İpakyolu Belediyesi Meclis toplantısı

İpekyolu Belediye Meclisi, kalitesiz ve son kullanma tarihleri geçen gıda ürünlerinin satılmasına yönelik önlemlerin alınması için görevlendirme yaparken, çevre ve Van Gölü’nün kirlenmesini önlemek amacıyla bin 200 hayvan besicisi için ilçe dışında ahırlar yapılması için çalışma başlatılması kararı aldı.

İpekyolu Belediyesi Kasım Ayı Meclis Toplantısı’nın 3. birleşimini Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın toplantı salonunda yapıldı. İpekyolu Belediyesi Meclis Başkanvekili Cevdet Altındağ başkanlığında düzenlenen oturumda, DBP’li ve AK Partili meclis üyelerin yeterli çoğunluğu bulmasıyla başladı. İlk olarak gıda üretim ve gıda satış noktalarının denetlenmesi gündemi görüşüldü. Meclis üyeleri tarafında yapılan çalışmalar ve halktan gelen yoğun şikayetler üzerine, halk sağlığını tehdit eden kalitesiz ve tarihi geçmiş gıdaların satışını engellemek için bazı önlemlerin alınması görüşüldü. Gündeme ilişkin söz alan DBP’li meclis üyesi Aynur Sakallı, kalitesiz ve tarihi geçmiş gıdaların satıldığına ilişkin çok sayıda şikâyetin geldiğine dikkat çekerek, yapılacak denetimlerin kapsamının geniş olması gerektiğini kaydetti. Sakallı, özellikle kantinlerde kalitesiz ve tarihi geçen ürünlerin satılması büyük riskleri de beraberinde getirdiğini belirti. Kanser hastalığının yaş ortalamalarının her geçen gün düştüğüne dikkat çeken Sakallı, kanser hastalığının son yıllarda giderek artığını ve bunun en büyük sebebinin tüketilen ürünlerden kaynakladığını ifade etti. Sakallı, “Çocuklar her gün okullarda bulunan kantinlerden ne olduğu belirsiz ürünleri tüketiyorlar. Nasıl bir tehlike altında oldukları bilinmiyor. Tabi öncelikle çocuklar bilinçlendirilmeli, ancak bu sorunların önüne geçmek için başta ürünlerin satış ve üretimi ile uğraşanlar bilinçlendirilmeli ve gerekli cezai işlem uygulanmalı” diye konuştu.
İpekyolu Belediye Meclisi Eş Başkanvekili Cevdet Altındağ ise, şu an kadar belediye bağlı çalışan bir zabıta ekibinin olmadığını ve yeni kurulan zabıta ekipleriyle eksiğin de ortadan kaldırılacağını ifade etti. İnsan sağlığını tehdit eden ürünlerin denetilmesi için gereken aktarımların yapılacağını belirten Altındağ, bu anlamda zabıta ekiplerine büyük görevler düştüğünü ve kendilerinin de bu anlamda takipçisi olacaklarını söyledi.
DBP’li Meclis üyesi Ferit Havya da, kurulan zabıta ekibinin klasik zabıta ekipleri gibi kulübelerinde oturan değil de sürekli denetim halinde olması gerektiğini vurguladı. Bayramdan bayrama gıda ve üretim alanları denetlenmesinin göz boyaması olduğunu aktaran Hayva, yeni kurulan zabıta ekibini harekete geçirmek gerektiğini söyledi. Hayva, sadece küçük esnafın kalitesiz ve tarihi geçen ürünler satmadığını belirterek, “Kente gıda ürünleri satan büyük firmaların özelikle batı illerinde satılmayan tarihi geçen gıda ürünleri ilçemizde satılıyor. Hatta bazı firmalar ürünün tarihi geçince üzerine yeni ürün tarihi bastırarak tekrar piyasaya sürüyor” dedi.
Yapılan değerlendirilmelerin ardından öncelikle belirtilen gıda satış noktalarının denetilmesi ve Van Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Daire Başkanlığı ile birlikte ortak çalışılmasına oybirliği ile karara bağlandı.
Mecliste görüşülen bir diğer önemli gündem maddesi ise Ekoloji ve Çevre Komisyonu’nun daha önce hayvan barınaklarına ilişkin ilçede yaptığı gözlemler sonucunda hazırlanan rapor görüşüldü. Raporda Van Kalesi çevresinde çok sayıda ahırda binlerce hayvanın beslendiği, bu hayvanların atıklarının dereler yoluyla Van Gölü’ne aktığı aktarıldı. Merkezde toplam bin 200 ahır bulunduğu tespit edilirken, konu üzerine söz alan Tarım ve Hayvancılık Komisyon Başkanı DBP’li Ferit Hayva, imara açılan yerleşim yerlerinin 20 bin nüfusunun geçmesi hem insan haklarına hem de hayvan haklarına aykırı olduğuna dikkat çekti. Hayva, yapılması gereken düzenlenmenin hayvan barınaklarının şehir merkezinin dışına çıkarılarak doğal ve ferah bir ortamda hayvan besiciliğinin yapılması gerektiğine açıkladı.

Bakmadan Geçme