İNSANLIĞI KİTABA DÖNÜŞTÜ

İlhan Siyahtaş
Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde hayatını kaybeden Japon Dr. Atsushi Miyazaki anısına YYÜ tarafından hazırlanan ve Doğu Anadolu Ajansı'nın (DAKA) 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı tarafından finanse edilen " Dr. Atsushi Miyazaki Anısına Bir Kitap" başlıklı kitap, DAKA'da yapılan basın toplantısıyla tanıtıldı. Kitabın editörü Suvat Parin, bir toplumsal vefa örneği olarak hem Van'dan hem de Türkiye'den yankılanan bu sesin, tarihe bir belge olarak düşürülmesi gerektiğini söyledi.
İNSANLIK, BU TÜRDEN HİZMET İNSANLARIN VARLIĞINA ÇOK ŞEY BORÇLU
Dr. Atsushi Miyazaki'nin memleketinden uzakta Van'da insanlığa hizmet için çalışan bir Japon vatandaşı olduğunu, Van'da yaşanan ikinci depremde enkaz altında kalarak hayatını kaybettiğini belirten Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, "Bu tabi hem ailesi hem de hepimiz için zor bir duygu. Ama insanlık aslında böyle hizmet insanlarının varlığına çok şey borçlu. Dr. Miyazaki'nin bizim için önemi büyük. Buradaki insanlara yardım etmek için gelen ve hayatını bu topraklarda kaybeden bir dünya vatandaşıdır. Biz de onun anısını sürekli kılmak için hayatından kesitler sunan bir anı kitap çıkarttık. Projeyi destek sunduk. Projenin bir diğer ayağı da eseri Miyazaki'nin ailesine bir törenle verilerek tamamlanacak" şeklinde konuştu.
BURADA HAYATINI KAYBEDEN BİR İNSANA KARŞI BİZİM BİR ŞEYLER YAPMAMIZ GEREKİYORDU
Bir insanın haritada dahi görmediği, hiç duymadığı bir memlekete gelerek buradaki depremzedelere yardım ettiğini ifade eden kitabın editörü YYÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Suvat Parin, " Burada hayatını kaybeden bir insana karşı bizim bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Nitekim baktığımda Türkiye'nin her yerinde Miyazaki isminin sokaklara, caddelere, parklara, hastanelere verildiğini gördük. Bu konuda bir kitap yazılması gerektiği fikrine vardık" dedi.
MİYAZAKİ'NİN DEPREM ESNASINDA ÇALIŞMALARINI YANSITAN FOTOĞRAFLAR DA VAR
Kitabın içeriğinin dört bölümden oluştuğunu söyleyen Parin, " Birinci bölümde Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, Dışişleri Bakanımızın, Tokyo Büyükelçimizin yazıları var. Yina Van ölçeğinde Sayın Valimizin, Belediye Başkanımızın, DAKA Genel Sekreterimizin Miyazaki ile ilgili kaleme aldıkları yazıları var. İkinci bölümde de Miyazaki ismini kendi kurumlarına veren yerlere ilişkin fotoğraflar ve yazılar yer alıyor. Üçüncü bölümde hem yerel hem de ulusal basında yer alan, Türkiye'de Miyazaki'ye olan sevgiyi anlatan haberlerin yer aldığı bir bölüm var. Son bölümde Miyzaki'nin deprem esnasında çalışmalarını yansıtan fotoğraflar var" dedi.
BİR DÜNYA VATANDAŞI PLARAK İNSANLIK DERSİ VERİYOR
Kitabı yazmadaki birinci amaç, bir toplumsal vefa örneği olarak hem Van'dan hem de Türkiye'den yankılanan bu sesi, tarihe bir belge olarak düşmek gerekiyordu diyen Parin, " Çünkü 1800'lü yılların sonunda bizim bir gemimiz orda batıyor ve onlarda aynı kardeşliği gösteriyor. Halktan gelen bu tür olumlu tepkiyi fotoğraflamak gerekiyordu. İkincisi de Miyazaki, bir dünya vatandaşı olarak insanlık dersi veriyor. Hiç tanımadığı, bilmediği, hiçbir beklentisi olmayan bir yere yardım ediyor ve hayatını kaybediyor. Bu örnek davranışı da bundan sonraki nesillere taşımak da çalışmanın temel amaçlarından birisidir" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme