İnsan yaşamına 10 yıl ekleyen araştırma

Yapılan araştırmaya göre daha sağlıklı bir beslenme düzenine geçip ona sadık kalmak, orta yaşlı bireylerin ömrüne neredeyse 10 yıl ekliyor.

 

Nature Food isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada, yaklaşık yarım milyon Britanyalının beslenme alışkanlıkları ve sağlık verileri değerlendirildi. Araştırmacılar 467 bin 354 katılımcıyı mevcut beslenme alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak gruplandırdı ve verilerin araştırma süresindeki değişimini gözlemledi. 

Katılımcılar iki ayrı gruba ayrıldılar. Bu gruplar ya ortalama ve sağlıksız beslenen kişiler ya da Birleşik Krallık'ın Beslenme Rehberi'ne ( Eatwell Guide) uygun olarak beslenen ve pek çok kişinin 'uzun ömür diyeti' olarak adlandırdıkları diyete bağlı olarak beslenen kişiler olarak gruplandırıldılar. 

Şuan Birleşik Krallık nüfusunun beklenen yaşam süresi kadınlar için 84, erkekler için ise 80 yıl olarak verilmiştir.

Etken faktörlerin ( sigara, alkol ve fiziksel aktivite) göz önünde bulundurularak yapıldığı araştırmada, ortalama ve sağlıksız beslenen grup için sağlıksız beslenmeden daha sağlı beslenmeye doğru geçilmiş ve buna bağlı olarak beslenme şekillerini düzenleyen 40 yaşındaki kadın ve erkeklerin ortalama yaşam sürelerinde yaklaşık 9 ila 10 yıllık bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Norveç Üniversitesi'nden olan bilim insanları  "Burada, Birleşik Krallık Biobanka'sından alınan prospektif popülasyon temelli kohort verilerini kullanarak, sağlıksız beslenme düzeninden Beslenme Rehberi'ndeki önerilere doğru bağlı kalınmış diyete geçmenin 40 yaşındaki erkeklerde 8,9, kadınlarda da 8,6 yıllık yaşam beklentisi artışıyla ilişkili olduğunu gösteriyoruz" dedi.

Araştırmaya göre beslenme düzenini tam tahıl, kuruyemiş ve meyveyle değiştiren, aynı zamanda daha az şekerli içecek ve işlenmiş et tüketecek şekilde değiştirenlerin yaşam beklentisindeki en uzun artışı oluşturduğu gözlemlendi. Başlangıçta ortalama bir diyet uygulayan katılımcıların sonrasında daha sağlıklı yeme düzenine geçtiklerinde yaşam beklentilerinde daha az artış beklendiği görüldü.

Araştırmacılara almış oldukları sonuçlar karşısında  "Daha sağlıklı beslenme modellerine doğru yapılan değişiklikler ne kadar büyük olursa, yaşam beklentisinde beklenen artışlar da o kadar büyük olur" açıklamasını yaptılar. Bilim insanlarına göre, beslenme değişikliği ne kadar ileri yaşta başlarsa yaşam beklentisi artışlarının daha düşük olduğu ancak bu değişimin bile pozitif etkileri olduğu yönünde.

Kaynak: Independent Türkçe 


 

Bakmadan Geçme