını, günlük hasılatlarının masrafları karşılamadığını, aylık cirolarının ay içerisinde ödenecek zaruri giderleri karşılamayacak duruma gelmiştir. Bu, sadece iş yerlerini değil, onların ailelerini de etkileyen bir sorun haline geldi" şeklinde konuştu.

İlhan, Hükümetin özellikle esnafları rahatlatacak destek programları geliştirmesi gerektiğinin altını çizerek, "Hükümet, esnaflara çeşitli destek paketi hazırlayarak, vergi, BAĞ-KUR, sigorta primi ve çeşitli indirimler sağlamalıdır. Bu, birçok işletmenin kepenk indirmemesi ve ayakta kalması için son derece önemli" dedi.

İlhan, ayrıca esnaflara vergi ve SGK borçları ödemelerinde indirim sağlanması gerektiğini belirterek, "Bu tür önlemler, esnafın nefes almasını sağlayacak ve ekonomik canlanmaya katkı sunacaktır" ifadelerini kullandı.

Van'daki esnafın yaşadığı zorlukların sadece maddi değil, aynı zamanda psikolojik bir etkisi de olduğunu dile getiren İlhan, "Esnaf, işini kaybetme korkusuyla her gün mücadele ediyor. Bu durum, hem iş gücünü hem de sosyal yapıyı tehdit ediyor" dedi.

Özay İlhan, esnafın yaşadığı sıkıntıları dile getirirken, toplumun her kesiminin bu konuda duyarlı olması gerektiğini vurgulayarak, "Hep birlikte el birliğiyle esnafımıza sahip çıkmalıyız. Esnaf, şehrimizin ekonomisinin bel kemiğidir" ifadelerini kullandı.
İlhan’ın açıklamaları, Van'daki esnafların karşılaştığı zorlukların giderilmesi için bir an evvel çözüm üretilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Hükümetin bu konuda atacağı adımlar, esnafın geleceği açısından büyük önem taşırken, toplumun da bu süreçte dayanışma göstermesi gerektiği unutulmamalıdır.

Esnafların karşılaştığı bu zorlukları aşmak için, hükümetin destekleyici tedbirler ve yerel yönetimlerin katkıları, ekonomik toparlanmanın sağlanması adına can suyu olacaktır. 

Yorumlar 1
VAN HALKI SORUYOR: 17 Eylül 2024 10:43

HİNDİSTAN'DAKİ PAZAR YERLERİNİ ANDIRAN KEŞMEKEŞ ÇARŞILARIMIZ VAR. ON YILDIR YALVARIYORUZ AMA DÜZENE GİRMEK BİR YANA HER YIL İŞGAL GİDEREK ARTTI. ESNAFLAR ÇÖP KUTULARINI BİLE KALDIRIMLARDAN SÖKTÜLER. KALDIRIMLARI, AĞAÇ ALTLARINI ÇÖPLÜK OLARAK KULLANIYORLAR. ÇÖP, İZMARİT, AMBALAJ VE ATIKLARINI YOL KENARINA KOYUYORLAR. MALZEMELERİNİ, SATTIĞI ÜRÜNLERİ DİLEDİKLERİ GİBİ VE DİLEDİKLERİ KADAR KALDIRIMLARA DİZİYORLAR. HATTA BAZISI KALDIRIMLA YETİNMEYİP YOL KENARINI DA İŞGAL ETMİŞ. ÇAYEVLERİ ZATEN KALDIRIMLARI, YOL KENARLARINI VE PARKLARI BABALARININ TAPULU MÜLKÜ GİBİ TEPE TEPE KULLANIYOR. MANAVLAR BİR KAMYONET YÜKÜ KASAYI, SEBZEYİ VE MEYVEYİ KALDIRIMLARA YIĞIYOR. LOKANTA, FIRIN, MANAV, MARKET, ÇAYEVİ, KAFE, RESTAURANT, GİYİMCİ, AYAKKABICI, HIRDAVATÇI VEYA HANGİ ESNAF OLURSA OLSUN BU İŞGALLERİ YAPANLAR SUÇ İŞLİYOR, ŞEHRİN DÜZENİNİ BOZUYOR, ŞEHRİ KİRLETİYOR, İNSANLARA RAHATSIZLIK VERİYOR. BUNLARIN SORUMLUSU DA GÖZ YUMAN, SES ÇIKARMAYAN, KALDIRMAYAN BELEDİYELERDİR.

Bakmadan Geçme