İnsan Okuryazarlığı

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz kavramlardan birisi 'Medya okuryazarlığı 'dır. Medyadan alınan bilgilerin alınıp değerlendirilmesi, birleştirilmesi, analiz edilmesi, yeni bilgilerin oluşturulması diye tanımlanıyor... Benzer şekilde Ekonomi Okuryazarlığı, ekonomik gelişmeleri izleyebilme, bu gelişmelerin etkilerini yorumlayabilme yeteneğidir deniyor.

Son zamanlarda  sıkça duyduğumuz  kavramlardan birisi "Medya okuryazarlığı "dır. Medyadan alınan bilgilerin alınıp değerlendirilmesi, birleştirilmesi, analiz edilmesi, yeni bilgilerin oluşturulması diye tanımlanıyor... Benzer şekilde Ekonomi Okuryazarlığı,  ekonomik gelişmeleri izleyebilme, bu gelişmelerin etkilerini yorumlayabilme yeteneğidir deniyor.

 

   Son zamanlarda  sıkça duyduğumuz  kavramlardan birisi “ Medya okuryazarlığı “ dır.Medyadan alınan bilgilerin  değerlendirilmesi,birleştirilmesi,analiz edilmesi,yeni bilgilerin oluşturulması diye tanımlanıyor... Benzer şekilde Ekonomi Okuryazarlığı,  ekonomik gelişmeleri izleyebilme,bu gelişmelerin etkilerini yorumlayabilme  yeteneğidir  deniyor.

    Bu kavramları çoğalmak  ve kendi tariflerimizle anlamlandırmak mümkün.. Renk okuryazarlığı örneğinde  kullanacağım  açıklamalar  beyleri gücendirmesin ama,istisnalar olsa da  genel olarak  erkeklerin renk okuryazarlığında, belli başlı renklerden farklısına rastlayamayız.  Siyah ,,kırmızı , sarı ,beyaz  ,mavi gibi.  Ancak , Fuşya,Petrol Yeşili,Yavruağzı gibi detaylardaki renklerden pek  söz etmezler. Bu eğilimleri belki de futbol takımlarındaki renklerde de kendini belli eder:Siyah beyaz,sarı lacivert,kırmızı siyah  diye takım renkleri vardır da ,Yavruağzı beyaz diye tezahürat yapana  rastladınız mı hiç?

  Gelin onlara haksızlık etmeyelim,  erkeklerin otomobil okuryazarlıkları  da kadınlardan daha iyidir.Arabada  uygulanan teknik işi ,mühendislik biçimini rahatlıkla görürler.Motorun gücü ve torkundan ,sıfırdan yüze kaç  saniyede çıktığından,hatta  burada  renkler konusunda    cömertçe davranıp,, Alp Beyazı,Kobalt Mavisi   gibi  tonlarından bahseder,arabayı şiir gibi okurlar... Bir Kalp Cerrahı,  önceden  ameliyat edilmiş  bir kalbi açtığı zaman,yapılan işe  dikiş izinden not verebilir  “Bazıları şiir gibi açmış, bazıları özneyle yüklemi birbirine karıştırmış” diyebilir mesela.   Bu da  Kalp Damar  okur yazarlığıdır.

Bir konunun okur yazarı olmak,okuyup zevk aldığı bir şiir gibi gelir insana. İşte insan okuryazarlığı da öyledir.

    İnsanı okumak iletişim becerilerimizi artıracağı gibi,aradaki sorunları da aza indirecek,bir arada yaşanabilirliği artıracaktır.Bu da sadece  kitabi  bilgilerle değil, sosyal zeka,tecrübe ve zaman ayırmayı  ,biraz  da  emek vermeyi  gerektirir.

Bu kavramları çoğalmak ve kendi tariflerimizle anlamlandırmak mümkün. Renk okuryazarlığı örneğinde kullanacağım açıklamalar beyleri gücendirmesin ama istisnalar olsa da genel olarak erkeklerin renk okuryazarlığında, belli başlı renklerden farklısına rastlayamayız.  Siyah, kırmızı, sarı, beyaz, mavi gibi.  Ancak, Fuşya, Petrol Yeşili, Yavruağzı gibi detaylardaki renklerden pek söz etmezler. Bu eğilimleri belki de futbol takımlarındaki renklerde de kendini belli eder: Siyah beyaz, sarı lacivert, kırmızı siyah diye takım renkleri vardır da, Yavruağzı beyaz diye tezahürat yapana rastladınız mı hiç?

 

Gelin onlara haksızlık etmeyelim,  erkeklerin otomobil okuryazarlıkları  da kadınlardan daha iyidir.Arabada  uygulanan teknik işi ,mühendislik biçimini rahatlıkla görürler.Motorun gücü ve torkundan ,sıfırdan yüze kaç  saniyede çıktığından, renkler konusunda  burada  cömertçe davranıp,, Alp Beyazı,Kobalt Mavisi  gibi  tonlarından bahsederken,arabayı şiir gibi okurlar... Bir Kalp Cerrahı,  önceden ameliyat edilmiş bir kalbi açtığı zaman, yapılan işe dikiş izinden not verebilir  "Bazıları şiir gibi açmış, bazıları özneyle yüklemi birbirine karıştırmış" diyebilir mesela.   Bu da Kalp Damar okuryazarlığıdır.

 

Bir konunun okuryazarı olmak, okuyup zevk aldığı bir şiir gibi gelir insana. İşte insan okuryazarlığı da öyledir.

 

İnsanı okumak iletişim becerilerimizi artıracağı gibi, aradaki sorunları da aza indirecek, bir arada yaşanabilirliği artıracaktır. Bu da sadece kitabi bilgilerle değil, sosyal zeka, tecrübe ve zaman ayırmayı, biraz da emek gerektirir.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme