İlhan: Sokak hayvanlarına kıymayın

AK Parti tarafından sokak hayvanlarının uyutulması yönünde öngörülen teklif hazırlığını eleştiren Saadet Partisi Van İl Başkanı, Veteriner Hekim Özay İlhan, 'Ülkemizde sokak hayvanları konusunda uzun yıllardır süre gelen bir ihmal ve bu ihmal neticesinde birçok insanımızın hayatını kaybetmiş olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Belediyelerin bir an evvel harekete geçerek mevcut barınakları iyileştirerek, ek barınaklar ve kontrollü doğal yaşam alanları oluşturması gerekmektedir. Belediyelerin toplayacakları sokak hayvanların aşılama, kısırlaştırma, mikroçip uygulama işlemlerini yaparak ya sahiplendirmeli ya da kontrollü doğal yaşam alanlarına bırakmalıdır' dedi.

Saadet Partisi Van İl Başkanı, Veteriner Hekim Özay İlhan, sahipsiz sokak hayvanları düzenlemesine tepki göstererek, sahipsiz sokak hayvanlarının bir sorun olduğunu ancak bu sorunun hayvanları uyutarak çözülemeyeceğini belirtti. 
İlhan, ülkemizde sokak hayvanları konusunda uzun yıllardır ihmal olduğunu ve bunun sonucunda birçok insanın hayatını kaybettiğini vurguladı. Belediyelerin bu konuda acilen harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

İlhan, "Belediyelerin bir an evvel harekete geçerek mevcut barınakları iyileştirerek, ek barınaklar ve kontrollü doğal yaşam alanları oluşturması gerekmektedir. Belediyelerin topladığı köpekleri aşılama, kısırlaştırma işlemlerini yaparak, mikroçip uygulamalı ve işlemleri yapılan köpekler ya sahiplendirmeli ya da kontrollü doğal yaşam alanlarına bırakmalıdır" dedi.

İlhan, AK Parti'nin önerdiği uyutma yönteminin kabul edilemez olduğunu belirterek, bunun yerine belediyelerin daha sorumlu ve etkin çözümler üretmesi gerektiğini ifade etti.

İlhan, sokak hayvanları sorununa kalıcı çözüm bulunması için kapsamlı bir eylem planının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, barınakların iyileştirilmesi, sahiplendirme çalışmalarının artırılması, kısırlaştırma ve aşılama programlarının genişletilmesi, kontrollü doğal yaşam alanların oluşturulması gibi adımların atılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İlhan, sokak hayvanlarının toplumla uyumlu şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için yetkili kurumların daha duyarlı ve çözüm odaklı projeler hayata geçirmeleri gerektiğini belirtti. AK Parti'nin önerdiği uyutma teklifinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, bu konuda acil ve kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

“HAYVANLARI ÖLDÜRMEDEN, İNSANLARI KARŞI KARŞIYA GETİRMEDEN BU SORUN ÇÖZÜLEBİLİR”

Sağlıklı hayvanların ötanazisi ve itlafının etik, insani ve vicdani olmadığını kaydeden Saadet Partisi Van İl Başkanı, Veteriner Hekim Özay İlhan,  “Ülkemizde sokak hayvanları konusunda uzun yıllardır süre gelen bir ihmal ve bu ihmalin neticesinde birçok insanımızın hayatını kaybetmiş olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Kuduz başta olmak üzere farklı hastalıklar da köpeklerden insanlara ve hayvanlara geçmektedir bu nedenle ciddi ekonomik kayıplar söz konusudur. Belediyelerin bir an evvel harekete geçerek mevcut barınakları iyileştirmesi ek barınaklar ve kontrollü doğal yaşam alanları oluşturması gerekmektedir. Belediyelerin topladığı köpeklerin de aşılama, kısırlaştırma işlemleri yapılmalı, mikroçip uygulanmalı ve işlemleri yapılan köpekler ya sahiplendirilmeli ya da kontrollü doğal yaşam alanlarına bırakılmalıdır. Böylece bir kaç yıl içinde köpek sayılarında çok ciddi oranda azalma olur. Belediyeler sokak köpekleri konusunda gönüllü kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yaparak kısa zamanda az bir bütçeyle sokak köpekleri sorununu çözebilir. Türkiye genelinde tüm belediyelerin aynı anda ve koordineli şekilde harekete geçmesiyle sorun kısa zamanda çözülebilir. Hayvanları öldürmeden insanları karşı karşıya getirmeden bu sorun çözülebilir. Sokak hayvanlarına kıymayın” dedi.  

Bakmadan Geçme