İlhan: Van TÜİK'ten tescilli en yoksul kent
Van'ın 8 milletvekili bulunmasına rağmen TÜİK verilerine göre Türkiye'nin en yoksul kenti.
Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, düzenlediği basın toplantısında Van Milletvekillerine yönelik eleştirilerini dile getirerek, 2024 yılında Van için yaptıkları çalışmaların sorgulanması gerektiğini belirtti.
Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, düzenlediği basın toplantısında Van Milletvekillerine yönelik eleştirilerde bulundu. “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak bu haftaki gündemimiz; Van Milletvekillerinin 2024 yılında ilimiz için ne yaptıkları?” diyerek, özellikle iktidar milletvekillerinin performansını sorguladı.
İlhan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaların ardından Van’ın “Türkiye’nin en yoksul kenti” olarak tescillendiğini hatırlatarak, “Van uzun yıllardır Türkiye’nin en yoksul kenti olarak açıklanmakta, bununla ilgili bir bilginiz var mı?” şeklinde sorular yöneltti. Bu durumun Van halkı için ciddi bir sorun teşkil ettiğini ve bu sorunlara çözüm bulmak adına milletvekillerinin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
Van’ın yaz aylarında uçak seferleri ve bilet fiyatları konusunda yaşadığı sorunlara değinen İlhan, “Van, Türkiye’de her yıl yaz aylarında en çok sorun yaşayan şehir olarak öne çıkıyor. Bu durumdan haberdar mısınız?” diyerek, bu konudaki belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Uçak seferlerinin artırılması ve bilet fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi gerektiğini dile getiren İlhan, bu konunun da milletvekillerinin gündeminde olması gerektiğini belirtti.
Ayrıca, iktidarın yol yapımıyla övünmesine rağmen, Van çevre yolu tamamlanmayan şehir olduğunu hatırlatan İlhan, “Van’ın bu durumu, iktidarın iddialarını sorgulatıyor. Bilginiz var mı?” şeklinde bir eleştiride bulundu. Van’ın altyapı sorunlarına dikkat çekerek, bu sorunların çözülmesi adına daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Son yıllarda ekonomik sıkıntılardan dolayı Van’ın nüfusunun azaldığını belirten İlhan, “Van, son yıllarda insanların ekonomik nedenlerden dolayı göç ettiği bir il haline geldi. Bunun nedenleri hakkında hiç kafa yordunuz mu?” diyerek milletvekillerinin bu konudaki sorumluluklarını hatırlattı. Van halkının yaşadığı zorlukların göz ardı edilmemesi gerektiğini savunan İlhan, bu sorunların çözümüne dair somut adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
“MİLLETVEKİLLERİ ÇALIŞMALARINI AÇIKLAMALI”
İlhan açıklamasında “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak bu haftaki gündemimiz; Van Milletvekillerinin 2024 yılında ilimiz için ne yaptıkları? Başta iktidar milletvekilleri olmak üzere ilimiz milletvekillerinin 2024 yılında Van’ın hangi dertlerine derman oldu sorusunun cevabını arayacağız. Van geçtiğimiz günlerde TÜİK’in yaptığı açıklamayla Türkiye’nin en yoksul kenti olarak tescillendi. Van uzun yıllardır Türkiye’nin en yoksul kenti olarak açıklanmakta bundan haberiniz var mı? Van son yıllarda insanların ekonomik sıkıntılardan dolayı göç ettiği ve son 5 yıldır nüfusunun azaldığı bir ildir. Bunun nedenleri hakkında hiç kafa yordunuz mu? Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak Van Milletvekillerine soruyoruz Van için 2024 yılında hangi adımları attınız, hangi işleri yaptınız çıkıp açıklayın?” dedi.
Kişi başı gayri safi hasılada 81 il arasında VAN sonuncu.... VAN hâlâ Çevre Yolu olmayan bir büyükşehir.... VAN'da alt yapı eksikleri had safhada.... İmar planı ve estetik konusunda VAN çok geride kalmış.... VAN yeşil doku açısından son sıralarda... Maalesef VAN, geniş bulvarları, ana arterleri, çağdaş standartlı cadde ve sokakları, güzel kavşak ve refüjleri, ferah ve geniş kaldırımları çok ama çok az olan bir şehir... VAN maalesef büyük ve modern bir otogarı olmayan, Çok Katlı Otoparkları, büyük Yer Altı Otoparkları olmayan ender şehirlerdendir.... Çağdaş büyükşehirlerde olan ve olması gereken nice proje,yatırım ve hizmete on yıllardır kavuşamamış bir şehirdir.... Hâlâ VANcda tramvay, metrobüs, teleferik ağı, demiryolu ulaşımı vb. eksiklerin olması zaten can sıkıyor.... İşsizlik, istihdam sorunları ve daha nice sorun.... Bu şehirde Belediyeler, Özel İdare, Karayolları, DSİ, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman, Sağlık, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm, DAKA, DAP İdaresi gibi kurum ve makamların son otuz yılda yapması gereken onlarca iş 2025 ve sonrasına kalmış....
* ESKİ VAN ŞEHRİ, SURLARI VE TARİHİ YAPILARI, *'ADIR, KUŞ VE ÇARPANAK ADALARINDAKİ TARİHİ YAPILAR, * VAN’IN 13 İLÇESİ VE KÖYLERİNDEKİ BÜTÜN TARİHİ CAMİLER, MEDRESELER, HANLAR, KÖPRÜLER, KÜMBETLER, KİLİSELER, MANASTIRLAR, ŞAPELLER VB. ONLARCA TARİHİ YAPI, *HOŞAP KALESİ VE HOŞAP SURLARI, *ÇAVUŞTEPE KALESİ, * AYANIS KALESİ, *YEDİ KİLİSE, *ST. BARTHOLOMEUS KİLİSESİ, *ST. THOMAS KİLİSESİ, *ST. STEFANOS KİLİSESİ, *YANAL KİLİSESİ, *KÖRZÜT KALESİ, *AMİK KALESİ başta olmak üzere onlarca tarihi yapı ve alan ihya edilmeyi, restore edilmeyi, ayağa kaldırılmayı, turizme kazandırılmayı bekliyor. Bu kadim kentte birçok medeniyet, millet, kültür ve dinden sayısız tarihi miras var. VAN VE 13 İLÇESİ bu konuda benzersiz bir ihya, inşa, restorasyon ve ayağa kaldırma çalışmasını hak ediyor. VAN bu zengin tarihi mirası ayağa kaldırırsa yerli ve yabancı ziyaretçilerin akın ettiği ilk on şehirden biri olur. Yılda iki milyon ziyaretçi gelir. İş, istihdam, zenginlik ve ekonomik şahlanma da olur.